10/07/08

Trpké prebudenie

Jorge ma problém. Upadol do štyri dni trvajúcej kómy, a ide mu o život. Je totiž narkoleptik. Má 20 rokov, a ataky krátkeho chorobného spánku ho sprevádzaju od detsva, bez varovania. Paralyzované bezmocné telo. Občas sny plné divokých halucinácií. Záchvaty sú však v poslednom čase stále častejšie a dlhšie, a prebudiť sa z nich mu robí stále väčšie problémy. V snoch dokonca počuje hlasy, ktoré ho nabádajú ku hľadaniu kľúča, aby sa zo sna vôbec dokázal prebudiť. A spoznal skutočné pozadie zhoršovania svojej choroby. Bojuje teda s hádankami a časom. Dnes však už spí štvrtý deň.



V jeseni pred takmer dvoma rokmi sajta ps3land.com /dnes psu.com/ spovedala malú firmičku - Dreamgazers Interactive ohľadom ich projektu s pracovným názvom DREAMERS. Určený pre next gen konzoly a PC. To už prvé skice, a koncepty boli asi tri roky hotové. Cieľom bola hra nezviazaná reťazami zaškatuľkovaných žánrov. Akčná psychedelická adventúra. Hra v ktorej často nepostrehnete, či už vaše telo náhodou neleží na zemi a nehalucinuje, alebo ste ešte stále obklopený realitou všedného dňa. Táto črta mala byť využitá ku krv zmrazujúcim momentom, zvratom, a dejovým strihom. Manipulácia hráčom, nepredvídateľné situácie. Podľa nich sa tu Silent Hill stretne s Nekonečným príbehom a budete musieť poraziť všetkých svojich vnútorných démonov a nočné mory. Cesta späť až do bodu nula.

Ich ambiciózny plán zahŕňal aj vytvorenie detailného, veľkého a reálneho sveta situovaného do Grécka. Aj s využitím jeho mytológie. Odkiaľ ako hlavný hrdina pochádzate /aj šéf Dreamgazers/. Plánovali intenzívne využitie hernej fyziky, a skutočne špičkovej surealistickej grafiky na vykreslenie tých vašich najbizarnejších snov. Niečo tak ambiciózneho však potrebuje aj adekvátne sofvérové prostredie. Iba malú chviľu koketovali s Unreal 3 technológiou. Voľba naštastie padla na chlapcov z Artificial Studios. A ich Reality engine /RE/. Túto hračku prírody inak sledujem niekedy od roku 2003. Hlavný šéf progiš sa volá Tim Johnson. Skutočná kapacita. Asi vám to stále nič nehovorí. Čo tak reality engine a hra Cellfactor, alebo táto a hentá ukážka z roku 2003/4 bežiaca na staručkej Radeon 9700ke !! Bioshock na 5 krát lepšom hárdvéri by sa červenal ako rak, však. O rok neskôr už RE zvládal aj denný cyklus v otvorenom prostredí, aj s modelom počasia. Deformovateľné objekty, aproximovaný model pre globálne nasvietenie, alebo radiositu, integrovaná PhysX fyzika. Obrovská kopa ďalších vychytávok, a všetko to behalo na hrateľnej rýchlosti aj na dnes archaickom železe. Svetelné roky pred už vtedy zastaralým Unreal enginom, alebo pateticky hárdvérovo náročným Cry enginom. Dosť však techno geek kecov. Ideme to finále, a na svetlo vynesieme pár neprijemných prekvapeni, ale aj trochu nádeje.

Tie prvé tri odseky boli ódou na radosť z potenciálne dobrej a veľmi zaujímavej hry. Plus tá skvelá technológia. Teraz vás však prebudím zo sna. Od tej jesene už totiž nebolo po hre Dreamers ani vidu ani slychu. Psu.com preto opäť zbalil kufre a vybral sa za šéfom Dreamgazers zistiť čo je vo veci. Odpoveď bola stručná. Nezanikli, fungujú ďalej a na projekte sa stále pracuje. Došlo však ku niekoľkým zásadným zmenám ako na projekte, tak aj v ich firme. Nechcel však o nich hovoriť. Už čoskoro však o nich budeme počuť. Jednu tu "utajenú zmenu" vám poviem hneď. Viem o nej už pekne dlho. Epic vidiac ohrozenie ďaleko kvalitnejším middleware, zasiahol odkúpenim celej firmy Artificial Studios a ukončil vývoj a podporu pre Reality engine !! Arogantne a "láskovo" potom poskytol ako kompenzáciu dotknutým stranám prechod na svoj nepodarený a dodnes nefunkčný Unreal engine za zvýhodnenú cenu !! Ako vidite aj s takýmito problémami bojujú vývojári. Ostatne z podobnej príčiny ich poslal pred súd aj právnik z Too Human dev tímu. No, ale aspoň sa dnes môžme pozerať na tragikomické video z detsky jednoduchej akcie Gears of War 2 na engine patriacom do roku 2001. A čakať čo z hry Dreamers vlastne zostalo.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****