10/07/08

Putin na hrad

Raz darmo, bez kontroly je moc ničím. Holohlavý kravaťák Phil Harrison bol výkonným šéfom veľkej SCEI /Sony Computer Entertainment, Inc./ a víceprezident SCEE /Sony Computer Entertainment Europe/, manažoval - teda kafral do výrobnej stratégie 13 svetových herných štúdií. Medzi ne patrilo aj Evolution Studios /Motostorm/, alebo Guerilla Games /Killzone/. Bol to teda boh s neobmedzenou mocou, svojou silnou pravicou rozdeľoval, aj trestal. Striktne odmietal praktiky microsoftu. Teda sponzorovať vývoj hier tretích firiem, alebo kupčiť s exkluzivitou. Dnes pracuje pre ATARI /vlastní ich Infogrames/ a tvrdí, že "singel player" je dead. To je však iný príbeh.

Drobný škandalík s Bioshockom nám totiž ukázal trochu z temného pozadia zákulísných intríg. Tých 50 milionov, ktoré Bill dal firme Take Two, nebolo iba za dodatočný herný obsah pre GTA 4. Zaplatili si aj za časovú exkluzivitu hry Bioshock !! Tá bola v skutočnosti pre PS3ku vyvíjaná paralelne s tou na Xcrap. MS im proste tučným balíkom zapchal ústa a nechal ich deväť mesiacov bláboliť o "PS3 verzia je iba vaša zbožná túžba". Poviem vám, Phill ma nikdy o svojich vodcovských kvalitách nepresvedčil. Tak významný post ma zastávať zákerná sviňa, krivý zkurvysyn, čo si na raňajky dáva obličky mladých panien. Mľandravé královstvo je na tom po jeho odchode ešte horšie. Alebo nie ? Na trón zasadol jemnučký asertívny slušňák Kaz "Riiiidge raceeer"Hirai, ktorý aj pri sraní prosí útroby hajzlu o prepáčanie, ak si hlasnejšie prdne. Nový záchod však dobre splachuje, rovnako ako nová metla dobre metie. Kaz sa totiž po niekoľkých nesmelých slovných tančekoch pre SPOnG /polooficiálny Sony PlayStation blog/ na otázku čo s Phillovou doktrínou, vyjadril takto :

"Asi to budeme musieť prehodnotiť, ale nezávisí to len od nás. Aj sám vydavateľ hry to musí dobre zvážiť. Vzhľadom na príliš veľké náklady na vývoj hier si musia dobre prepočítať variantu s jej vypustením iba na jednu platformu." Ako hovorím, uctivý japončík, čo ani len slovom nechce nikoho uraziť. Sme teda snáď na začiatku neľútostného boja o exkluzivitu ? Alebo aspoň ČASOVÚ exkluzivitu ? A kedy to začne .. pri Resi5-Soul calibur 4- Fallout 3? Závody v zbrojení ako za studenej vojny. Pripomeniem vám tiež, čo ten chlapík povedal pred svojim obrátením na pravú vieru .. po tom, ako v japonsku šialene populárna séria Monster Hunter svojím tretím dielom exkluzívne zamierila na Wii !! Skutočná herná bomba, keď si uvedomíte, že vďaka jej druhéhu dielu už šiesty mesiac PSP deciomuje v japonsku ako Wii tak aj NDS. Kaz jej odchod smerom ku nintendu komentoval slovami : "Nedá sa nič robiť, oni sa tak rozhodli". Tomuto asertívnemu chovaniu je zdá sa koniec.



Kaz však pokračuje : "Musíme však aj zvýšiť atraktívnosť PS3 verzie multiplatformových hier. BR kapacita je predsa takmer nevyčerpateľná. Prečo ju teda nezaplniť pre PS3 exkluzívnym obsahom. Nie všetky krajiny majú internet kvalitou na takej úrovni, že im dodatočný download nerobí problém, im príde vhod, že to dostanu ako na podnose na jednom disku." K tomu môžem dodať už len toľko, DVD kapacita XCRAPu ide dnes na doraz, nemá ďalšie rezervy. A bude iba na vás, či si vyberiete nemenovanú hru napríklad od id Softu s nekomprimovaným audiom v špičkovej kvalite a 5 gigami dodatočných MP máp a onlajnom zadarmo - všetko na jednom disku. Alebo tu zkriplenú na dvoch od microsoftu. Bill versus Kaz.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****