09/07/08

Moja záhrada, môj hrad

Konzumná zberba celého sveta bude hrať v júni MGS4ku. Joe by si radšej zahral hru Shikitei, ale vie, že o tom môže opäť iba snívať. Na projekte totiž pracuje tá istá SCEJ /Sony Computer Entertainment/, čo inú svoju hru- Afriku dopraje iba japončíkom. Shikitei vo voľnom preklade znamená - záhrada štyroch ročných období. Japonská záhrada. Trochu teórie. Viem, že máte iba chabé vedomosti z filmov, kde sa TO mihlo ako vizuálny podmaz niekde za skákajúcim a hulákajúcim Bruce Leem.

"Prvým typom je záhrada s jazierkami. Jej súčasťou sú klenuté mostíky nad vodnou hladinou, tvarované dreviny a veľkorysé drevené pavilóny. Opačným extrémom je suchá zenová záhrada. Spoznáme ju veľmi ľahko – na prvý pohľad je to len samý štrk, piesok a kamene. Každý kamienok tu však má svoje presné miesto a spolu vytvárajú scenériu krajiny s pohoriami, rozvlneným morom a ostrovmi. Odtiaľ teda štrkové plochy v japonských záhradách v našom ponímaní. Nenahraditeľnou je pre nás v japonskej záhrade aj svieža zeleň machu a kamenné nášľapné kamene v tráve. Tieto prvky sú zasa typické pre tretí typ originálnej japonskej záhrady – čajovej záhrady. Posledným – štvrtým typom – je átriová záhrada, ktorá vznikala vždy v stiesnených podmienkach zástavby, preto bolo na malej ploche sústredené množstvo dekoratívnych prvkov."



Podrobnosti o evolúcii tohto fenoménu a jeho vývoja počas éry Heian, Kamakura, Muromači, Azuči-Momojama, alebo Edo - zodpoviem na požiadanie mailom. Ak kliknete na tento link, vaše oko zhliadne priam gýčovite pekné záhradky. Paradajky a iné koreňové ovocie tam však nehľadajte. Rie Nakamura z Premium Agency tvrdí, že táto hra bude "bez konca a cieľa". Preložené do hovorovej reči. Navrhnete si svoju vlastnú zahrádu od prvého kamienka do poslednej žabky v jazierku. Umiestnite svetla, sochy, stromy, zalievate a pestujete okrasné dreviny. Potom sa s kamerou vzdialite a sledujte ako to všetko pekne rasie a trávu vam papá biely zajko.

Hej, vaša záhrada môže prilákať aj nejaké to zvieratko. Nie, Vyva pyňata to nebude. Áno, v jeseni padajú listy a v zime všetko pokryje sneh. Hra okrem "podpory" pre japonské záhrady, umožnuje vytvárať aj tie s anglickým imidžom. Celé si to môžte bavkať za posluchu vlastnej hudby uloženej na PS3 HDD. Fotiť a porovnávať svoje dielo s ostatnými pomocou online fotogalérie. Nakamura tento projekt odporúča všetkým "unaveným dospelým hráčom od 25 rokov a vyššie". PSN hra za 1500 jenov, 640 mega na vašom HDD, koniec júna /červen/. Ubohé XBLA LIVE blitky, ktoré nikto nechce - sú limitované 350 megami. Túto hru by teda Xcrap technicky nezvládol a LIVE smrdí.

A ešte niečo. Premium Agency sú špecialisti na CG animačky, animáciu, vytváranie prostredia pre vývoj hernej grafiky atď. Pracovali na hrách ako Folklore, Genji, Killer7, Shadow of Colossus, Forbidden Siren. A ehm, podľa ich stránky to vyzerá tak, ako keby mali niečo spoločné aj s "ICO3".

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****