10/07/08

Preč s mrcinou

S rachotom na nás dopadli posledné štatistiky predaja konzol v amerike za mesiac máj /květen/. Pýtate sa prečo by hráča mali zaujímať nejaké číselká, alebo xbox čo definitívne prdí do hlíny - keď ide iba o hry ? Nuž táketo rozmýšlanie je veľmi kratkozraké, a hneď vám to aj vysvetlím. Microsoft prehral v japonsku už pri štarte, v európe PS3 zmazala jeho ročný náskok bez sebemenších problémov. Už asi 9 mesiacov sa tam predáva ďaleko lepšie. USA bola poslednou billovov baštou, ale aj tá padla. Od nového roka vyhráva PS3 jeden mesiac za druhým, vrátane toho posledného. XBOX je na tom tak zle, že iba o pár kusov odolal aj PSP, ktoré sa vraj trápi a je takmer mŕtve. Čo potom XBOX ?! Microsoft je dnes v silne defenzívnom a takmer beznádejnom postavení. A byť posledným vo vlastnej krajine, a vlastne na celom svete ? Preboha, to určite nebolo v pláne !! Čo však stojí za týmto neúspechom a ako ho využiť v náš ďalší prospech. Je totiž nad slnko jasné, že aj o mesiac bude PS3 jasne dominovať vďaka vypusteniu MGS4. Je nutné hneď na začiatku povedať, že politika MS bola od začiatku bez koncepcie, bez dlhodobej stratégie, jednoduchý hurá systém ala blitzkrieg v druhej svetovej. Prvý sneh ich však pochoval rovnako ako nemcov pri moskve. Totálne zlyhali.

"Chlapi vy ste zošaleli." Šef Epicu M.Rein takto pred časom reagoval pri debate ohľadom nesprávnej strátégie rôznych SKU XBOXu, a kritiku zameranú hlavne na ELITE verziu /ktorá vlastne elitná - nie je/, dodáva : "ELITE je jediná verzia na ktorej MS zarába."

Opäť ignorujem pseudokonzolu Wii a jej "hry" ako ukradnutý Wii fit, alebo Mario kart "N64" Wii edition, navyše zničený nevyváženým herným balancom. Tento odpad mierený na ľudskú lúzu nas nemusí zaujímať. Microsoft opäť zjavne podcenil lojalitu voči Playstation značke, ignoroval technickú spoľahlivosť a vybavenosť. Dokonalý bordel v X verziách Xboxu. Má na háku hráčov inej kategórie ako americké deti v puberte, tie mu však túto vojnu. Sám si vykopal hrob orientáciou na primitívne a jednoduché strielačky ako Gear od War a HALo. Prišiel de fakto o všetky exkluzivity. V tomto smere je PS3 ďaleko vpredu, a aj NPD štatistiky potvrdzujú, že ťahúňom predaja hárdveru boli exkluzívne tituly, nie multiplatformy ako GTA4. Táto hra vlastne nepohla predajom nových konzol skoro vôbec, čo je určite najväčšie sklamanie roka. Preto neprekvapí minulé prehlásenie K. Hiraia o zmene taktiky a zvýšení tlaku na ešte väčší počet exkluzívít od third party firiem a exkluzívneho obsahu /vďaka BR kapacite/ pre PS3ku. Mimochodom, GTA4 sa jasne a ďaleko lepšie predáva práve na PS3ke, o 6-12% lepšia penetrácie v porovnaní s XBOXom. V amerike dnes GTA4 vlastní každý tretí majitel PS3 !! Stálo sa to, čo som predpovedal, a čoho sa MS bálo, hráči si sériu GTA stále silne asociujú s pojmom Playstation.


Ako sa nás teda to fiasko xboxu dotkne ? Bill v úvode toho roku pri pohľade na prehrávajúci XBOX bľabotal o problémoch so zasobovanám. Bola to lož. Medziročne PS3 narástlo o 155%, XBOX de fakto stagnuje, alebo padá. Exkluzivity sú jasným tromfom. Predpovedám preto rozpútanie krutého boja a zákúlisne intrigy práve v tomto smere. Vzhľadom na to, že v tomto roku príde na XBOX iba jedna väčšia hra .. Gears of War 2. S takmer jasnozrivou istotou nás čaká zlacnenie xboxu, možno aj nové SKU s BR mechanikou. Iné záchranné prostriedky už Bill naozaj nemá. A SONY na to bude musiet reagovať do 2 mesiacov tiež. Takže aby som to zhrnul, áno konkurencia zlepšuje kvalitu herného života. Vďaka umierajúcemu xboxu, sa sekundárne zníži aj cena PS3ky a to určite do 2 mesiacov od prvého kroku Microsoftu, a pribudne viac exkluzívnych hier. A nezabudnite - 15.6 pripadá v amerike na veľmi populárny deň otcov, hádajte čo budú americkí otcovia svojim deťom kupovať. Správne, bude to ta hra s postavičkou s fúzmi. Nie, nebude to mário.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****