28/12/11

Oceán informácii

v 1985 sediac za 4.77MHz IBM XT v cene osobného auta, pochopiteľne nie za vlastným, som nadšene očakával veci budúce. Hárdvér, hry, a to tretie medzi tým. Sieť, ktorá to celé zviaže. Už vtedajšie socialistické technické plátky, ktoré preberali aj zahraničné články veľmi presne uvádzali, čo nás po HW stránke čaká o ďalších 30 rokov. Pre rok 2015 odhadovali výkon bežného CPU na 1TFLOP pri sub 20nm technológii. Trafili sa úplne presne. Len pripomeniem, že to XT je niekoľko milión krát pomalšie. Hárdvér teda napĺňa starobylé veštby. Hry bohužiaľ, a to je veľké sklamanie - ani omylom. Grafika sa v rámci možnosti vylepšuje, po roku 2015 si siaheme aj na úroveň filmového Avatara /toto krát desať by malo stačiť/. AI, fyzika, herne mechanizmy hrajú stále druhé husle a v priemere sú o desať rokov pozadu, tu však očakávam veľký skok v ďalšej generácii, ktorá tu stratu dobehne.

Ostáva nám teda ta sieť. Od prazákladov internetu, rôzných BBS a prvých inteligentných vyhľadávačov ako google sa pomaly dostávame ku všetko spájajúcej, vždy prítomnej datasfére. Pri statických herných konzolách sa nám už roky všade pchá herný matchmaking, často v pofidérnej kvalite. A tiež prúd sociálnych siéte a komunikačných kraviniek. Od Skype, cez FB po Tweeter. Oveľa viac má však v tejto chvíli zaujíma jedna vlastnosť aktívneho /pripojeného/ objektu ponoreného do datasféry. V angličtine existuje slovo self-awareness, sebauvedomenie. A ide mi teraz hlavne o mobilné herné zariadenia. Facebook už navhrhol, aby to more informácii, ktoré o sebe uživateľ dobrovoľne a otvorene poskytuje mohol použiť aj v teréne. Jeden príklad z tisíc, ktoré napadnú aj vás. Pri transantlatickom lete napríklad posadí vedľa vás kočku/chlapa z vašej profesie, aby ste si pokecali. Alebo spojí dvoch slobodných, hľadajúceho partnera, doslova podľa kompatibility ich profilov.



keď sa pozeráte do priepasti, priepasť sa pozerá na vás

Ak to aplikujeme čisto herne - možnosti by boli opäť nekonečné. Aj preto som tak nadšený z funkcie NEAR v PSV /GPS !!/ teda sonarový prieskum okolia. Okolie však môže rovnako reagovať na vás. Google predsa vie, na aké stránky chodím a dynamicky podľa toho upravuje reklamu šitú mne na mieru. Rovnako sa môže ozvať predajňe okolo, ktorej idete a PSV vám pípne, že Generic Warfare pre PSV tu máme fakt dobrú cenu, alebo beží za rohom Diablo PSV turnaj o reálne pachy. Herný životopis vedený v reálnom čase od bodu "prvého pripojenia". PSN sieť sa bude v budúcnosti výrazne globalizovať a prenikne do úplne všetkých SONY zariadení - od notebookov, cez mobily po herné zariadenia. Pamätáte si na tu reklama z čias PS2 v OPSM - skupinka mužov v oblekoch, tajné bratstvo, s nenápadným symbolom na kravatách /štvorec, kruh, trojuholník, krížik/ ? Čoskoro to bude realitou, a osobný asistent v SONY mobile vám nenápadne zašepká - ta kočka vpravo vpredu je SONY fanatik a má zákys pri boji v bosákov v FF XY - chceš sa pripojiť a kooperatívne tu sviňu vymlátiť - YES/NO. Teraz už len vynájsť fakt dobré akumulátory pre nenažraté wifi moduly !!

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****