06/12/11

Keď ftáčka chytajú, pekne mu spievajú

Mám veľmi rád technologické demonštrátory hlavne grafiky, a obzvlášť na konzolách /AI a fyzika stále hraje druhé husle/. Uzatvorená filozofia hárdvéru konzol, špeci upravené API, alebo low level programovanie umožňuje dostať z ich hárdvéru o stovky percent viac výkonu než z porovnateľného PC železa. Nechcem do tohto článku nahádzať všetky tech demá/ukážky celého sveta. Len mojim protežantom handheldom GBA by som zaplnil jeden autobus /C2 engine, Yeti engine, BR engine/. Takže letom svetom.

Agartha - zrušený projekt pre Dreamcast od No Cliche, dám ho preto do kategórie tech demo. Vývoj začal v roku 2000 a projekt bol hotový cirka na 20%, aj tak však ukazuje stále pôsobivú atmosféru a myslím si, že aj vizuál /16 mega ram, 8 mega vram, 200Mhz CPU/. Veď taký iPAD2 je asi 10 krát výkonnejší a garantujem vám, že nič podobné sa pre iOS platformu ešte dlho neurobí. Tento survival horror mala byť inak situovaný do rumunskej dediny v zime roku 1929, kde sa po jej čiastočnom zničení lavínou začnú diať divné veci a satanáš sa derie na povrch. Herný koncept mal byť obohatený online komponentou a možnosťou "hrať" v prospech zlej alebo dobrej strany. Zmeníme platformu. Škandalózne Nintendo Space World 2000 tech demo pre GameCube. Okrem obligátnej pokemon, mario a metropoid časti, tam šlo hlavne o tú Zeldu. A nintendo zombies dodnes nevedia odpustiť nintendo tu zradu. Namiesto luxuxnej realistickej grafiky vyfasovali kawai cel shaded srágorinu na otvorenom mori. Naopak GT 2000 tech demo pre konkurenčnú PS2 sa vo finále pretavilo do výrazne lepšej, de fakto foterealistickej grafiky. Dalšia moja obľúbená PS2 tech ukážka - Tekken demo /tie odrazy na chróme toho tiráku, toľko NPC na ploche, wow/. Na starej Psone bol Tekken 3 úplna hviezda, aj keď nebolo dosť pamäte na 3D pozadie a viac skandujúcih panduľákov dookola. Z rovnakého súdka ako to sklamanie pri Zelde je aj smutne slávne FF7 tech demo pre PS3. Dnes už všetci vieme, že SquareEnix je synonymum pre zasratý hajzel plný lží a výhovoriek.

Na odľahčenie veľmi pekné fyzikálne "živé" PC ATi demátko, veľmi staré. Následuje prevratná prezentácia Carmacka a jeho revolučný engine pre DOOM 3, stencil tiene, záplava normal mappingu. Trvalo zapnutú lampičku si však mariňák na zbraň nepripne, Carmack mal obavy zo stability framerejtu a spôsobil túto nemilú chybu v designe. hry Navyše objekty nevrhajú tiene, čo ma doslova šokovalo, mal som o tom údajne geniálnom progišovi inú predstavu. Dynamické tiene proste žeriem, vivat PSP. Crysis 1 tech prezentačka z roku 2005. Yerli vtedy povedal, že C1 na najnižších detailoch bude vyzerať lepšia ako Far Cry 1 na najvyšších. Bola to sprostá lož. FC1 som na singel core AMD 1.8Ghz a NV 7600GT hravo rozbehal na maximálnych detailoch v rozlíšení 1600x1200 aj s AA, stále hrateľne. C1 sa mi plazila bez AA na 0-20fps v hnusnej grafike. Nemôžem tu nedať prvé video z Unreal 3 enginu - neskutočne detailné povrchy, celková komplexnosť scény, svetlo a nejaké tie tiene. Paradoxne sa ani po 8 rokoch k tejto kvalite nevieme priblížiť, čo jasne hovorí ako vtedy klamali telom.

jedno z interaktívných Voodoo 1 demátok pribalených ku karte

Nechcem tu dávať priliš známe veci, alebo príliš neznáme. Kultovému T-rex demu pre PSone sa však nedá vyhnúť. O to viac, že sa to v tej istej "demo" grafike, navyše s komplexným prostredím a dynamickým vertex nasvietením podarilo dostať aj do hry /skočte na 3:30 minútu/. PSone proste je zázračný stroj. Naopak dodnes nechápem o čom je toto N64 Top Gear rally tech demo, keď herná realita vyzerá dehonestujúco príšerne. Sega Saturn je našťastie slušnejšia konzola a dobre známa ukážka - Shenmue tech demo /inak Dreamcast hra/ na ňom vyzerá báječne. Dreamcastom som začal a nim aj skončím, mám totiž slabosť pre Power VR grafické čipsety. A ten nájdeme aj v PSV - Unreal engine tech demo /opäť klamú, alebo nie ?/.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****