23/12/11

Ideálne RPG

Nedvíham laťku príliš vysoko a zámerne nepíšem o RPG - dokonalom. Nepôjde ani o návod plný geniálnych postrehov ako tento cieľ dosiahnúť. Znovu sa totiž pozerám na The Elder Scrolls: Arena a Daggerfall, ktoré si už istý čias môžete stiahnuť zadarmo a oficiálne. Ide o viac ako 15 ročné MS-DOS hry, tož určite budete, pod moderným WIN OS, potrebovať emulátor tohto starého PC prostredia s názvom DOS BOX. Osobne som ich nikdy nehral a ako viete ani žiadnu inú WRPG vrátane podmnožiny známej ako dungeon crawlery. Na strane druhej som absolútny expert na JRPG bez ohľadu na platformu - gameboy, SNES, GBA, megadrive, PSone, PS2. Prešiel som ich aspoň sto. Skutočne dokonale chápem ich zakonitosti, slabiny, a výhody oproti WRPG, kde zhnusene odchádzam už pri naklikávaní free points do jednotlivých skillov, alebo voľbe rasy, povolania.

Dobré JRPG kladie dôraz na tieto tri veci: veľmi čisté neherné prostredie-menu-interfejs /manažment postavy, skupiny, vybavenie/, kvalitný bojový systém, silné postavy so strhujúcim príbehom. JRPG hry sú skutočne priam stereotypne prehľadné, ľahko čitateľne, viac lineárne. Avšak posledných 10 rokov mimo Persona séria nič ani len trochu priemerné nevzniklo a tento žáner sa dnes považuju za klinicky mŕtvy, alebo iba silne zastaralý. Aj keď si nie som schopný si spomenuť na akúkoľvek trochu významnejšiu JRPG - nedohrateľnú kvôli nespočetným bugom ako to predvádza Bugthesda pri všetkých svojich hrách.



Xenogears /Psone/ - fenomenálny príbeh, skvelé postavy, avšak poslabší boj

Hlad po dobrej RPG /role playing game/ je dnes a vlastne stále bol - obrovský. Prevtelenie sa do hernej postavy, ktorou v tom skutočnom nikdy nebudete, šíry svet, putovanie, vylepšovanie vlastnosti hráča, silná naratívna zložka. Hranie JRPG beriem ako z núdze cnosť. Nemôžem brať vážne hry ako Dungeon Master, kde tlupa nemých blbcov behá po tej istej chodbe v desať poschodovom betónovom parkovisku /tak sa mi to javí/ a vymetá z rohov pavučiny. Pri hraní Skyrimu je množstvo inteligentných hráčov /ignorujem tupé simplexné piče triedy COD-HALO-Gears, ktorým stačí mávať palcátom a zabíjať mamuty/ - tak inteligentom vadí, že Skyrim je skôr blbý simulátor craftingu a grindingu. Akčná hra a nie RPG, kde svet okrem iného reaguje na vás, na vaše činy. Skyrim na vás nereaguje vôbec, jeho NPC vás kľudne požiada o dôkaz vašej sily, aj keď vám za zadkom leží vašou osobou pred sekundou vykostený dvadsať metrový drak. Vadia im ledabolo generované questy. Celý boj je zúžený na mačkanie jedného tlačítka a pohyb dopredu a dozadu /útočiace NPC má až jeden typ útoku/. Radiant AI je príšerná, nefunkčná, únavná, vždy slepá a blbá. Všeobecne je akýkoľvek skill nepotrebný. Narácia neexistujúca, nič neplynie nikam, krajina nerozpráva svoj príbeh /okrem nudných kníh v knižnici/. Postavy sú bez charizmy atď. atď.

Skyrim je hovno hra, a že takých Bugthesda už pár vyrobila. Masovo sa to vlastne kupuje blbcami ako fantasy FPS v sandbox svete, kde sa hráči tretej kategéorii ukoja na zhromaždovaní statkov a plnení komory do výšky kolien. Následne to s pýchou prezentujú na youtube. Skôr než poviete D ako napríklad Demon's Souls - vedzte, že pokus/omyl komorné RPG s umieraním á 2 minuty by som dlho hrať nevydržal. DS beriem ako modernejšiu veziu starého Dungeon Mastera. Dragon Age 2 je akčná rubačka v jednom meste. Tunelovka Witcher je špinavá polocigánska, poľská kravina, a v tejto vete ďalej odmietam pokračovať.

Ideálna RPG. Zhodneme sa určite na základnej "technickej" kostre. Otvorený svet, variabilita prostredia, deň/noc cyklus, počasie. Tieto neživé atribúty by mali ovplyvňovať hrateľnosť. Dohrateľnosť bez fatálnych chýb v kóde je povinnosťou. Objektívne kvalitné postavy /WRPG nemá svojho Sephirotha, Clouda, alebo Aerith, nemá ani jeleňa Bambi, psa Gora, alebo leva Simbu/. Silná motivácia vôbec niekam ísť, niečo robiť, úžasný príbeh, jeho dramaturgia, z autogenerovaných sračiek ubrať plyn a zúžiť počet narativných vetviev. Štyri dobré cesty sú viac ako 100 bezvýznamných lesných chodníčkov, ktoré ani nenájdete na mape.



Tales of Phantasia - fenomenálny boj, úbohy príbeh a postavy

V hernej časti RPG potrebuje dobrý systém pre vývoj vlastnosti a bojový systém. Pre spestrenie aj nebojové aktivity - niečo s koňom /určite boj na koni, že Skyrim !!/, niečo s lezením po skalách, so zabíjaním zveriny /chrániť stádo ovcí, heh/, splavovanie rieky na plti, zapchávanie diery machom. Nechcem Robinson's Requiem, stačí mi africké safari a Land rover 4x4. Boj v Skyrim je hovno, je degradovaný na FPS oplzlosti ako v Hexen a Heretic. Kolové somariny má nezaujímajú. Boha. Boj má byť živočíšne viscerálny. Dážď padá, medveďovi sa laby šmýkajú na blate. Skok zo skaly na hlavu. Obludy, nie vašu. Kontext. Boj musí mať aspoň náznak hĺbky, nejaký pattern, ktorý sa dá časom vylepšovať. Viete, v BF 2142 mám vpravo dole jeden merak - normálne action points. Keď šprintujem prudko - ubúda z neho, keď vyskočím, a ešte raz a ešte raz. Merak je zrazu v riti a ďalší skok je len tak unavené podskočenie, šprint nemožný. A moja postava dychší a ja sa musím niekde v bezpečí vydýchať, kým sa odvážim rýchlo prebehnúť cez uličku smrti /snajper niekde vo veži/. Identický systém určite dokážeme implementovať rozumne na všetky podstatné herné činnosti. A vymyslíme aj šikovné podmienky ako ich limitovať, alebo zlepšiť v závislosti od okolností.



Final Fantasy 7 /Psone/ - na svoju dobu nedostižná hra, a dodnes vlastne neprekonaná JRPG

V JRPG som si všetkým tým prešiel. Kriste ti zmrdi snáď v kolových, semikolových a nekolových bojoch vyskúšali úplne všetko. Poviem vám jedno - Tales of Phantasia alebo Secret of Mana mala na SNESe prd story, prd postavy ale neuveriteľne perfektné boje. Na prvý pohľad akčné RPG, na druhý - veľmi rafinovaný ATB /active time battle/ systém skrytý v čírej akcii , pričom ovládate aj tri postavy vo svojej skupine naraz. Útoky vašich parťákov sa dali skvele načasovať, cielene odpáliť, pričom video z hry sa stále nenápadne tvári ako epileptický Link zo Zeldy v neustálom útoku. Od FF13 versus čakám presne niečo podobné, dokončam čakám ideálny prienik west a east filozofie RPG. Samorejme však chápem, že tento článok je zbytočný a RPG je dnes v skutočnosti skratka pre Really Profitable Games. A absolútne nič sa v horizonte ďalších 5 rokov nezmení /ak nám Santa Monika nedaruje RPG s Kratosom, alebo iným pohanským bohom/. Really Profitable Games - veľmi jednoducho štrukturované akčné hry, kde nefungujú základné herné mechanizmy dobrého RPG. Nič nehovoriace postavy, žiadna story, prvoplánová akcia na úrovni 8 bitového Commanda. Naša najbližšia budúcnosť. Veselé vianoce.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****