18/12/11

Neo Geo Pocket Color

NGP - next generation portable. Staré pracovné označenie pre SONY handheld dnes známy ako Playstation Vita. PSP je mimochodom prvý a jediný handheld, ktorý sa pri nintendo šmejdoch dokázal udržať na trhu, predal vyše 70M kusov a ľahko prekoná aj 80M métu. Od PSV sa očakávajú podobné "čísla". Poznámka pod čiarou - PSV si označenie NGP nemohla nechať bez toho aby z vlhkých zákopov nevykrikovali fanúšikovia dnes mrtvej firmy Neo Geo /presnejšie - SNK Playmore Corporation, Neo Geo je značka ich herných zariadení/. NGP bola totiž v roku 1998 skratka pre ich prvý handheld - Neo Geo Pocket. Čiernobiely display, dostupnosť iba v japonsku, celkovo 8 hier. Nintendo však presne v tom istom čase dalo na trh svoj Gameboy Color /GBC/. Neo Geo teda hneď v roku 1999 reagovalo celosvetovým vypustením farebnej NGP Color verzie /NGPC/. Zaujímavosť - niektoré "farebné" hry je možné hrať aj na čiernobielom NGP.

NGPC však velmi rýchlo postihol osud jeho bezfarebného predchodcu. Rozbehnutej nintendo mašinérii nedokázalo Neo Geo konkurovať. Aby toho nebolo dost na západe zkolaboval aj trh veľkých arcade kabinetov /pre SNK jej hlavný trh/. Masívne pirátstvo, v extrémných prípadoch aj relatívne časté kopíravanie/výroba celých matičných dosiek ich arcade mašín. Nástup PS2 bol iba posledný klinec do rakvi. Na čo sa trepať do herne, ked PS2 taký Ridger Racer 5, Tekken Tag a spol. zvládne v arcade kvalite aj doma. SNK Playmore Corporation zbankrotoval. Zvyšky rozobrali iné automatové kolosy Pachinko a Aruze /hlavne výherné automaty/.



NGPC - vysoko elegantný a funkčný - za cenu $69.95 pri svojom štarte !!

NGPC bol pritom objektívne veľmi vydarený handheld. A ako to už vtedy a dnes bývalo zvykom aj jasne technicky lepší oproti Gameboyu. Výkonnejšie CPU /16 bit/, viac farieb, viac HW sprajtov, HW paralaxný skroling. Bol zhruba rovnaký veľký ako GBC, a situácia sa ešte vylepšila slim verziou s pribaleným SONICom. Dôležitý parameter - výdrž na dvoch AA baterkách je až 30-40 hodín. Plne zrovnateľné, alebo lepšie než pri GBC. Vnútorné hodiny so zálohovaciou baterkou a ukladanie dát do flash pamäte kátridžu. A pozor ako prvý v dejinách aj s podporou pre link kábel a teda spojenie s domácou konzolou. Predbehli GBA - SNES kombo od nintendo. Vec ktorá vám asi prvá udrie do ruky, keď tento handheld uchopíte, alebo uvidíte na obrázku je jeho unikátny "analógový" joystick, ktorý sa pri veľkých handheldoch objavil v podobe "gombíka" u PSP. Skúste však tým NGPC stickom trochu pohýbať. Počujete to klik-klak ? V skutočnosti nejde o analógovú ale digitálnu tyčku simulujúcu originál na veľkých automatoch. Neo geo tam slávila svojho času masívny úspech so špičkovými bojovkami a 2D akčnými platformermi.



NGPC - dobová US reklama

Hry. Dokopy asi 80 kusov + nejaké homebrew a amatérske porty. Je nemožné sa na NGPC vyhnúť bojovkám. The Last Blade, The King of Fighters R-2, Samurai Shodown 2, Fatal Fury: First Contact. Nejde však o žáner, ktorý by som aktívne vyhľadaval, preto samozrejme pátram po sérii Metal Slug. Vlajkové gamesy každej Neo geo platformy. A nájdem toto - Metal Slug: 1st Mission a 2nd Mission - sú fantastické !! Dvojka je na dvakrát väčšom kártidži /650 versus 1300 KB/ a môže si dovoliť veľmi luxusnú grafiku, samplované zvuky. Skroling je jemný, paralaxný, hry reagujú dokonale /nenechajte sa oklamať YT video/, úchylne chytľavá hrateľnosť ostala plne zachovaná. Variabilita detto - mimo peších misií sa preveziete na tanku, stíhačke, ponorke, alebo nafukovacom rafte. Pacman. Manic Miner /!!/ - dokonalý port z 8 bitového spektra.

Chcem vám sa však upozorniť na hry, ktoré naznačovali čoho je táto mašinka schopna. Dark Arms - akčné RPG so skvelou zombie-undead atmosférou, kde síce vášho hrdinovi /začínate s veľkou buchačkou/ nepribudne ani jeden "exp. level", za to jeho zbraniam áno. Režete teda všetko dookola, vysáte z zhnilých tiel ich hriešne duše a krmíte nimi vaše kvéry. Odmenou sú aj vlastnosti modifikujúce váš vlastný status. Elementálové perky. V hre nájdete aj denný/nočný cyklus, centrálny hub. Evolution: Eternal Dungeons - fuck shit yeah. Totálny port RPG z dreamcastu. Faselei! - skutočne komplexná a dobrá SRPG s mechmi. Neo Geo Cup '98 Plus Color - futbal s RPG štrichom. Celé to ukončí Sonic the Hedgehog: Pocket Adventure - de fakto SONIC 2 aj s 3D pasážami /skočte na 1:50 minútu/.

Odporúčam vám teraz premôcť lenivosť a vyskášať si to na vlastnej koži. Emulácia. Sto kilový emulátor NeoPop stiahnetie za 0.8 sekundu. V nastaveniach si dajte frameskip na možnosť "nepreskakuj frejmy, ale zobraz ich všetky". Ovládanie - šípky a klávesy Z a X. Romky hore uvedených hier nájdete na tejto adrese. Po kliknutí na ten odkaz môžte rovno sťahovať romky pre NGPC začínajúce na písmeno M - napríklad Metal slug 1-2. Zabalenú hru stačí hodiť na exe súbor emulátora. Hra sa automaticky spustí. Prejdite si aspoň Dark Arms a neserte ma. Krátka ale výživná hra.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****