16/12/11

Kult osobnosti

"A možno dovolíme tímu z Retro Studios, aby urobil aj ďalšiu Zeldu." Kto z vás si uvedomuje, ako sa v priamom prenose a pod sto barovým tlakom mení Nintendo ku lepšiemu ? Revolúcia väčšia ako objavenie suchého zipsu. Experti a jej fanúšikovia dokonca tvrdia, že nintendo v "panickom móde" /ako následok príšerného fiaska pri štarte 3Ds a neisté vyhliadky odloženého Wee Urinalu/ je konečne to pravé nintendo. A odchod arogantnej svine menom Shigeru Miyamoto celý tento proces značne akceleroval. Sledujte tento hurónsky rehot, kde hovorí, že všetci /vrátane ich vlastného biznis jadra/ chcú-škemrajú o pokračovanie New Super Mario Bros 2, ale on sa tomu iba smeje. On vidí Nintendo ako svoju Miyamoto company, ktorá sa riadi jeho rozhodnutiami. Rovnako naňho tlačili jeho vlastní ľudia a dožadovali sa pokračovania Wee play. On sa rozhodal, že zaťažovať tým jeho firmu je trúfalosť a nechal si tie minihry do Wee play Motion vyrobiť od tretích firiem ako Good-Feel a Chunsoft. Veľmi priemerne hodnotený herný balík.

Egocentrik. Miyamoto: "The fact of the matter is that, inside our office, I’ve been recently declaring, I’m going to retire, I’m going to retire. I’m repeating that message. But the reason why I’m stressing that is that unless I say that I’m retiring, I cannot nurture the young developers. After all, if I’m there in my position as it is, then there’s always kind of a relationship. And the young guys are always in kind of a situation where they have to listen to my ideas. But I need some [people] who are growing up much more than today.

And then, when I say I’m retiring I’m not saying that I’m going to retire from game development altogether. What I mean by retiring is, retiring from my current position and then what I really want to do is be in the forefront of game development once again myself. Probably working on a smaller project with even younger developers. Or I might be interested in making something that I can make myself, by myself. Something really small."

Ja. Ja. Ja. Ja. So mnou, o mne. Ja. Ja. JA. JA. JA. Ospravedlňujem sa za more anglického textu. Ale sledovať toho chudáka je ako pozorovať falošného vládcu vesmíra. A nejde len o ten text vyššie. V nintende to on vidí tak, že sa tam pes nevyserie, list nepohne, riadok kódu nenapíše bez jeho všetko prenikajúcej božskej prítomnosti. Hry a ich pokračovania sérií ako Donkey Kong, Super Mario Brothers, alebo Legend of Zelda však nepotrebuje práve jeho osobu. Zmenili sa na rutinérske, nudné, dogmaticky rigidné recykláty. Úzkostlivo strážené pred akoukoľvek zmenou. Je veľmi smutné sledovať vrcholne tragické predaje poslednej Zeldy. V zahraničí poseráci z úcty dávali bežne 10/10 hodnotenie, domáca sajta games.cz sa s tým útlocitne nehrala a dala veľmi realistických 7/10. Práve z tohto dôvodu sa uvažuje nad tým, že to do rúk vezme americká firma z texasu a dá Zelde novú tvár /citlivo/, bez despotického dozoru Miyamota. Aj Nintendo by predsa chcelo 10 miliónov predaných kopií, ako to dokázal Skyrim /moderná konkurencia/ doslova za pár dní.


Shigeru Miyamoto
Mt 7, 15-20: „Chráňte sa falošných prorokov: prichádzajú k vám v ovčom rúchu, ale vnútri sú draví vlci.

Pri kliknutí na štítok nintendo tohto blogu vidíte, že som poctivo viedol svoju krížovú výpravu proti nintendu a hlavne osobe Miymota, ktorý objektívne dnešné nintnendo pokurvil. Nikto sa ku mne z česko-slovenskej scény takto otvorene nepridal. Tento článok by som mohol natiahnúť na desať A4 strán. Perfídnosť tejto politickej mrtvoly vám chcem ukázať už len na tomto poslednom príklade. To že dôraz na "3D" pri 3Ds je jeho dielo všetci vieme, aj to, že sa mýlil. Nebolo to však prvýkrát čo sa takto osral. Pardón. On je nedotknuteľný. Zaplatil za to nebohý Gunpei Yokoi. Otec pôvodného gameboya. Génius triedy - Ken Kutaragi. Ide samozrejme o kauzu Virtual Boy.

Japonská, nielen firemná, kultúra náznakov, prejavu, prebratia zodpovednosti je komplikovaná. V skratke však išlo o toto. Bol to ten intrigánsky sukin syn Miymato, čo hučal do Gunpeia /"I didn't exactly twist his arm"/, že by bolo dobré to s 3D v podobe Virtual Boy /VB/ skúsiť. Gunpei nechcel vo vtedy existujúcej podobe VB na trh pustiť. Nintendo to však urobilo zaňho, ich záujem sa už presunul ku vývoju N64 /Miyamoto !!/. VB vybuchlo. V japonskej firme sa považuje za "slušnosť", ak zodpovednosť bez slova preberie nejaký chudák, aby to hovno neumazalo všetkých. Gunpei dostal kopačky /to isté ako Kutaragi/ a Miyamoto čušal ako voš pod chrastou. Pri 3Ds išlo opäť o jeho repete na tú istú tému. Avšak dnes, keď vo svetle posledného 3D pokroku /telky, PS3, 3Ds/ získal aj neúspešný VB istý kredit, uznanie ako pionier komerčného proto 3D zobrazenia /pripomínam svoj starší článok/ zrazu sa ten hazjlík na tejto sláve chce tiež priživiť. Čo to teda vlastne hovorí o čistote jeho charakteru ? Dajte Zeldu kovbojom z texasu, dnes už žiadna bežná, konzumná a zabehaná hra-séria nestojí na jednej osobe !!

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****