13/09/11

Nintendo na výprave južným smerom

Fascinujúce. Opäť dramatický pokles akciií nintenda o 5%. Od začiatku roka už o šokujúch 45% /kliknuť do grafu, zoom - koliesko na myši/. Pre neznalých - je to ako kopanec do brucha, pričom pri páde si ešte udriete aj do gulí, a nasledne vám nich zastepuje škulavý škrečok vianočný tralalák. Nintendo, ktoré sa už tradične elitársky a naduto nezúčastňuje frmolu na najväčšej japonskej výstave v Tókyu na TGS, to na vlastnej slezine deň pred ňou rozbalilo vo veľkom štýle. Paradoxne práve táto nabitá prezentácia mala za následok pád akcií. Prečo si vysvetlíme za chvíľu. Najprv tie hry, hlavne hry pre 3Ds, ktoré je trhom veľmi pozorne sledované. Letmo som zachytil toto - Fire Emblem /horúca klasika zo SNESu, taktická JRPG/, Square Enix predstavil Bravely Default: Flying Fairy /RPG sequel gamesy Final Fantasy: The 4 Heroes of Light pre NDS/, Monster Hunter 3G /drsnejší pokemon klon od Capcomu/. Nintendo tvrdí, že 50% vlastníkov NDs sú ženy dostanú teda ružové 3Ds a hru Girls Mode /tzv. trikrát "š" hra - šaty, šminky, šperky/, obrazom a slovne ukázali aj omšelé tituly ako Mario 3D Land, Mario Kart 7, Mario Tennis, Paper Mario, Animal Crossing, Luigi's Mansion 2, MGS 3, nejaký no name old school futbalový titul, RPG kartová hra Culdcept a milión third parties. Tiež biľag hanby vpálený do čela - 3Ds slide pack aka druhý analóg a nejaké tlačítka, naklikávacia kolíska za 15-20 USD a vyžaduje to vlastnú AAA baterku. Wow.



Takže čo sa vlastne analytikom a trhu tak strašne nepáči, prečo reaguje pragmaticky, panicky a kto vlastne môže za to, že nintendo príde za pol hodinu o 1.97 miliardy dolárov ? Hry !! Trh si myslí, že to čo ukázali je pateticky prd vo vetre a nijako to tie desiatky miliónov hráčov spokojných s ich smartphounami a tabletami ku 3Ds nepritiahne !! Trh pochybuje o cieľoch, ktoré si nintendo stanovilo, to jest počet predaných handheldov a hier a už teraz dopredu kalkulujú s ich ďalším pádom. Tých akcií. Reuters ide ešte ďalej. Hovorí o páde impéria, strate tváre, a triezvo čakajú veľmi bolestivý návrat nintenda na dnes už minulé víťazoslavné pozície.

Teraz vás asi žerie, že som stále nespomenul získanie hernej megaton bomby nintendom a to nového dielu Monster Hunter 4 pre 3Ds. Nuž asi vás šlak trafí, ale trh /všemocná ruka trhu, bububu/ bol zhrozený tým, že tou ohlásenou platformou bola prváve 3Ds a nie napríklad PS Vita. A akcie Capcomu okamžite spadli o viac ako 8%. Šialené. Monster Hunter portable pre PSP vlastne zachránil tento handheld v japonsku a ďalšie 2 roky sa už NDs ku slovu nedostalo. Capcom predal neuveriteľne milióny a milióny kusov. Čakáte snaď od nich nejakú vďačnosť ? Biznis, bratia. Nintendo chce spasiť 3Ds tak ich pekne podmazalo. A blbečkovia z Capcomu iba cez zuby precedili - dôvod prečo MH4 nerobíme pre PSV je vyššia finančná náročnosť vývoja. Úbohí čuráci, ktorí - "makajú na svojej asi najdrahšej hre všetkých čias, kde väčšinu prachov tlačia práve do grafiky" /to bol citát, jasné/. Dragon's Dogma pre veľké konzoly. Dnes asi nezaspím. Ako sa asi "trh" zachová pri zajtrajšej SONY konferencii s dôrazom na PSV. Priamy konkurent 3Ds.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****