31/10/11

HL2:EP2

HL2: EP1 sa nám teda nevydarila, vyhodené peniaze, veľmi drzo odfláknutá práca. Pravoverní do dohrali iste iba kvôli tomu, aby nepretrhli niť príbehu a mohli sa aspoň o tie štyri hodiny dlhšie triasť o osudy postáv. O nejakých päťnásť mesiacov po prvej epizóde pristála na trhu aj jesenná HL2:Ep2 /2007/. A čuduj sa svete, ide nielen o dlhšiu hru /reálne o 100% oproti umelo naťahovanej epizóde jedna/, ale hlavne kvalitou zjavne prekonavajúcu dokonca aj pôvodnu HL2. Hlavne kompaktnosťou a dynamikou celej cca 6.5 hodinovej mini kampane bez hluchých miest. Našlapaná akcia sa stále rúti vpred, variabilný rytmus, pacing-dynamika je OK, viac priestorových puzlátok, vrátane jedného fyzikálneho o veľkosti celého mosta. Pochopiteľne "čaro" pohybu levelom z bodu A do B cez C, Y a W ostalo zachované.


jatky

Epizóda dve predstaví aj nových nepriateľov, hlavne poddruhy rodu antliónov, jednu zbraň a jedného nového člena Kombajnu - výkonný kyberneticko organický bojový stroj na troch nohách vysoký 2.5 metra - hunter. Nepriateľsku AI nehodnotím, stále tam nič extra nevidím, sorry. Design levelov je značne vzdušnejší, exterierové pasáže skutočne vzbudzujú dojem otvoreného priestoru. Objaví sa opäť bugina, a jej prítomnosť v hre je zmanažovaná neporovnateľne lepšie oproti HL2. A všetko sa skĺbi vo veľkom súboji na konci. V podstate ide o semi-sandbox level s typickým final boss ladením, kde je source engine a havoc fyzika vyšťavená na maximum /hovoríme tu o single core CPU a grafike zhruba triedy Nv 6xxx/. Herne ide o klasický tower defence mechanizmus, na vašu základňu sa z rôznych smerov valí armáda strajderov a hunterov. Náročnosť kolíše smerom ku vysokej až frustrujúcej obtiažnosti vďaka trochu neohrabenému systému ničenia strajderov /tá nová zbraň/ a krajne nasierajúcej aktivite hunterov, ktorí vám to celé kazia. Odporúčam prepnúť obtiažnosť na easy.


zurivý rev V8 motora vľavo - ticho pred búrkou vpravo

Štandardné súboje sú veľmi uspokojujúce, registrujem tuším bohatšie partikle, kde na všetky strany striekajú telesné tekutiny umierajúch príšerok. Výrazne kooperatívny charakter epizódy jedna bolo v dvojke mierne oslabený pre dobro veci, sám však nikdy nebudete a NPC s vami bohato komunikujú, pokrikujú na vás. Gordon je samozrejme stále ticho ako nevypálená cihla. A stretnete sa aj s G-manom, vynikajúci dabing a zlovestná dikcia. Dočkate sa veľmi vkusných a masových bitiek ala mariňáci versus votrelci. Skutočne hektická atmosféra a minimálne jeden z vrcholov hry. Klasický sub-boss súboj s lietajúcim "niečím" je tentokrát podaný dostatočne bombasticky a zábavne. Baterka vrhá tiene, veľmi pekné. Stále však tmu bežný svetelný zdroj neosvetlí. Vysoká materiálová pestrosť a jasne zvýšená komplexnosť exterierových scén.

Príbeh mi stále nič nehovorí, kecy vlastne ani nesledujem, loď Borealis nesúca akési hrozivé tajomstvo však vyzerá zaujímavo. A v tretej epizóde bude iste hrať klúčovú úlohu. Réžia, dramaturgia a narácia je stále amatérska. Kto zomrie, skoro zomrie, a nezomrie si zistite sami. Enginovky bežia in-situ teda bez prerušenia hry rovno pred vami, vo vašom hernom priestore, a s vaším slobodným pohybom - keď chcete môžte čumieť niekde úplne inam. Záverečné hodnotenie sa týka iba čisto hernej stránky, zohľadňujem rok vzniku a snahu o vyťaženia maxima z tunelovej filozófie celej série. Pod vysokú hernú kvalitu druhej epizódy sa podpísala iná vývojárska skupina Valve /ep. dvojka bola vyvíjaná paralelne s epizódou jedna/ pod vedením Davida Speyrera. Dvojka je v každom smere o triedu lepšia od jednotky a k dokonalosti už toho veľa nechýbalo.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****