23/10/11

Nintendo RIP 1977-2017


"Do piatich rokov bude nintendo z trhu odstránene pod tlakom lacných, a dravých hráčov, nových lídrov."
Jason Spader - Richards, Astley, & Company Associates LLC

Pred troma rokmi som na tomto blogu povedal, že na hernom trhu proste nevidím miesto pre troch veľkých výrobcov herného hárdvéru. Myslím tým hlavne domáce konzoly. SEGA išla z kola von pod tlakom SONY a dnes produkuje hry pre všetkých ako third party vývojár, práve preto môžte na PS3ke hrať ich Virta Fightera alebo Yakuzu. Kto bude teda tá odstrelená obeť, ak k tomu vôbec dôjde ? Určite si čierneho petra nevytiahne Microsoft, môže si dovoliť dotovať xcrap divíziu dovtedy, kým bude trh kupovať jeho Office kravinu. Rok čo rok niekoľko miliárd zarobených USD. SONY má bočné príjmy z predaja spotrebnej elektroniky a tlačí sa aj na trh smart mobilov /kúpa Ericssona je takmer tutovka/ a tabletov. SONY navyše následuje príklad SEGY a po správnom zhodnotení situácie sa skrze aktivitu Playstation Suite nenápadne zapája do tvorby third party softvéru, nielen hier.

Situácia je teda následovná. Microsoft to má srdečne na háku, prachov ako pliev /tých pár miliónov, ktoré xcrap zarobí je prd vo vetre/, nemajú handheld, nemajú herný mobil, ani tablet pravdepodobne sa na tom pracuje /možno/, ale pri ich štastí im bude trvať rokov kým s niektorým z nich prerazia. Prežili RROD, ktoré by každú inú slušnú firmu zložilo na kolená. Billovi je to jedno. Z trhu sú neodstreliteĺný, službu LIVE budú ladiť do aleluja, internet je budúcnosť. SONY - PS3 je definitívne za vodou a celú túto generáciu nakoniec vyhrá, opäť porazí 100M métu. PSP prežilo a dobre sa zapísalo, nejaké problémy sa čakali, je to však historický prvý handheld, čo prežil pri konkurencii nintendo "gameboyov". PSV sa črtá ako ultimatívna mobilná herná platforma. A japonci, kde bude v predaji o 2 mesiace po nej šalejú už teraz, kompletne vypredané predpredaje, pamäťovky atď. Mobil a tablet som už spomenul. SONY je navyše veľmi aktívna na softvérovom poli - kopa first party tímov, ktorých sa MS naopak zbavuje, SONY chce svoje hry alebo hry pod svojím "middleware PS suite" šíriť aj na ostatné platformy. Snaží sa zachytiť nástup Android OS. MS je tu pasívna ryba. Obaja však niečo konšpirujú /viď správy o doméne MS-SONY.com/ a istotne s cieľom poškodiť konkurenciu. Napríklad práve nintendo a Apple /obe sú rovnako hystericky-hermeticky uzatvorené/. SONY ako správny japonec myslí naozaj na 10-20 rokov dopredu a má to objektívne dobre rozbehnuté.



Nintendo. 3Ds im viacmenej vybuchlo a každý mesiac strácajú oproti fiskálnej projekcii na tento rok nehorázne množstvo peňazí. Nepovažujem to ale ešte za dosť kritickú situáciu. Horšie je, že po panickom znížení ceny 3Ds na úroveň NDs vlastne túto past gen platformu zo dňa na deň odpísali. Doslova. Je jasné, že nástup PSV oseká predaje 3Ds o dobrých pár percent nižšie. Nintendo nebude spokojné, predsa len trvalý pokles ziskov z handheld časti ich biznisu o 30% je na nasratie. Časy slávy NDs sú preč a najmä Apple bude zúrivo útočiť na ich kauzálne mobilné hry v štýle - "rýchlo, veľmi lacno, ešte kazuálnejšie". Nintendo sa nemôže zahojiť na inej svojej spotrebnej elektronike. Má toho ešte menej ako microsoft. Žiadne LCD telky, hifi veže, mp3 prehrávače, mobily, tablety - proste nič a Wee tiež padá dolu ako kameň - medziročne o ďalších 15-30%. Šialené.

Úspech kvázi next gen konzoly Wee Urinal bude doslova kľúčový pre prežitie firmy. Ani oni sa neudržia na trhu, ak ďalšie 2-3 roky po sebe stratia 2-3+ miliardy euro ročne. Uspeje však Wee Urinal ? Konzola bez HDD, s online portálom a službami neznámej kvality, keď SONY trvalo aspoň 4 roky aby PSN dostali do slušnej podoby. Naozaj sa budú na ich konzolu stáť fronty, keď zabehaná PS3 bude v tom čase stáť 199 USD, plná riť MOVE a špičkových hier vôbec. Je tiež zbytočne komentovať zásadne odmietavý postoj ku produkcii ich hier na niečo iné ako vlastný hárdvér s visačkou nintendo. Som predvedčený, že pri tak rigidnej filozófii, zastaralom biznis modely, bez expanzie ala SONY /mobily, tablety, PS suite/ proste nemá nintendo šancu a bude následovať SEGU. Lojalita jej stáda založené na Mário/Zelda značke nebude stačiť.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****