10/10/11

SEGA Daytooooona USA

Éra fenomenálne výkonných - hlavne japonských arkade kabinetov je navždy preč. Slávne roky 80 a 90te. Dnes však letí internetom SEGA video s huňatým zajačikom, ktorý si preskakujúcim opitým chrapľákom pospevuje melódiu hry, ktorá by mala byť tuším zajtra predstavená na PS3ke. Ako PSN hra, digitálne stiahnuteľná, nepochybujem, že sa to neskôr týka aj PSV. A nepôjde o nič menšie ako legendárnu Daytona USA. V roku 1993 to bola nesmierne dobre hrateľná gamesa a zároveň nepredstaviteľne kvalitná vizuálna žranica na rock solid 60 fps. Pevne verím, že v roku 2011 už po tomto príliš "arcade" hernom koncepte ani pes neštekne. Daytona USA bola vlastne prvou hrou, ktorá predstavila nový a nemiestne výkonný arkade kabinet - Sega Model 2. V rozlíšení 496x384 pixelov so 65K farbami chrlil asi 300 000 polygónov pri 60fps. Zásadným rozdiel oproti predchádzajúcej SEGA Model 1 bolo schopnosť plne otextúrovať každý viditeľný povrch. Ešte úspešnejšia Sega Model 3 z roku 1996 dvihla výkon asi desaťnásobne a práve tu kulminovala spolupráca s firmou Lockheed Martin, ktorej Real3D grafický subsystém SEGA používala.



Daytona USA, Sega Model 2, video špičkovej jazdy

Vratim sa však späť ku prvej Daytone. V roku 1993 domáce konzoly ako SNES bojovali s 3D grafikou /veľmi ojedinele textúrovanou na 10-15fps/ iba s pomocou prídavných čipov /SuperFX/ v hrách ako Starfox. PC DOS sféra s fanfárami oslávila príchod DOOM 1 /1993/, medzi autíčkami žiarila Formula One Grand Prix /1992, Geoff Crammond/, alebo IndyCar Racing /1993, Papyrus/. Bežné PC tej doby bola masovo rozšírená i286, kopa hráčov trápilo DOOMa na i386SX, iba niekoľko štastlivcov malo vtedajšiu špičku i486DX 50Mhz+. Ani ta najvýkonnejšia PC zostava tých čias si smerom SEGA MODEL 2 nedovolila ani len odkašlať. Za horizontom a v ďalekej budúcnosti bola perfektná Need for Speed 1 /PC DOS - 1995, aspoň 486DX2 66, Pentium je vítané/, Screamer /1995, v SVGA rozlíšení to natvrdo chcelo Pentium 100 na aspoň 30fps/ a Gran Turismo 1 pre PSone až v 1997 !!



SEGA Model 2 a jeho debutová hra - Daytona USA

Svoje prvé PC /Pentium 100Mhz + S3 grafika/ som dostal práve v čase hore spomínanej hry Screamer /1995/ a čumel som bez dychu ako to v softvérovom režime super šlape. Viem preto pochopiť ten úžas ešte o dva roky skôr pri Daytone USA a jej čistých 60fps. Dokonale harmonická hra gameplay-audio-video, nutnosť drillovať svoj skill pri prechádzaní zákrut šmykom, načasovanie predbiehania, znalosť trate, vďaka dobre vybalancovanej hernej mechanike je zábavný aj boj s vlastným časom. Multiplayer pre 8 hráčov bol strhujúci, a snaď sa objaví aj v PS3/PSV verzii. Ridge Racer ako konkurencia od Namca hrala druhú ligu. SEGA musela prekonať sama seba s hrami ako SCUD RACE, SEGA RALLY, SEGA RALLY 2 a DAYTONA USA 2. Asi nebude ťažké sa dovtípiť, že nás nimi v HD rimejkoch SEGA skôr či neskôr oblaží. Pre úplnosť - prvú Daytonu SEGA naportovala na svoju domácu konzolu SEGA Saturn v 1995, dokonca aj pre PC v 1996 /obe verzie však trpeli nízkym framerajtom a doskakovaním grafiky/. Oveľa neskôr sa dočkal aj Dreamcast a jeho verzia je vskutku luxusná, plynulá a vylepšená grafika. Chcem vás tiež upozorniť na SEGA MODEL 2 a hlavne MODEL 3 PC emulátor.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****