29/06/12

PS3 Super Slim

Tlustá "fat" PS3 na samom začiatku žrala v špičke nejakých 200 wattov energie. Evolučným zúžením šírky vodivej dráhy /90-65-45nm/, zmenšením čipu a znížením napájacieho napätia poklesla celková spotreba na dnešných cca 70-80 wattov. Už hodnú chvíľu sa však nevieme pohnúť ďalej /32-28nm/, čo by jednak na 28nm pre CPU a GPU znamenalo smiešne nízky príkon okolo 40w /!!/ a druhak aj zmenšenie celkových rozmerov konzoly do podoby PS3 Super Slim. SONY nám túto nádej nijako nevyvracia, skôr naopak. Problémom prechodu na 32-28nm technológiu bola paradoxne vysoká cena tohto procesu. Čas včak vyliečili každú krivdu, či ranu.



Súčasný slimák bol predstavený pred cirka troma rokmi na nemeckom Gamescome v 2009 /prvá fat PS3 v predaji v roku 2006/. A mám isté indície, že sa možno opäť dočkáme po ďalšom trojročnom minicykle - nového ohlásenia a to na rovnakom mieste. Špekulácia. Posledný updejt firmvéru pre PS3ku s poradovým číslom 4.20 totiž prináša hneď dve indície príchodu PS3 Super Slim verzie.
  1. funkcia [Eject Disc] bola premenovaná na [Remove Disc]. To naznačuje zmenu mechanizmu vkladania a vyberania placky zo štrbinovej na tú istú, ktorú má stará PSone alebo fat PS2. Teda buď zhora vkladané médium, alebo výsuvný šuflíček. Predpokladám skôr prvé menované, viac sa hodí pre - REMOVE disc.
  2. označenie [Hard Disk] bolo premenované na [System Storage]. Absolútne jasný náznak toho, že nejaká budúca verzia PS3ky bude vybavená namiesto hardisku modernejšou SSD "mechanikou". Jediná vec, ktorá sa teda bude v takejto PS3 točiť bude pidi ventilátor.
Dobre si pamätám ako som takmer presne pred troma rokmi písal o možnom príchode zlacnenej PS3 slim. Vtedy som mal k dispozícií aj nejaké obrázky, dokonca totálne nevierohodné video z filipínskeho blšieho trhu, kde podpultovo PS3 slimáka predávali !! Dnes nemám nič, žiaden únik informácii až na hore uvedené zmeny vo firmvéri. Tohoročný Gamescom pobeží v dňoch 15.-19.8.2012 a SONY dokonca zvažovalo či sa ho vôbec zúčastní. To dosť naštrbuje teóriu o predstavení nového PS3 modelu práve pri tejto príležitosti. PS3 Super Slim však určite na trh príde do troch mesiacov ako protizbraň v cene do 199 euro /bundle, hry/ namieraná na tupé čelo Wee Urinalu.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****