01/07/12

Final Fantasy VII: Advent Children Complete

Remake FF7 nebude. Square to najprv dlho obkecával slovami, že by to zhltlo kopu prachov, potom času, drísty o ťažko konvertovateľnom grafickom štýle. Nemožnosť dať dokopy pôvodny tím. Stovky výhovoriek. Až na tú úplne poslednú. Najčerstvejšiu. Sám prezident Square priznal, že skutočný problém je inde. FF7 /1997/ považujú za absolútne najlepší diel Final Fantasy série a jeho remake by mal zničujúci dopad na FF značku, ktorej sila je dnes na historickom minime. Pochovaná pod 15 rokmi odpadu a slabých hier. Remake teda bude, ak dokážu urobiť lepšiu hru ako FF7. Ak sa teda prasatá naučia lietať a v pekle postavia hokejový štadión.

Mimochodom, keď sa trochu pomotáte po neogafe, možno vás prekvapí silná animozita až nenávisť voči FF7. Niektoré deti ju považujú za najhorší diel série. Radšej majú tie novšie pokračovania. FF8 - priblý príbeh katégorie sitcom z prostredia vysokej školy pre panicov s nefunkčným bojovým systémom. V hre vám inak beží v reálnom čase žold /prachy nezískavate v súbojoch/, ktoré však nemáte za čo minúť. FF9 - návrat ku fantasy duchu vynikajúcej trojice FF 4-5-6. Presnejšie stredoveký steampunk, lepšia hra ko FF8, avšak dosť mdlá a ťažko ma niekto prinúti zahrať to znova. FFX - svojho času nahorší diel série. Napľutie do ksichtu. Totálna linearita, vypustenie worldmapy, žiadne poletovanie s Highwindom. FF12 - najnudnejšia FF všetkých čias, uspávač hadov s ešte domrdanejším bojovým systémom ako FF8. FF 13 - veľkolepý návrat ku "kvalite" FFX. Sračky. FF13 Versus - dynamický bojový systém na spôsob Kingdom Hearts, worldmapa a pseudoexplorácia krajiny, "highwind" a teda návrat ku klasickému designu. Túto hru Square odmieta dokončiť a nepochybne koketuje s tým ako jej 50 gigabajtov, možno viac, napchať na 3 x DVD, však.

Naspäť ku FF7. Square sa teda aspoň pokúsil túto hru dobre podojiť. Bezpochyby sa dobre nabalili. Kompilácia sveta FF7 im k tomu dala dostatok príložitostí. Variáce na tému FF7 vo forme hier pre mobily, handheldy, konzoly /PS2 - lacná aleb vydarené budgetovka Dirge of Cerberus z roku 2006, hra využíva asety z CG filmu FF7: AC !!!/, merchandíze, komixy a filmy. Mimo anime štýlu aj veľkolepé CG dielko - Final Fantasy VII: Advent Children /2005/ a jeho režisérsky zostrih s podtitulom Complete /2009/. FFF - final fantasy fanatics boli doslova vo vytržení, predsa len prvý FF film - Final Fantasy: The Spirits Within /2001/ nebol tak celkom Final Fantasy filmom. Technická poznámka - obe filmy mala pod palcom ako distribútor SONY. Adventa som videl pred rokmi, včera som si doplnil rozhľad o "kompletnú" verziu. Stručný pohľad človeka, ktorý miluje FF7ku.

Úzkosť, nuda, hanba. Strašna megasračka tento filmeček, dve hodiny kopania do mojich spotených vajec. Ak ste nehrali FF7, potom boh s vami, pravdepodobne to do 45 minút vzdáte. Film opisuje udalosti 2 roky po konci FF7 /hra Dirge of Cerberus tuším tri roky po/. Základná premisa je kravina. Fabulácia neprítomná. Príšerné dialógy. Motáme sa hlavne okolo Midgaru. Kultové to mesto. Geostigmu ber pes, aj zázračne deus ex riešenie. To už budete vedieť, že celá koncepcia filmu je dávno v troskách. Dramaturgia na PNke. Strih chaotický. Rufus povstal z hrobu a bojuje za správnu vec. Cloud spí na matraci v kostole.



Bože dobrý. Cloud. Osamelý vlk. Prdelkuje sa 3/4 filmu v apatii, sebaľútosti, depresii a stále neošukal Tifu. Chudinka stále čaká. Záplava hudbičiek z FF7 v kvalitnom aranžmá. Hrozné boje. Aj ten záverečný, žiadna logika, fyzika, napätie. Predsa som však vypustil slzu, ako hroch, to keď Cloud letel. Tak strašne ľúto mi bolo tých 15 stratených a dokurvených rokov od FF7. Vincent, Barett, Red13, Cait sith, Juffie, Cid vrazia na scénu bez varovania. Neznalý veci musi iba ohromene čumieť. Ok. Raz som sa zasmial. Vrchol filmu. Pri takzvanej víťaznom fanfáre, ktorú ma jeden zo záporákov ako zvonenie v mobile, bolo to skvele načasované. Inak nič.

"Kde je matka ?". Vo filme sa nehreší, nenadáva. Vlastne jeden malý zasran tam raz povie - zkurvysyn. Ale ide o vypätú situáciu, kde na námestí plnom ľudkov dochádza ku veľkým jatkám. Mimochodom podpásovo zákerne som to sledoval. To námestie bolo aj po 15 minútach /ľudia z neho neustále utekajú preč/ stále plné až po kraj. Asi behajú stále dokoola ako alach fuckbar púštne krysy v pyžamách v mekke okolo šutra. No ale vážne - kde je matka ? Túto vetu som počul vo filme toľko krát ako fuck a shit v Pulp Fiction. Nasrať. Konanie kohokoľvek v tom filme je insitne stupídne.

Už pôvodná verzia o dĺžke hodina a pol bola uzťahaná žvejka bez chutí. Pridaná polhodina v kompletke to proste zabila. Krovie /vincet, barett, cid, a spol./ sú iba epizodické postavičky. Cloud je kokot. Tifa je OK, ale celé tie roky žila v celibáte a bez šukačky. To nie je normálne. Sephirotha film zhovaďuje a opäť sa nechá prekvapiť Omnislashom. Záporácke trio lieta celým filmom a vykrikuje - kde je matka !! Nakoniec je najviac srandy s tajnou službou zlej Shinry. Turks. Vo filme uvidíte všetkých. Stiahnite si filmovú verziu songu One Winged Angel, film samotný nechajte pre vlastne dobro na pokoji. FF7 bola vrcholom produkcie Square Softu, na viac proste nemajú.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****