31/07/12

Dreamcast - superior machine

Stokrát radšej by som tu mal dnes namiesto šmejd konzol od microsoftu tie od segy. Dreamcast je mojou obzvlášť obľúbenou mašinou. Spája dokonalý výkon a jednoduchosť programovamia po vzore Psone /skutočne ukážkovo referenčná konzolka/ so záplavou inovatívnych/žiadúcich/zaujímavých prvkov. Nižšie vymenujem aspoň deväť z nich /vyberám čo ponúka internet/. Ps2 bola jednoznačne výkonnejšia /CPU, GPU, RAM/ v mnohom však za Dreamcastom zaostávala. Sledujte. Dreamcast šéfuje.

vzácna Hello Kitty verzia

1. Online vlastnosti rovno z krabice. Prvá moderná 3D konzola s defaultne zabudovaným modemom. Ten vytáčací, ktorí sme my veteráni ešte zažili, COD-HALo-Gears deti už nie. Americká verzia o rýchlosti 56K, európa 33.6K. K dispozícii bola aj extra predávaná periféria - širokopásmový broadband adapter /10-100Mbit plus LAN/.
- benefity : jednoduchý web browser, sťahovanie mini DLC obsahu /Sonic Adventure 2/, plnohodnotná online parba /Quake 3/ a prvá veľká konzolácka MMO hra. Strašne úspešná a populárna Fantasy Star Online - komunita funguje aj dnes a to na súkromných serveroch.

2. VGA výstup, pripojenie na "progresívny" monitor. Chcelo si to len zaobstarať oficiálne alebo vietnamské VGA kábliky. A po pripojení na PC monitor /v tých časoch asi len 14-15 palcovky/ ste spoznali kryštalickú ostrosť generovaného non-interlaced 480p obrazu. Technická kvalita vysoko nad možnosťami PS2, teda aspoň v jej začiatkoch.
- nedostatky: niektoré hry však progresívny mód nepodporovali, čo znamenalo, všetko odpojiť, reštart. Existujú samozrejme postupy ako s podobnými hrami vydrbať. Niektoré gamesky so sprajtami zas vyzerali dosť zubato, asi ako 16 bit Final Fantasy 6 na dnešnej LCD telke. Alebo 2D bojovky. Soul Calibur však doslova žiaril.

3. Kamerka, motion ovládače dávno pred konkurenciou. Dávno pred Wee sa v dreamcast hrách hrkalo s maracas motion ovládačmi. Samba de Amigo. Naviják v Rapala Fishing Rod. A digitálna kamerka DreamEye - v pamäti až 31 fotiek v jpg kvalite a rozlíšení do 640x480 pixel odpojene na 2xAA baterkách mimo konzolu, alebo druhá možnosť - pracuje to ako webkamerka.
- super extra benefity: tieto motion ovládače boli kompatibilné aj s inými hrami. S navijákom ste napríklad mohli ovládať Virtua Tennis 2K2 !! Mr. Driller to isté, len s maracas, na detaily sa ma nepýtajte.

4. Klávesnica a myš. Je úplne zbytočné sa rozpisovať o čo tu ide /viď aj zoznam podporovaných hier/. A ešte jeden odkaz. Je jasné, že v Qvákovi/UT alebo v tom MMO sa klávesnica alebo myš "celkom" hodí.
- super inovácia: samozrejme poviem pár slov o zombie hre pre svetelnú pištoľ prerobenú pre klávesnicu. Zmysel to nedáva, takže - Typing of the Dead. Možno ste to hrali na PC /stiahnite a hrajte/. Ide o to, že zombíkov vraždíte napísaním textu, ktorý sa pod nimi objavuje. Úžasný nápad, často strhujúce napätie, to keď píšete iba jedným ohryzeným prstom.

5. Na dlhé roky - najdrahšie hry takmer všetkých čias. Shenmue 1 a 2. Dokopy obidva po prepočte na dnešné prachy stáli okolo 100 miliónov USD. Šokujúco výsoké náklady spojené s malým predajom pri malej členskej základni znamenali jednak veľkú stratu, druhak zlomené srdce Yo Suzukiho a pochopiteľné odmietnutie urobiť tretí diel. Uzavrieť trilógiu. Shenmue je moja dávna srdcovka, aj keď som ju nikdy nehral - viem na čo však doplatila. Ak pominieme trochu neohrabaný prvý diel, séria ako celok bola živým nelineárnym svetom, nemýliť si so sandbox GTA. Proste ste museli spoznať ľudkov na ulici, vykecať každého, pacing nebol nijako krkolomne rýchly, skôr pomalá detektívna práca. Herná variabilita však bola veľká /funkčné SEGA arcade automaty v herniach, kačky, závody s vysokozdvižnými vozíkmi a stovka ďalšieho/, hlavné postavy chutné a herne skôr "udalosť" pre tých dospelejších.
- benefity pre PS3: herná PS3 only série Yakuza nie je nič iné ako prezlečený Shenmue len s ďaleko väčším ťahom na bránku /priamočiarejšia "virtua fighter" gameplay/ a s príťažlivou témou japonskej mafie. Narozdiel od Shenmue nejde o výkladnú skriňu technických možností PS3. Séria sa však predáva výborne, ostala zachovaná veľká herná variabilita a dobré herné postavy.

6. Prvá konzola s oficiálnou podporou oficiálneho OS. Konkrétne Windows CE od Microsoftu. Logo, ktoré špatilo konzolu. No, nemám k tomu viac čo povedať a ani nechcem. Dreamcast samozrejme nenahrával kernel WinOS a hry s DirectX knižnicami spočítam na prstoch jednej ruky. Možnosť nabootovať do Other OS režimu však plne využila homebrew scéna.
- kopanec do gulí: Microsoft využil kšefty so segou na to, aby pričuchol ku biznisu. Opísal si know-how a získal prvé skúsenosti. Prvý xcrap ideovo dosť verne, vrátane neskoršej homebrew scény kopíroval Dreamcast, paradoxne aj rovnako rýchlo skončil.

6. Žiadna relevantná ochrana, zero DRM. Neuveriteľné ale herné dreamcast CD placky sa dali čítať aj v bežnom CD prehrávači /alebo PC/. Wiki však tvrdí, že dreamcast používal špeci formát GD-rom aj z dôvodu ochrany proti warezu o kapacite 1.2 giga /de fakto dvojnásobok bežného CD/. Nuž to máte tak. Na placke ste mali ako GD tak aj CD stopu. A ochranu dreamcastu prelomil bežný sráč za desať sekúnd, a to aj bez modchipu. Je toho plný internet.
- čierna smola: vyčerpávajúci článok aj o pirátsve na dreamcaste.

7. Prvá/jediná v konzola v histórií dodávaná zároveň aj s handheldom. Alias VMU. Geniálna myšlienka. Pamäťová karta s vlastným displayom, D-padom a tlačítkami. Mini 8 bitový handheld s 128 kilovom "ram", 1 bitový zvuk, technicky polovica výkonu klasického Gameboya, ak ignorujeme display VMU s pidi rozlíšením cca 50 x 30 pixelov. Kvantum hier vám umožnilo na pamäťovke hrať minihry mimo konzoly. Sonic Adventures a Chao minigame. SONY malo identické a dokonca výkonnejšie riešenie ku PSone - PocketStation. To sa však ku konzole štandardne nedodávalo a v európe to bola vzácnosť, vlastne sa to mimo japonska ani nevyvážalo.
- ultra inovácia: VMU pamäťovka vložená do dreamcast ovladáča sa dá používať rovnako ako to plánuje nintendo s Wee Urinalom. Na ovládači máte display s pomocnými a ozvučenými údajmi. Shenmue 2 tam hádzalo progress bar pri učení techník.

8. Všetky herné žánre. Dreamcastu s nami pobudol skutočne veľmi krátko, stihol však šuchnúť do každého osieho hniezda. Výborné 3D bojovky, autá, lietadlá, motorky, RPG, MMO, survivaly, skákačky, 2D strielačky, FPS hry, dating simulátory, športy, tanečné hry /úžasný SPACE CHANNEL 5 aj s M. Jacksonom/ a dokonca aj sandbox akcia.
- Wee killer: inovatívny dreamcast má neporovnateľne lepšiu hernú knižnicu než ten nintendo šmejd, a to napriek tomu, že Wee predalo 100 miliónov konzol a na trhu je/bude 2-3 krát tak dlho.
"A candle that burns twice as bright burns half as long, and you have burned very brightly..." - Bladerunner.
9. Dreamcast je večný. Dnes prehraje low-fi DivX, MP3, emuluje nintendo aj sony /BleemCast Psone/. Nabútuje do Linuxu aj WinOS-CE, dokonca aj s funkčnými aplikáciami. Ďalej sa produkujú homebrew hry v špičkovej kvalite. Hlavne SHMUPs alebo 2D behačky, pochopiteľne. História nam hovorí, že konzola dosahuje herný vrchol v piatom roku života /alebo 1-2 roky po ńom, vďaka súčasnej ekonomickej kríze/. Dreamcast to zvládol za dva, ale žije ďalej napriek oficiálnemu koncu v 2001 a je rovnako obľúbenou garážovou platformou ako archaické 8 bit Zx Spectrum /xcrap 1, gamecube sú dávno mŕtve/.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****