15/07/12

Diagnóza - PS3 Super Slim

PS2 - celkovo 18 revízií hardvéru. Slim a super slim riešenie vonkajšiehop obalu, dokonca SONY telka s integrovanou PS2. Posledná vylepšená PS2 séria /SCPH-90000/ prišla na trh rok po nástupe PS3. Dosť ma preto prekvapuje prekvapenie hernej laickej obce, že SONY "tesne" pred príchodom PS4 "stráca" prachy a energiu na ďalšom redizajne PS3ky.

SONY to má v krvi a snaží sa plne využívať reklamný efekt takto vynovenej mašiny /poznáme nárast predaja handheldov pri každej "novej farbe"/ plus maximálne optimalizovať výrobné náklady. Ak predáte ročne 14-15 miliónov konzol ako SONY minule s PS3, tak ušetrených 7 USD na konzolu je 100 melónov vo vašom vrecku. Tieto peniaze môžete obratom použiť na amortizovanie straty zo zníženia ceny pri novom modely.


fat- slim - super slim

Presne to nás čaká pri najnovšom super slim riešení PS3ky. V roku 2006 sme tu mali klasickú "fatku" za 599 USD, v roku 2009 - slimáka za 299 USD. Očakávame teda PS3 super slim za cenu 199 USD. Diskusné fóra zúrivo riešia, či nový obal je alebo nie je pekný. Na to však sere pes. Hodíte to pod TV, sadá na to prach a normálny človek to ďalej nerieši. Xcrap je hnusný ako neumytá riť a americký dobytok ho aj tak kupuje. Cena. Ako so povedal, očakávam, že základný PS3 super slim model s HDD /pravdepodobne 250 giga/ bude stáť 199 USD, 500 gigovka asi 249 USD. Ostáva nám tu tá hádanka s PS3 super slim 16 GB verziou. Pravdepodobne ide o 16 gigovú flashku ako Xcrape 4GB. Čo pozerám - veľkoobchodná cena podobnej pidi flash srandy je okolo 4 USD, mám preto neodbytný pocit, že PS3 "flash" 16Gb nás buď bude šokovať cenovkou okolo 149 USD a išlo by o pekný pľuvanec do ksichtu Wee Urinalu /tiež flashka bez HDD/ v cene do 300 USD.

Percentá a podiely. Už tradične sa udáva sweep spot cena konzoly na úrovni 199 USD. Vtedy toho predáte najviac. PS2 v šiestom roku už prívitala veĺa seba PS3. PS3 však v šiestom roku ešte len prvýkrát oficiálne padne na tú vysnívanú cenovú hladinu a PS4 tu nikto široko ďaleko nevíta. Necháme bokom globálne politické a ekonomické dôvody, ktoré to ovplyvňujú. Pre ignorantov - nachádzame sa uprostred najväčšej ekonomickej krízy od 30tych rokov minulého storočia. Mimochodom vtedy aj dnes za tým boli špinavé židoboľsevické americké a anglické svine a viedlo to ku druhej svetovej vojne.

K tým percentám. Všemožné prehľady udávajú výrazné ochladenie na hernom trhu. Je spôsobené kolapsom Wee, hračka bez hier a konkrétne to medziročne robí cca mínus 40-60%, padol aj xcrap cca mínus 20+%. Najlepšie sa drží PS3 mínus 0-10%. SONY ale napriek tomu, že o chvíľu bude ponúkať vynovenú a lacnejšiu PS3 - nečaká viac ako 13M predaných PS3 v tomto fiskálnom roku /v minulých to bolo už spomínaných cca 14-15M/. Nepochybne rátajú s nepriaznivým vplyvom nástupu Wee urinalu a stupídnych tabletov /bohužiaľ tiež v cene do 200 USD/.

Situácia na jar roku 2013 však bude následovná. Na konci sa bude opäť motať MS s xcrapom a myslím, že z toho budú vyvodené aj osobné dôsledky a niekto poletí do hazlu /napríklad to hovädo S. Ballmer/. Minul neefektívne šialené miliardy dolárov a aj tak sú v japonsku na smiech a v európe ich SONY roky kope do zadku. MS prasatá však majú dosť času a peňazí, takže ak im to bude trvať ďalších 5-6 rokov, kým sa presadia, nič sa nedeje. Takto títo čuráci deformujú trh. Medzitým SONY s PS3 jasne dokázalo jej future proof koncept /výkon, BD, HDD, HDMI na palube od prvého dňa/ a na jar bude druhá za mrtvým Wee. V ďalších troch rokoch sa však PS3 vyšplhá na 100M hranicu /a za ňu/ a skončí na prvom mieste.

Technická poznámka. Netuším čo presne sa v super slimákovi skrýva. Malé náznaky ukazujú na nižší špičkový odber prúdu /podla uniklých brazilských materiálov/ a teda aj na menšiu priemernú hernú spotrebu. Tá je dnes okolo 75w. Iba tipujeme, čo sa s dvoma hlavnými čipmi Ps3ky stalo. GPU na 28nm /?/. CPU+GPU kombo na 32nm /?/ od Toshiby na jednej dcérskej dosky. Nevieme. Črtá sa tu však cesta ku 22nm /ak to okolnosti dovolia/ a teda aj ku 99 dolárovej PS3ke behom 2 rokov. Na rozvíjajúcich sa trhoch ako BRICS to bude tutovka pri obrovskej knižnici hier /plus more nového, digitálneho softu z PStore/ a s mulťákom zadarmo. Osobne čakam presne o 5 rokov od dnešného dňa titulky v novinách - PS3 prekonalo hranicu 110M kusov !! O Wee a DVD billšmejde vtedy už nebude nič počuť.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****