26/06/12

MS chčije na SONY a Big N

Akcia a reakcia. Zúrivý xbot spísal týchto deväť bodov /každý patrične okomentujem/, priam nepriestrelných argumentov, pre ktoré si myslí, že xcrap 720 sa bude predávať lepšie ako PS4 a Wee Urinal - dokopy. jeho prípevok do debaty som našiel na vgchartz.com, hlavná bašta tých MS vyčuránkov, a preložil z angliny pre nespíkujúcich medzi nami.
-----------------------------------

1. - "Celkový design Wee Urinalu bude pre vývojárov ťažko uchopiteľný a preto sa dočká malej podpory z ich strany a ešte menšej s bežiacim časom. Vzhľadom na tento fakt budú predaje nízke a nízke aj ostanú. Tento začarovaný kruh spôsobí, že predaje Urinalu budú výrazne nižšie ako u jeho predchodcu - Wee."

Blbosť. Ako som dokázal vo svojej malej analýze Urinal je zjavne navrhnutý ako výkonnejšia verzia xcrapu. Akýkoľvek port dnešných multiplat hier pre Urinal bude malina. Third parties sa na Urinal zosypú ako muchy na hovno, lebo im to umožní ďalšie amortizovanie ich nákladov. Viď aj pripravovaný Assassin 3. A čo sa tabletu Urinalu týka - nemusíte sa ním vôbec obťažovať, je to debilný zdraviu škodlivý gimmick, streľte tam prvé menu, pomocnú obrazovku, ktorú hra používa a problém je vybavený.

2. -"PS4 viac nezíska imidž zázračnej platformy s lepšou grafikou oproti konkurencii, ako tomu je dnes pri porovnaní s xcrapom. A to aj preto, lebo budú obe vypustené v úzkom launch okne, na dohľad jeden od druhého. Ak aj SONY pozdrží vypustenie PS4 s cieľom dosiahnúť podobnú grafickú výhodu ako dnes, umožní to xcrapu 720 získanie času na vybudovanie silnej pozície na trhu. "

Blbosť. SONY pri PS 1-2-3 vždy hulákala do lesa o Pixar grafike /Toy Story na PS2ke/. Ide iba o bežnú marketingovú fintu. Je iróniou, že nakoniec všetky tri platformy skutočne nielen graficky excelovali, čo bolo dané ale aj veľkými investíciami do vývoja hier vložených, vzhľadom na dominantnú pozíciu na trhu. Pri PS3 je situácia objektívnejšia. CELL procesor so 7 jadrami stačí na obslúženie CPU operácii a aj na suplovanie druhého GPU. Opakujem. CELL + RSX je pri špičkových hrách v pozícii trojjadrového CPU s 7600 GT v SLI zapojení. Tiež pripomína, že PS3 a súčasný xcrap majú hárdver, ktorý vznikol doslova v jeden deň, xboti sa stále mýlia, a myslia, si, že PS3 prišlo rok po xcrape. Nie je tomu tak. Hárdver PS3 bol finalizovaný - "rok" sa čakalo na konečné špecifikácie HDMI štandardu a už známe problémy so stabilitou a výrobnými kapacitami pre Blu Ray čočky. Skorší štart microsoftu pomohol, ale nie natoľko aby dnes neskončili opäť na poslednom mieste za SONY a Nintendom. SONY dnes tvrdí /môžu zavádzať/, že dá PS4 na trh až vtedy, keď dosiahnu výrazne zlepšenie /skokové/ najmä v oblasti grafiky.

3. - "Tablety a smartfouny sú budúcnosť hrania a to preto, lebo zákazník hľadá maximum zábavy a obsahu v čo najmenšom počte zariadní, optimálne v jednom. MS zas buduje práve podobný balík aplikácii, hier, hudby v jednom svojom zariadení - xcrape a určite v tom bude pokračovať. "

Blbosť. Tablety a mobily sú paralelná línia. Nevhodná pre asi 80% herných žánrov aj vďaka zúfalo nedostatočnému ovládaniu. Investory sa tiež nijako netrhajú vrážať do mobilných hier desiatky miliónov USD. SONY sa snaží mobilnú sféru ovládnuť aj skrze PS Suite alias PS mobile /a to je iba začiatok globálnej a veľmi komplexnej ofenzívy/. V zálohe je PSV, ak budú chcieť, ďalšia revízia dostane schopnosť bežného telefonovania a Xperia Play 2, teda špeciálny herný mobil. Možnosti sú široké. Podobne ako MS aj SONY pracuje na PS3ke ako na integrovanom centre pre hudbu, filmy, hry a na rozdiel od billa fyzicky vlastnia filmové a audio štúdia. Sami tento obsah generujú, bill ani notu a pixel.

4. - "Jeden z hlavných predajných ťahákov PS3 bola schopnosť surfovania po internete. V ďalšej generácii PS4 a xcrapu 720 to však dokážu obe konzoly a 720ka bude navyše výkonnostne nadradená vďaka použitiu internet explorera. "

Blbosť. SONY tlačilo do popredia hlavne schopnosť prehrávať BD filmy. Na surfovanie sral pes. O superiórnom IE s impotentným BING vyhladávačom by som radšej ticho pomlčal. SONY medzitým usilovne pracuje na vlastnom deriváte WebKitu enginu /open source/, ktorý je základom aj pre prehliadače ako Safari a Chrome. Na PS4 pôjde podľa mňa o úplne suficientný internet browser, ktorý sa vďaka väčšej pamäti bude dať aj rozumne používať.

5. - "Ďalším ťahákom pri PS3 je stále schopnosť hrať online hry bez platenia výpalného - LIVE Gold konto. Pri PS4ke si však myslím, že SONY neodolá a tie poplatky zavedie, lebo druhýkrát podobnú chybu nezopakuje a to bude zas výhoda pre MS, ktorým už tento systém hodnú chvíľu dobre funguje."

Blbosť. SONY bude ponúkať základný mód pre MP hrania zadara a bude to naďalej jedna z ich konkurenčných výhod, ktorej sa len tak nevzdajú. Naopak bude viac zdierať sráčov prostredníctvom PSN+ a HOME. To je však v pohode, lebo za svoje prachy dostávate aspoň nejaký obsah /hry, zľavy, virtuálne predmety, beta testy, cloud sejvovanie/. Pri LIVE Golde však dostanete veľké nič a často platíte za MP hranie na P2P protokole, čo je drzosť kozmických rozmerov. Je to to isté ako keby SONY pýtalo prachy za LAN parbu GT4 v suteréne u vás doma. Hnus.

6. - "Xcrap 720 sa bude predávať za nižšiu cenu a s hore uvedenými výhodami nebude mať drahšia PS4 žiadnu šancu a zákazníci si určite vyberú práve xcrap 720ku."

Blbosť. Sám som neveril, že SONY chce predávať špičkovú PSV za 249 USD. SONY podobne ako ja vie, že v roku 2013 ideme do najväčšej krízy od čias smrti Lenina. Kolaps EU, recesia USA, vojna židov s iránom, a pád realitného trhu v číne. Nepochybne teda dajú na trh PS4 v cene 999 USD, však. A hore uvedené výhody xcrapu som robil všetky na sračky.

7. - "Nintendo a SONY bojujú o prežitie a nemajú teda dosť penazí, alebo tak bezodnú peňaženku ako MS. Marketingovo ich teda MS úplne zničí."

Blbosť. Stále platí, že poslednú korunu daj vždy na reklama. SONY si ich odtrhne od huby, ak to bude treba. Efektivita vynakladania týchto peňazí je inak oveľa dôležitejšia ako ich množstvo. V japonsku utopil bill veľké miliardy /kúpil aj toho chudáka Sakaguchiho/ a výsledok je nula, nada, nič. Do Kinedrylu vrazili miliardy, predali asi 18M kusov, alebo koľko a zistili, že na tom vlastne normálne hry nebežia. SONY predalo 12M kusov MOVE ovládača takmer bez reklamy a Harry Potter im tie počty ešte vylepší. A len tak mimochodom nemá MOVE problém prakticky so žiadným herným žánrom - je to najlepší motion ovládač na trhu !!

8. - "Wee Urinal nemá dostatočne silný gimmick faktor, ako tomu bolo pri motion ovládači starého Wee. Weemote bola inovácia a horúca novinka. Urinal má tablet a ten je dnes všedná banalita, ktorá nevzbudí väčší záujem. Predaje Urinalu budú trpieť."

Pravda. Nintendo stavia niekoľko posledných generácii svojich šmejdov na lacných gimmick sračkách /NDs, 3Ds, Wee/. Už sa raz popálili pri 3Ds, kde trh úplne a totálne sral na nejaký 3D display, gimmick vybuchol a čuráka Miyamota to stálo hlavu. Následne museli znížiť cenu o tuším 40% a až potom začal dobytok ten ich šmejd kupovať. Pri Urinale už nintendo povedalo, že sa z tejto kauzy poučilo a jeho cena bude priaznivá. Všeobecný odhad je do 349 USD, možno iba 299 USD. Samozrejme PS3 bude stáť aj s HDD minimálne o stovku menej. Nepochybujem, že predaje Urinalu nebudú kopírovať strmý rast Wee. Ostatne Urinal má iba jednú veľkú launch hru /?/ - Pikmin 3 v Gamecube grafike. To rozhodne na bleskový štart stačiť nebude, teda ak sa nespoliehajú na toho Assassina 3 /hehehe/.

9. - "Myslím, že ľudia budú časom smrteľne unavení z nekonečného prúda Mario recyklátov a táto séria zažije veľkých pokles záujmu a teda aj predajov. Urinal stratí jeden z hlavných predajných ťahákov."

Blbosť. Americká kultúra je doslova zasratá Mariom. Niet dňa aby som nenašiel nejakého US idiota čo maľuje detskú izbu pre svojha zmetka na motívy Maria /alebo Zeldy/. Mario je pre nich nintendo. Ktorej hry sa predalo na Wee asi 25M+ - Mario Kart. Ktorej hry sa predalo XX miliónov pre 3Ds - Mario Kart. Akú hru chystajú pre Urinal v deň D - Mario World. Mario Tennis. Mario Fish catching. Mario bowling. Opakovane sledujem toho blbečka Miyamota ako žvatlá o tom, že by rád urobil FPS hru. FPS hru. Ale bez zbraní a násila. Mario FPS. Bratia nepodceňujte toho žltého seniláka a nadržaného taliana v montérkach s fúzami.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****