03/06/12

Oslík otras sa !!

Niekoľko z nás herných veteránov zažilo zlaté časy dnes legendárnych 8-16-32 bitov a ich hier. Povedzme roky 1982 až 2002. Vedenie vojny medzi súpermi ako pred prvou svetovou. Rytierské spôsoby, ak sa na to pozeráme dnešným pohľadom. Po roku 2002 už môžme kľudne hovoriť o novom štýle - serious business. Koniec detskému žvatlaniu, nintendo zarobilo more prachov bez toho aby dalo dokopy desať dobrých hier, bez online služby, taktika polo funkčných gimmickov. Microsoft, ktorý zavliekol hry ešte aj v roku 2012 /!!/ do pekla jeho maličkého DVD a konzoly bez HDD. A SONY, ktorej sa utrhol Kutaragi z reťaze, napriek tomu sa vždy snaží o najvyššiu kvalitu na strane hárdvéru aj svojich hier. Stále idealistická, napriek žumpe sterility a surovému kapitalizmu dookola /Apple, MS a spol./. Blíži sa tretia etapa - boj o život, po nej sa scéna na istý čas vyčistí. Ako som už neraz povedal - v nasledujúcej generácii bude výkonnosť hárdvéru nepodstatná položka, hry - iba spotrebný materiál, stále sa nejaké vyrobia, žiaden stres /first - third parties a PS3 si aj tak za šesť rokov neodfajkla jediný system seller/. Vidím jasne, že SONY sa bude snažiť /bude musieť/ nabaliť na nejakom šikovnom diferenciátore. Monetizovať svoj nevinný úsmev.



Poviem to na rovinu - kto nebude ďalších 5 rokov hráčov doslova zdierať z kože pôjde z kola von. SONY sa musí krivo pozerať na Microsoft a jeho platený LIVE Gold. Základná matematika je neúprosná - 33 milión zlatých kont po 60 USD to máte rovné 2 miliardy. Odpočítajte dane, investície do údržby a rozvoja LIVE datacentier, stále vám ostane niečo ku jednej miliarde USD. Rok čo rok. SONY tie prachy potrebuje. Konkurenčný boj je jednoduchý - silnejší /bohatší/ ostáva, alebo aspoň prežíva o niečo dlhšie.

Ne-arogantnou verziou LIVE Gold je PSN+. SONY riešenie však nie je povinné, ku ich škode, PSN mulťák funguje aj bez neho. Potrebujeme teda nejakým spôsobom zásadne zvýšiť jeho atraktivitu. A hlavne o tom bude značná časť SONY konferencie, nepochybujem. Čistý príjem z predaja hárdvéru je v celom priebehu života konzoly de fakto na "nule" /na začiatku a v prvej polovici predávate mašinu zo stratou, potom sa zas snažíte aspoň dostať na nulovú bilanciu a manko zmazať/, príjem z predaja hier rastie od začiatku až do konca. Fajn. SONY teda potrebuje posilniť tretiu zložku. Online služby.

Všade visia plagáty o novej budúcnosti PSN+. Herní žurnalosti, ktorí zjavne vedia, čo veľké pre nás SONY chystá tiež nešetria s masívnym hype. My čo nevieme nič, sme sa už dovtípili, že do toho bude namočená aj dohoda s niektorou z dvoch firiem špecializujúcich sa na streamovanie zábavného obsahu /predpokladáme, že pôjde o Gaikai/. Neprekvapí ma streamovanie hier pre PSV, alebo v prípade PS3 - kvázi spätná kompatibilita s PS2. Nové, kvalitné PS Store na vašom PC. Previazanie inej zlodejiny akou je COD Elite plus PSN+ v jednom balíku. Post scriptum - 18.11.2011 bola zrušená možnosť sdieľať "dobré veci" až na piatich PS3. SONY na svojom tajnom pláne pracovalo s predstihom. Na E3 2012 určite uvidíme herné videá nového Kratosa, zombíkov v Last of US. Podrahový odkaz však bude - ako preboha z tých herných závislákov vydusiť oveľa viac peňazí. SONY už nebude stačiť, že si kúpite "iba" konzolu a nejaké hry.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****