06/06/12

S.O.S.



Save our Sony. Začnem neštandardne grafom. V centre mojej pozornosti je pochopiteľne SONY, ale Nintendo tam tiež nemám iba tak náhodou. Asi si poviete, prečo by mala hráča zaujímať cena za jednu akciu, alebo vôbec nejaký akciový trh. Mimochodom index u oboch firiem nárastol po E3ke o zhodných cca +3.5%, podstatný je však dlhodobý trend a ten má opačný smer. A praktický význam tohto pohybu vám zhrniem v jednej vete. Celá SONY so všetkými jej divíziami má dnes hodnotu 13 miliárd dolárov. Kliknite do grafu a kolieskom si nastavte časovú os tak, aby ste videli na jednej obrazovky všetky zmeny až od roku 1980. Špičková cena jednej akcie bola 3.3.2000 na úrovni cca 150 USD /viac ako desaťkrát vyššia než dnes - 13 až 15 USD/. Čo sa vtedy vlastne stalo ? Nič "zvláštne" len sa začali predávať legendárna PS2. Ak sú teda akcie SONY dnes na bode mrazu, čo to znamená okrem toho, že lacno nakúpite. Nuž to, že môžte nakúpiť všetko a tzv. nepriateľskou akvizíciou bez súhlasu SONY predstavenstva sa zmocníte celej firmy.

Game over SONY. Kaz Hirai teda môže /objektívne/ časť viny zhodiť na príliš silný yen, na tsunami, na príliš silnú konkurenciu, na absenciu inovatívnych produktov. Môže sa snažiť o záchranný program o ktorom som písal minule. Avšak v hociktorej minúte jeho biedneho života tu visí hrozba mailu s "ponukou" - podpísaný tam bude arabský šejk, Apple, MS, Disney, Cisco, Google a kúpia ich aj s vietnamskými cvičkami. A pikoška - možno aj za menej ako tých 13 miliárd, lebo akcie neúprosne klesajú ďalej /držitelia sa ich zbavujú ako toxických a nedôveryhodných/ a takých 8-10 miliárd dá Bill Gates aj z vlastného vrecka !! Alebo ten židák Cukerberg z facebuku.

Identický problém rieši aj Nintendo. Nechajte sa oklamať ich sladkými rečami. Už na druhý deň som sa pri čítaní akcionárskych rubrík prehŕňal začudovanými komentármi - čo to do pekla malo byť, tá nintendo konferencia ? Ja sa to tiež spýtam. Asymetrická hrateľnosť. Mám pustenú hru, ale nepozerám na telku ale na pidi display tabletu a ten "asymetrický" zvyšok rodiny sa pozerá "asi meter" od mňa .. na mňa ako hrajem hru na tom tablete ? Chceme sa odrezať od telky kričí nintendo. Prečo preboha ? Čo zlé je na veľkom a lacnom 42-52 palcovom LCD panele, ktorý vidí každý v miestnosti, čo dobré je na tom malom tablete, ktorý vidím iba ja ?

Chápem, že tohoročné E3 konferencie boli z pohľadu laika obsahovo slabé a nízkotučné. Pre herného experta ako som ja a žralokov akciového trhu však bolo ich posolstvo úplne jasné. Doterajší postup nintenda je zmätený, chaotický, nezmyselný, bez štruktúry, málo vitálny a so slabučkou pozitívnou perspektívou. Prognóza - krátka a bolestivá smrť a takmer -50% ceny akcie za posledných 12 mesiacov /vlastne obdobie v ktorom "kraľuje" ich 3Ds/. SONY je to isté v bledomodrom a čaká sa na zázrak z rúk Kaz Hiraia. Máme tu teda dve ohrozené firmy s vysokým rizikom pádu na úroveň výrobcu multiplat hier bez hárdverovej časti /nintendo akcionári to požadovali od jej vedenia už v minulom roku !!/. MS je za vodou, na tejto E3ke úplne SONY ignorovali. Nevidia ju ako hrozbu a sústredia sa na Apple a Google - preto tie prostocviky okolo Explorer browsera alebo SmartGlass /niečo ovláda niečo ala iPhone a iPad pri telke / a za rok zarobia na MS a Office viac ako je účtovná hodnota celej SONY. Pokus omylom sa teda pomaly predierajú vpred. Na rozdiel od SONY a Nintenda si tých omylov môžu dovoliť oveľa viac. Svinský svet.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****