10/04/12

SONY - first.place

SONY ako celok je už štvrtý rok v strate a nastal ten správny čas razantne vykonať nápravu. Nemilosrdným katom bude jej nový prezident Kaz Hirai. Predchádzajúce vedenie na čele so spasiteľom Howard Stringerom zlyhalo a v klasickej podobe nedokázali SONY priviesť ku zisku. Pojem "klasický" najlepšie ilustruje vyjadrenie nového šéfa, že obetuje/obmedzí/odreže/obreže akúkoľvek vetvu, ktorá sa ukáže byť neperspektívnou. Pripomeniem vám SONY divízie - Sony Pictures Entertainment, Sony Computer Entertainment, Sony Music Entertainment, Sony Mobile Communications /predtým Sony Ericsson/ a Sony Financial /banky, poisťovne/. SONY v čase nástupu PS3 umiestňovalo až 50% svojej elektroniky na ázijskom trhu - digitálne kamery, foťáky, telky /kto si ešte dnes spomenie na špičkovú značku Trinitron/, osobné počítače, polovodiče, a stovky malých komponentov ako akumulátory alebo flash pamäťovky. Bohužiaľ v nasledujúcich rokov sa jej celý tento segment rozsypal. Konkurencia, hlavne koréjske firmy ako Samsung a LG - sú cenovo a inovátorsky vždy o krok vpred. Mnohí SONY vytýkali aj to, že nezachytila nástup apple s mp3 prehrávačmi. V elektronike bolo SONY celé veky kráľom, dnes sa zdá, že sa hlavne tu sa budú nemilosrdne rezať suché konáre. Ani google vám nedokáže nájsť /je to viac ako 8 rokov/, kedy naposledy dokázalo SONY pri predaji LCD panelov niečo zarobiť.



Každá z troch dnešných herných spoločností /SONY, MS, Nintendo/ je v trochu odlišnej pozícii. Len okrajovo spomeniem SEGU, ktorá havarovala po fiasku s SEGA CD, SEGA 32X, SEGA Saturn. Straty nebolo čím vykryť narozdiel od SONY. Finančne vyčerpaní sa vzdali výroby konzol a handheldov a stali sa čiste softvérovou spoločnosťou. Napriek tomu dnes opäť tvrdo padajú na hubu. Nintendo po dvoch varovaniach /N64, Gamecube/ utieklo od filozofie výkonných konzol ku Wee. Podobne ako SEGA ani tu však nenašli pokoj a po brutálnom a strmom páde predaja Wee spolu s katastrofálnym nástupom 3Ds dostali od akcionárov kyslé kvapky s jasne vztýčeným prstom /plus kauza okolo vyhodenia Miyamotu, ktorému dali právom vyžrať zlyhanie 3Ds, kde práve on kládol dôraz na 3D display, ktorý ako gimmick - jasne vybuchol/.

Určite si pamätáte ich návrhy, aby nintendo išlo cestou multiplatformového producenta hier, na čo v nintende reagovali doslova panicky. Ako dopadne Wee Urinal dnes málokto tuší /iba jeden gimmick Wee tablet, jeho malý dosah v izbe/. Je však nadovšetko jasné, že nintendo sa s ním chce vrátiť do hry o priazeň third parties, ktorý dnes na hernom trhu absolútne dominujú a nintendo to už viac nemôže ignorovať. Microsoft všetky tie malicherné problémy s úsmevom ignoruje a ďalej tlačí miliardy z monopolného predaja WinOS, Office /plus stovky miliónov za licencie pre štátne firmy/ do xcrapu.

Naspäť ku SONY. Maslo by ste nemali natierať na príliš veľký krajec, niekde sa nedostane nič, a inde to zas bude na tenko. Hirai teda už avizoval "optimalizáciu" elektronického balastu /telky, kamery a spol./ a v ďalšom kole prepustil asi 6% zamestancov z celkového počtu 168 000 /!!/. Nintendo ich má pre porovnanie 4800. A definoval tri oblasti s ktorými sa chce SONY vrátiť naspäť do čierných čísel - "digital imaging, games, and mobile." V preklade - SONY už istý čas bije bandu s Sharpom a nedávno kúpila kopu akcií Olympusu. Chce vyrábať a predávať hlavne zariadenia na spracovanie digitálneho obrazu v tom najvyššom high end segmente vrátane medicíny /CT, MR, endokoskopia - extrémne lukratívny biznis/. Mobilnú divíziu dostal na starosť Kunimasa Suzuki, veľmi šikovný chlapík a jeho úlohou bude inovovať, generovať zisk a zjednotiť SONY mobily, tablety s hernou sieťou PSN do jedného veľkého balíka funkčných služieb.

SCE /Sony Computer Entertainment /. Na základe toho čo tu Hirai dokázal - from zero to hero - sa vlastne rýchlo prepracoval až miesto prezidenta celej SONY. Je to paradox. SCE bola založená v 1993 pri uvedení PSone na trh /Ken Kutaragi/, aj keď skostnatelé štruktúry v SONY tomu príliš neverili, bol to Kutaragi vďaka, ktorého tvrdohlavosti tu dnes o značke Playstation vôbec hovoríme. Pochovala ho však drahá PS3 nabitá supermodernými technológiami /CELL a BD mechanika, kde PS3 dobre poslúžila ako trójsky kóň/. PS3 teda nakoniec zachránil Kaz Hirai a dnes je SCE tou časťou SONY, ktorá je už vyše roka v zisku. Mám podozrenie, že ako MS tak aj SONY dnes na jednu vyrobenú konzolu zarábajú minimálne 75 USD - to je cca 1.1 miliardy za 15M predaných konzol ročne /PS3/. So zlacnením sa teda ani jeden, ani druhý príliš neponáhľa. PSP sa už zaplatila dávno, PS2 bola zisková roky. PSV sa pomaly rozbieha. PS4 bude postavená z lacných súčiastok, bez výstrelkov /ak sa zopakuje podobne šťastná ruka ako pri PSV - bude výkon PS4 plne dostatočný/. SONY dnes nie je v stave vrátiť sa do čias Kutaragiho a ohurovať svet prevratným HW designom. SONY totiž má asi 3-4 roky na to, aby sa postavila na nohy, inak tu napíšem článok s iným názvom. Zádušná omša.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****