11/04/12

Playstation 4 alias AMD noťas

AMD : neprekonáte bariéru exasféry bez našej heterogénnej architektúry - HSA /Heterogeneous System Architecture/, čítam teraz ich PR pamflet. Nás to však ako hráčov bude zaujímať ešte viac, pretože HSA to odpáli v budúcom roku /Kaberi a Kavini/ a v podstatne nejde o nič iné ako naše AMD APU, ktoré bolo avizované pre PS4. HSA je vlastne CPU, GP-GPU a unifikovaná pamäť /adresovateľnú oboma výpočetnými jednotkami/pekne pokope na jednom mieste, optimálne na jednom SoC čipe, super optimálne ako 3D stack čip, teda všetky tri nalepené na sebe a komunikujúce ultrarýchlými TSV /"žily" prechádzajúci tým bazmekom ako červík cez jablko /. Navyše pôjde o otvorenú platformu a pravdepodobnú cestu ako môže AMD inovátorsky konkurovať Intelu, ktorý sa zdá dnes rovnako neprekonateľný ako berlínsky múr pre malú čivavu.


AMD sa neskôr bude snažiť okolo HSA vybudovať masívny softvérový ekosystém a podobný hárdver bude vedieť napríklad dynamicky žonglovať kódom podľa toho na čom pobeží efektívnejšie - CPU alebo GPU. Pod tým kódom sa rozumie samozrejme aj OpenCL, čo je vlastne univerzálny jazyk pre premostenie CPU a GPU priestoru. Uvedomte si, že ide o diametrálne odlišné programovanie, než na aké je klasický PC sektor zvyknutý dnes. Naopak programátory na PS3ke to takto robia už roky a došlo teda na slávne slová tlustého blbečka z Valve - "veľkého" Gejba a sociopata Carmacka z ID softu, ktori súhrne povedali asi toto : "PS3 ako celok je pohroma, spáľte ju a začnite odznova, a čokoľvek sa na CELLe programátorksy naučíte vám všade inde bude nanič." AMD sa iba smeje, joe sa smeje, pes Bill Clintona sa rehotá.

Propagačné materiály. Zhruba od strany 18 sa črtá niečo zaujimavého, napríklad: "Display port 1.2 - Can direct drive head mounted display or glasses, inexpensive DP to HDMI adaptors available." Alebo - "BlueStacks runs all your favorite Android apps on your Windows PC and syncs apps from your Android phone to your PC." A dokonca - "DISCRETE DIGITAL MULTI-POINT AUDIO Audio The first GPUs that can simultaneously output multiple, independent audio streams." Druhá časť. La bomba - "ISA agnostic for both CPU and GPU." Samozrejme - "Allows software devs to write software once, runs cross-platform."
V skratke - zahŕňa to vlastne celé spektrum toho čo SONY plánuje s PSV, SONY mobilom a tabletom v harmonickom súžití s vašou PS4. Počnúc kvalitným streamingom obrazu do PSV /PS4+PSV ako Wee Urinal + Tablet/, cez beh android/OpenCL aplikácii na všetkom čo SONY vyrobí, po pripojenie VR prilby, ktorú už SONY intenzívne testovalo aj na PS3ke. Chce to video /noťas kŕmi tri monitory/. PS4 teda s AMD HSA Trinity mk 2013 čipsetom zvládne prehrávanie hry na veľkej telke, zároveň aj súkanie streamingu do vášho PSV /nemusí to byť iba hra, ktorú hrajete, ale aj TV kanál nejakej kraviny pre vašu ségru/ a plnenie SONY mobilu mkv pornom. Teraz sa spoločne pomodlime aby v tom Trinity pre PS4 skončil čo najlepší hárdvér.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****