05/06/12

E3 2012 - SONY

Video celej konferencie /youtube formát/. Začíname načas, som šokovaný. A ako inak hernou montážou s dubstepom, zaujímavé multiview plátno. Jack Tretton /šéf SCEA/. Sme údajne najvášnivejšia členská základňa, hovorí cielene o mojom blogu, hovorí to ako kapitan ku svojej posádke. Kapitán Kirk lode v Star Treku na ktorého sa dnes veľmi podobá. Hlas sa mu netrasie, minule to boli horšie, asi si rubol jednu slivku, bo v ďalšej sekunde vyznal lásku presidentovi SONY. Kaz Hirai sedí v prvom rade a až dokonca nepovie ani slovo.

Quantic Dream a David Cage. Nové IP - Beyond: Two Souls pre PS3. Svet po smrti, filozofický podtext. A megaton Bomba, ktorá veľa vysvetľuje. V hre hraje Ellen Page !! Ta mladá herečka na ktorú sa mala podobať to dievča z Last of US od Uncharted, čo dalo vznik trošku čudnej reakcii z ich strany, dokonca úprave grafiky, dnes to dáva zmysel. Grafika bežiaca v Beyonde v reálnom čase je chutnučká, ale nevidíme asi sekundu skutočnej gameplay. Navyše to smrdí ducharinou. Skutočne veľmi pekná, filmová grafika, o hrateľnosti však mám zásadné pochybnosti.

Playstation All Stars Battle Royale klon Smash Bros od nintenda. Potvrdzujú verziu pre PSV, pochopiteľne cross play funkcionalita s PS3. Názorná ukážka ako to funguje, táto hračka však nemá na SONY platforme žiadnu šancu, je to demografický omyl. Mimochdom prehral Kratos, vyhrala Fat Princess. Pribudne aj Big Daddy z Bioshocku, Ellen Page asi nie.

Ľahké pripomenutie - Cross Controller DLC, že PSV a PS3 spolu dokáže to isté a viac ako Wee Urinal a tablet, konkrétne napríklad na hre LBP 2 a Battle Royale. Trochu štatistík. Journey sa sťahuje ako divá, bez konkretnej cifry, 80% PS3+PSV je pripojených onlajn.

PSN+. Uvidíme o čom to hype vlastne bolo. Začneme dvanástimi veľkými hrami triedy Infamous 2 v cene predplatného, každý v sále dostane ročné členstvo zadara. PS1 hry konečne pre PSV plus záplava Crackle, Hulu Plus nezmyslov, čo mi nič nehovoria. Opičky dostali banán, zatiaľ najväčší potlesk. Efekt dôchodcu, ktorý v Kauflande narazil na dobrú akciu.

Spin-off COD: Black Ops pre PSV. Davaj ukážku, nedal, každopádne system seller. Assassin spin-off pre PSV smeruje na koniec tohto roka, pekná grafika na prvo generačná hru, ale ešte si to pozriem podrobnejšie. Video PS3 verzie /bude aj špeci PS3 bundle s hrou a exkluzívne DLC/. Šoferujete loď v okolí ostrova, Crysis ani COD sa nechytá, loď plave ako rýchlostný motorový čln a chrlí gule na každú stranu. Grafika tohto námorneho súboja na spôsob pirátskeho boja je impozantne vynikajúca a ukazuje čo zvládne 500+ ľudí v dev tíme a dostatočný budget. Večná škoda, že nikdy neuvidíme to isté iba pre PS3 s totálnym využitím jej HW nebrzdeným DVD bill šmejdom. Ešte jedna multiplat hra - Far Cry 3 a coopom pre 4 hráčov. Názorná ukážka. Tieto multiplat videjka sú tu podobne ako na MS konferencii iba do počtu, ale aspoň ukazujú nejaké nové herné features, ktoré sme ešte nevideli. A map editor a exluzívne DLC pre PS3, opäť.

250 her s podporou pre MOVE ovládač. Andrew House ukazuje herný koncept menom Wonderbook. AR realita pre najmenších. Interaktívne diorámy ala EYE Pet a zaplatili aj autorku Harry Pottera. Technologicky pôsobivé videjko, aj s ukážkou online boja /?/ dvoch čarodejníkov. Vyzerá to skutočne veľmi pekne a premakané, kreslenie rún v priestore, ako decko by som už kričal, že to chcem. Na trhu ešte pred vianocami tohto roku.

Ps Suite sa premenuje na Ps Mobile. Extrémne dôležité vývojárske android middleware pre SONY. Sen každého garážového vývojára. HTC je na palube ako prvé non SONY certifikované zariadenie, potrebujú však Samsung.

God of War melódia v pozadí. Video. Hm, cítim sa ako v rimejku prvého diela, začiname na lodi s rýchlym vylodením sa na breh. Super štandardná gameplay s ktorou mám už roky zásadný problém, neposúvame sa vôbec nikam. Grafika je ako vždy bezchybná mňamka /snáď jediná motivácia to hrať/ ale po štvrtý krát ten istý tunel ako na PS2ke. Mám obavy, že tentokrát im tu stagnáciu série recenzie pekne spočítajú. Ukažka konči pitvou slonieho muža, vidím mozog.

V sále je tma, a lieta okolo mňa mucha /je pol štvrtej rno, mám sluchátka/. Last of US. Nádherná grafika, to však už berieme u PS3 only hier ako samozrejmosť. Naozaj aj keď vás to herne nebaví, aspoň máte na čo čumieť. Hra v semisandboxe s kvalitnou AI a fyzikou meniacou hru pri každom opakovanom zahraní by bola smrteľne pôsobivá. Takto je to iba cinematic experience na jedno prejdenie. Dievčenský sidekick s výkrikom asshole rozbila ksicht enemákovi čo vzbudilo silný potlesk v hľadisku. Melee súboje vyzerajú už na prvý pohľad viac viscerálnejšie než v Uncharted. Veľky potlesk na konci, dav oceňuje brutalitu. A to je všetko, koniec knferencie.

Mini analýza. Na rozdiel od MS sa SONY sústredila takmer čiste na hernú stránku svojich dvoch platforiem. Menej third party balastu, viac natívneho obsahu. Last Guardian, Agent od R*, FF 13 Versus, FF14 MMO a mnoho ďalších titulov pre PS3 už asi pochoval milosrdný čas. Inak aj táto konferencie bola iba malou povinnou jazdou. Chýbalo nám to veľké odhalenie spolupráce s Gaikaiom /?/, vízia streaming služieb a čo vlastne tak veľmi hypovali pri PSN+ mi nie je jasné, ten odkaz ku mne nedorazil. SONY prezentačka teda tesne kvalitou predbehla tu od MS, ale ide o bezvýznamné "víťazstvo". Je priam vidieť, že obidve firmy už myslia na niečo úplne iné, alebo si ako vždy niečo šetria aj na nemecký Gamescom. Tohoročná E3 je zatiaľ rutinérska nuda.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****