30/08/11

Zombi

Dnes je slovo zombie a ešte k tomu spojené aj s video hrou v jednej vete - novou definíciou pojmu sprofanovaný. Sprostituovaný, by som povedal ja. Práve preto ich v DLC pre Infamous 2 nenájdete, dostaneme upírov. Zombie hier sú však stovky, a to aj na 8 bitoch ako ZX Spectrum. 2D zombíci, ASCi zombíci, geniálny izometrickí zombie zombíci /hra, ktorá má v názve slovo zombie - dvakrát/, len tak mimochodom ste v nej ovládali helikoptéru, s ktorou ste prenášali "stavebné" bloky po meste, menili jeho topografiu vo svoj prospech. Božské. Iste ten blok sa dal hodiť zombíkovi aj na hlavu, prečo nie. Pripomínam, stále sme na Spektre. Chápem, že podobné finesy dnešné kvázi next gen hry nemajú a preto vás to tak šokuje. A potom tu máme skutočnú chuťovku. Zombie hru bez písmena "e" na konci. Francúzsky dev tím, preto tá zkomolená zvrhlosť.



aj koptére je interaktívna - klikať, vpravo obchod s flintami

Zombi. Ubisoft ako vydavateľ v roku 1990 pre ZX Spectrum 48K. Rok, kedy sa vlastne oficiálne prestali robiť veľké hry pre Speccy. Zhruba osem ročný cyklu gumáka od prvej 16K verzii sa naplnil /hry sa robia dodnes, ale už ako homebrew, často špičkovej kvality/. Naspäť ku Zombi. Štyri preživšie trosky, potenciálne žrádlo pre nemrtvákov, po úvodnom besnení teraz stoja bez slov a bez paliva pri svojej helikoptére. Mimochodom ukradli ste ju z jednej nemocnice. Núdzové pristátie na strechy obrovského obchoďáku a začíname.

Hra - veľmi rýchly krokovací "dungeon" sa ovláda z pohľadu prvej osoby, grafika je však vkusná, aj keď čiernobiela, štýlová a detailná. Farba zaberá veľa miesta, ktorého na 48 kilobajtovom spektre veľa nemáte. Málo animácie a zvukov. Hra, pre vašu predstavu, zaberá zhruba rovnaký objem ako tento pidi obrázok Nea z Matrixu. Proste každý druhý vírus dnes - je väčší. Zombi môžte hrať v dvoch režimoch: sandbox, kde slobodne beháte po celom Auparku a blízkom okolí a mastíte zombíkov hlava nehlava /zbierate lekárničky, obchod so zbraňami je na druhom poschodí, mieriť na hlavu !!/, režim číslo dva je adventúrny a spojený s "komplexným" príbehom, hľadaním paliva a vyriešením problému, ako si poradiť s druhou bandou .. ľudí, diví motorkári z klanu Hell's Angels, ktorý vidiac vašu pristavajúcu koptéru, si idú po vaše prdele a letenku na slobodu.



"A Royale with cheese" - jeden mŕtvy, jeden sa mení na zombíka, kref na stene - gulp !!!

Gameplay je ako som už spomenul veľmi svižná, zapĺňate inventár, čumíte po nástenkách, sledujete nejaké tie meraky pre žrádlo. Nebojte sa pár mekáčov z MacDonaldu váš hlad rýchlo vyrieši. V pivnici vypadol prúd. Tma a nenažartí zombíci sú smrteľná kombinácia. To vás však ako skúsených adventuristov nezaskočí. Hint - fakľu nehľadajte, toto nie je Dungeon Master. Ovládate výťahy /budova má 4 poschodia/, atmosféra je po celý čas vcelku super. V hre sa "spí" na posteli v oddelení s nábytkom, heh, čakali ste niečo iné ? V skupine ste traja chlapi a jedna žena. Pilotovať z vás vie jeden, a ženská sa zbraní bojí rovnako ako zombíkov, každého môžte na smrť posielať po jednom. Ešte ma napadlo - zatvárajte na prízemí okná, nech vám ta pliaga nenalezie do baráku. A .. mŕtvoly pre istotu noste všetky do mrazáku, aj tých chcípakov motorkárov. Teraz vám už pomáham až príliš. Ide naozaj o baječnú hru, ktorá patrí do rovnakej ligy ako staršie diely Resident Evil. Ak by sa urobila čiste iba pre výkonnejšiu ZXS 128ku, vznikla by nemiestne luxusná, iste plne farebná hra aj s AY zvukom. Lovu zdar.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****