10/08/11

Následuj hlas

Rozprávač - príjemne modulovaný a naliehavý hlas č.1 : "Stanley pred sebou uvidel dvoje dverí, a po krátkom rozmýšlaní vstúpil do tých vľavo". A Stanley ho bez slova poslúchol.



Počas Norimberského procesu sa obvinení nacistickí pohlávári často obhajovali slovami: "išlo o rozkaz nadriadeného, vyššej autority, alebo priamo od veľkého Adolfa. Bolo takmer nemožné ho neoposlúchnuť". Nebralo sa to ako poľahčujúca okolnosť, a až na pár výnimiek boli všetci popravený spoteným americkým vojakom v zálohe. Opakované experimententálne štúdie realizované po vojne však ich obhajobu v PLNOM rozsahu potvrdili. Probandi po výrazne autoritatívnom tlaku inštruktora, ktorý bol s nimi v izbe vcelku ochotne, až s morbídnym nadšením na jeho príkaz púšťali zvyšujúcu sa - až smrteľnú dávku šťavy do iného chudáka za sklom, napriek jeho agónii a kriku /išlo samozrejme o herca/. Len malé percento, presne z hlavy to už neviem, bolo schopných postaviť sa na odpor. Málo osvietených, svet je plných tupých oviec, stádo. V prípade norimbergu išlo teda cynickú vraždu, pomsta víťaza, americký bigotný kresťan prelial krv bližneho svojho.



oficiálny trailer

V našej hre The Stanley Parable budete v identickej situácii. Príjemný hlas rozprávača vám vždy povie, čo máte urobiť. A vy ho nemusíte počúvnuť, ide predsa v tomto prípade o váš život. Nikde však nie je povedané, že váš opačný názor nebude práve tou horšou alternatívou. V hre ste číselnou položkou, jedným z mnohých zamestnancov veĺkej firmy /ala Homer za pultom plných tlačítok/, až kým jedného dňa prestanú chodiť zhora rozkazy a úplne všetci sa niekde vyparia. Čas otvoriť dvere vašej klientky a vydať sa na cestu plnú dobrodružštiev. Ste odkázaný sám na seba, teda až na ten neodolateľný, a všadeprítomný hlas s britským prízvukom, ktorý vám hovorí čo máte robiť. Alebo dve hlasy ?

The Stanley Parable je malá zábavna minihra tak na 30-45 minút /ak prejdete všetky alternatívne konce, ktorých je tuším šesť/ realizovaná na Source engine. Povedať čokoľvek iné o nej by bolo pokazením vášho zážitku, skutočne vám okrem toho trailera vyššie, neodporúčam pozerať iné videa, alebo čítať nejaké "prvé dojmy". Minihra má de fakto nulovú znovuhrateľnosť, a môžte ju brať ako ironický pohľad na kvázi slobodu v dnešných hrách. Naratívne umenie. Stránka pre stiahnutie poslednej verzie tejto hračky. Nie je nevyhnutné mať nainštalovanú originálku HL2ky. Stačí aj Source SDK Base 2007.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****