01/02/13

Playstation meeting 2013


Najprv si povedzme, čo sa stalo na posledných dvoch akciách s týmto názvom. Playstation meeting 2011 /27.1.2011/  - oficiálne predstavenie hanheldu PSV, vtedy ešte pod pracovným názvom NGP /next generation portable/ a PS Suite, dnes známej ako PS Mobile. Multiplatformové SDK pre vývoj nielen herného softvéru na certifikovanom HW a to nielen toho od SONY. A dokonca sa tam mihla aj prvá ukážka PSV hry. Uncharted. Ešte starší Playstation meeting 2005 /21.7.2005/ priniesol more výživných technických informácii a aj herných /CG/ ukážok pre PS3. Najnovší Playstation meeting 2013 /streda, 20.2.2013/ nesie podtitulok - See the Future.

pre tých, čo pozvaní neboli, dobre poslúži plánovaný livestream prenos

Podľa šumu a tsunami vlny, ktorá sa šíri od rána internetom je viacmenej jasné, že sa dočkáme predstavenia nového herného hardvéru a teda prvej, oficiálnej prezentácie Playstation 4. Technicky pôjde o prázdnu, dobre nasvietenú PS4 krabicu a vzadu za plachtou bude ninja AMD PC púštať herné /CG/ videjká. Prakticky to znamená, že SONY napriek rečiam "my prvý krok neurobíme", ho nakoniec urobí a začne next gen kampaň, ktorej cieľom je okrem iného aj pritlačiť nintendo k múru a zabrzdiť ho v rozlete. Ešte pred E3 sa pridá k poľovačke aj MS. A vojnové tamtami budú bubnovať až do ich štartu /neskorá jeseň 2013 alebo skorá jar 2014/.

Update 1.2.2013,17:17 hod:

Ovládač/periférie: ako som tu už avizoval dualshock joypad po dlhom čase prejde menšou zmenou /info nehovorí o rozsahu analogových tyčiek, konkávných hlavičkách s pogumovaním alebo lepších trigeroch/. Nie. Dostaneme mini touchpad plošku ala PSV a to v mieste kde sa dnes nachádzajú SELECT, START, PS butónky. Pribudne SHARE tlačítko /zdieľaj/. Možná podoba - fan art. Po jeho stlačení môžte zahltiť internet editovanými obrázkami alebo videom. PS4 totiž bude bez straty výkonu neustále nahrávať posledných 15 minút akcie na obrazovke !!

Dostaneme aj tretiu generáciu PS EYE kamerky /posledná verzia pre PS3 bežala v dvoch režimoch - 640x480-60fps, 320x240-120fps/. Po novom to určite bude minimálne 720p rozlíšenie, a lepšie snímanie v šere a tme, ostane kompatibilita s už existujúcim PS3 MOVE ovládačom. Otázka pribalenie MOVE ovládača ku každej PS4 zatiaľ leží na stole. Skôr málo pravdepodobné.

Hardvér: informácie, ktoré unikli sú vraj dosť presné. SONY sa údajne snaží dostať do PS4 až 8 gigabajtov veľmi rýchlej ram, namiesto dnešných štyroch, aby dorovnalo MS Durango, aj keď v jeho prípade ide o oveľa pomalší typ pamäte. Nemenovaní vývojári tvrdia, že sa s PS4 pracuje veľmi ľahko a je o trochu výkonnejšia ako Durango.
 
Štart: sa plánuje v dvoch etapách - japonsko a amerika dostane PS4 pre vianocami, európa až na jar 2014. Štandardný postup, daň za desiatky mnohojazyčných EU štátov a štátikov. V skutočnosti tu proste bude problém vyrobiť dostatočné množstvo konzol pre všetky teritória.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****