10/02/13

Wee Uu - posledný nech zhasne a spláchne


Nintendo suverénne prehlásilo: "Poučili sme sa z 3Ds fiaska a Wee Uu zmanažujeme úplne inak, oveľa lepšie." Nuž, situácia s Wee Uu je dnes zrkadlovým obrazom série kopancov, ktoré urobili už pri 3Ds. Nintendo sa teda vôbec nepoučilo. Nižšie letmo rozoberiem hlavne doterajšie príčiny neúspechu novej nintendo konzoly. Nosím drevo do lesa, chyby ktoré urobili sú totiž do oči bijúce a tejto chybnej taktiky sa navyše držia už celé veky. Hlavným vinníkom je však opäť pýcha. Nintendo a jeho smrteľný hriech.


Gimmick faktor - v článku o ich poslednej skutočne veľkej konzole NES som spomenul aj predajné čísla všetkých ich konzol až po stále ešte bežiacu Wee. V skratke - NES 62M kusov /plus ďalšie milióny neoficiálnych klonov/, SNES 46M, N64 33M, Gamecube 22M. Wee sa blíži ku méte 100M. Tomuto úspechu vďačí Wee iba šťastnej zhode náhod spojenej s načasovaním motion ovládania. O nič viac tam nešlo, kvalita hier za tým nebola. Motion ovládač použili ako deus ex machina fintu, ktorá ich mala zachrániť po sérii prepadov pri SNES, N64, MGC. Pri 3Ds si vyškúšali iný gimmick - 3D display. Nefungovalo to. S Wee Uu prišli s tabletom. Opäť to nefunguje. Jeden z prvých problémov Wee Uu - zlyhanie /tablet ako selling point/ gimmick faktora.

Third party hry - nintendo má z tohto bodu doslova neurózu. Rapídny pokles predajov N64, NGC oproti SNES a NES sa dáva jasne za vinu boju nintenda s multiplat vývojarmi. Nintendo si skutočne myslelo, že tie konzoly utiahne iba na vlastných hrách a obe tie konzoly navyše zmrzačilo propriétnymm úložiskom. Kátridže pri N64 a mini DVD pri NGC. V rovnakom štýle pokračovali aj pri Wee. Tri generácie ich hráčov vyrastali takmer bez kontaktu s multiplat hrami od third party vývojarov a stratili ku nim afinitu. Dnes majú tieto hry na Wee UU tragické predaje. Zúfalo nízke čísla. Third parties sa nielenže odvracajú od konverzie svojich titulov pre Wee UU. Dokonca pôvodne Wee Uu exkluzívne hry rýchlo konvertujú pre PS3/xcrap 360. Posledné kauzičky so stratou exkluzity pre Rayman Legends a Ninja Gaiden3 RE sú iba špičkou ľadovca.

First party hry - stratili silu a nintendo má objektívne veľké ťažkosti s ich kvalitou. Dokáže ešte v náhodnom generátore levelov nasekať nové mapy pre Maria 2D a 3D alebo trate pre Mario Karta. Ďalej ale už ich invencia končí. Zelda je dlhodobo na šrot a konzolu nepredáva. Určite si pamätáte na prvé tech ukážky Zeldy pre Gamecube. Konečne goticky temná Zelda a parádna grafika. Smola. Dostali namiesto toho The Wind Wakera, ktorý sa snáď už ani viac od pôvodného konceptu líšiť nemohol. A navyše to je slabá hra. Sledujte čo sľubujú pre Wee Uu. Ako keby to z oka vypadlo tej tech demo Zelde pre Gamecube. Avšak čo naozaj dostanú majiteľia Wee Uu ? Dostanú The Wind Maker HD remake !!! Na ostrej Zelda sa ešte len začína pracovať a tak skoro ju nedostanú a bob ho vie v akej podobe. Podobne sú odložené aj ďalšie nintendo gamesy a to minimálne na koniec tohto roka. Žiadne third party hry, žiadne first party hry - prečo by sa tá vlastne konzola mala dobre predávať !?

Cena - podobne ako pri 3Ds /250 USD v úvode/ je 350 USD pre Wee Uu bez HDD neakceptovateľne vysoká suma. Prakticky nič viac k tomu nemusím napísať. Minimálne rovnako výkonnú PS3 kupíte hravo za 199 USD aj s HDD. Samozrejme k tomu aj more hier. Wee Uu potrebuje cenu pod 250 USD. Želám im k tomu veľa štastia. Reálne im aj hrozí, že po zlacnení PS3 a PSV už tohto roku bude SONY predávať ich bundle kombo /napr. PS3 32GB flash + PSV/ za 350 USD, teda za rovnakú sumičku !!

Pravý next gen - prichádza už o 10 dní. Ponúkne dramaticky lepší výkon, fantastickú podporu od first/second/third herných vývojárov, net služby o akých sa nintendu ani nesníva. Uvažuje sa aj o novej cenovej politike. MS si ju vyskúšalo s xcrapom /99 USD plus mesačný paušál/. PS4 a xcrap 720 proste zjedia zaživa hardcore hráčov, ktorí o Wee Uu zatiaľ iba tak nesmelo uvažovali. Wee Uu ostane skutočne iba tá vysoká cena, málo hier, čakanie na hry a slintanie nad PS4kou.

jeden ovládač ich všetkých do temnoty zviaže

Riešenie pre Wee Uu. Neexistuje. Wee Uu sa bude trápiť a nesiahne si ani na polovicu kusov, ktoré predá staršia Wee. Bohužiaľ nintendo musí znížiť cenu novej mašiny čo najskôr. To znamená ísť do výraznej straty na konzolu aj vo výške 100+ USD. Šialené, viem. Musia si vyriešiť aj nejasnú identitu Wee Uu. Stále si dosť ľudí myslí, že ide len o akúsi perifériu ku Wee. Multiplat vývojárov zaujíma veľkosť členskej základne a jej ochota kupovať ich third party hry. Oboje je pri Wee Uu veľmi nízke, nintendo tu musí zapracovať politicky a prehltnúť svojú nemerateľne veľkú pýchu. Už o chvíľu spustí SONY a neskôr aj MS masívnu hype kampaň okolo ich nových konzol a bude trvať až do ich štartu. Slabučký krik nintendo v tomto hluke úplne zanikne. Nintendo bude podľa mňa žiť v tejto generácii iba z tukových zásob a existuje tu dosť vysoká pravdepodobnosť, že v predajoch /console wars/ skonči až hlboko na treťom mieste.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****