12/02/13

Next PlayStation Vita


US patent číslo 55977 podaný fy SONY dňom 7.2.2013 vraj ukrýva podobu novej revízie handheldu Playstation Vita. Obrázok máte nižšie a to na prvý pohľad najzaujimavejšie sa skrýva v tom žltom poli. Aj netrenované oko tam ľahko zbadá mini USB a hlavne mini HDMI port /spodnú časť dnešnej PSV máte v tomto odkaze/. Čírou náhodou je táto konfigurácia prakticky identická s PSV dev kitom. To je tá mašinka čo nás irituje možnosťou výstupu herného videa do domácej telky /HDMI out/. Podobná fičúra sa objavila už pri PSP a možno ju dostaneme aj pre PSV.

na porovnanie aj spodná časť PSV dev kitu, štandardne s HDMI out a USB mini portom

Čo nevidíme je údajne podpora pre rozširujúcu sa 4G sieť. Aktuálna PSV je 3G/wifi mašina. Bohužiaľ 3G pripojenie nie je možné použiť pre plnohodnotné hranie online MP hier. Technické príčiny dané samotnou technológiou. 3G síce dokáže celkom pracovať stabilne v 2.5Mbit režime, ktoré som roky používal v PC MP hre BF 2142, avšak závažným nedostatkom 3G pripojenia je značná latencia /PING ak chcete/ - bežne okolo 200-500ms. Čokoľvek nad 150ms je pritom v BF 2142 nehrateľné, všeobecne sa odporúča byť na serveroch s pingom do 50ms. Modernejšia 4G sieť vie byť rýchla /10Mbit+/ a dokáže sa dostať aj na tých 50ms /samozrejme, viem, že je v hre veľa premenných/.

PSV 4G sa má dovaliť na trh už v tomto roku. Anonymné zdroje sa k tomu príliš nevyjadrujú, ale my automaticky rátame aj s poklesom ceny, ten je nevyhnutný. Nepochybne je naviazaný na nový 28nm výrobný proces, aktuálne je to 40nm. Výhodou PSV je to, že jej SOC design /SIP - GPU+CPU+RAM na jednom substráte/ umožnuje zmenšenie všetkých najdrahších šúčiastok jedným vrzom, na jednej výrobnej linke. Údajne však dôjde na 100% ku zmene ceny PSV pamäťoviek, samozrejme smerom nadol. A aby bola dnešná informácia úplna - vraj je možné aj to, že ku odhaleniu PSV 4G dôjde práve o pár dní na Playstation Meeting 2013, ktorého hlavnou témou je budúcnosť značky Playstation. A tam okrem chystanej PS4 patrí nepochybne aj osud dnešnej PSV.

  
oficiálny PSV dev kit

Update, 12.2.13, 21:12 hod - celú túto fámu môžme uložiť k ľadu, premiéra PSV+ sa odkladá. Uvedený patent pokrýva PSV dev kit a nie jeho predajnú verziu. Hore vidíte priložené foto podobnej mašinky a všimnite si hlavne farebné stavové ledky pod displayom. Tie isté môžete vidieť aj na obrázku s patentom oveľa vyššie. Sorry, chlapci, aj ja som sa tešil, ale 4G a HDMI out sú v ďalšej revizí PSV tak či tak tutovka.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****