18/02/13

Vita Heaven 2/2013


Na zopakovanie. PSV sa dostala do predaja v japonsku 17.12.2011, v amerike a európe vo februári /únor/ 2012. Uplynul teda jeden celý, neveselý rok, počas ktorého hráči a vývojári príliš o PSV záujem nejavili. Predaných je zhruba 5M kusov handheldov. Je nutné konať. Tento článok bude stručným reportom z krátkej, ani nie 40 minútovej, mini prezentácie - Vita Heaven moderovanej šefom /Hiroshi Kawano/ japonskej SONY pobočky. Po japonsky a určenej pre japoncov. SONY už definitívne prestalo baviť pozerať sa na masívne predaje 3Ds na rodnej pôde. Reaguje preto následovnými krokmi:
"Japanese BBS is on fire, lots of people saying 'finally it happened'. People now calling for discounts on memory cards as well."
- obidva modely wifi aj 3G/wifi budú stáť v japonsku počnúc 28.2.2013 zhodne po 19 980 jenoch. To je presne160 euro podľa aktuálneho kurzu. Konkurenčné 3Ds XL stojí 18 900 jenov. Ak to neviete v posledných troch mesiacoh stratil jen asi 20% svojej hodnoty. O novej cene pre nás sa nehovorí, možno si to nechávajú pre Playstation Meeting konferenciu o 2 dni. Historicky sú ceny hardvéru vyššie v japonsku ako u nás. Tabuľková cena PSV pri pohľade do jednéj z našich slovenských online predajní je dnes okolo 199 euro pre PSV /niekde aj s 4GB mem kartou/. Ak by sme teda mali byť lacnejší ako japonci, PSV by musela ísť niekde ku 159 euro. To beriem všetkými dvanástimi.

- ďalšie akcie a zľavy: v dňoch 28.2 až 18.3. dostane každý japončík zadarmo týždenný demo program PSN+. K dispozícii budú hry ako Uncharted alebo Ridge Racer /a ďalšie 4 gamesy/. Zhruba v rovnakom čase pobeží aj promoakcia s nakupovaním na PSN Store. Dostanete pár chechtákov navyše ku svojmu kreditu. Niečo podobne bude spojené s aplikáciou Torne /PSV TV/ a Manga Reader /hentai/.

- PSV v novej striebornej farbe v predaji od 28.2., dostupné aj ako bundle kombo s hrou Phantasy Star Online 2. Phantasy Star je v japonsku veľmi populárna JRPG séria v štýle Final Fantasy. Niečo som dokonca prešiel aj na starých 8-16 bit SEGA konzolách. Online verzia sa prvykrát objavila na SEGA Dreamcaste a neskôr aj na PC platforme. PSV PSO2  je kompatibilna s PC verziou a dokonca na fórach hráči píšu, že je dobre hrateľná aj s 3G pripojením. Super.

- prezentované herné videá: Soul Sacrifice - najväčší ťahák pre PSV v nabližších mesiacoch, vyše dvoch rokov piplaná hry borca Keiji Inafune, Toukiden /PSP-PSV cross platform/ - demo o 2 mesiace, hra v lete, Valhalla Knights 3 - hra je vonku o tri mesiace,  Gundam Breaker /PS3, PSV/ - behom polroka, The Legends of Heroes /PS3, PSV/ - behom 3 mesiacov, God Eater 2 /PSV, PSP/ - behom polroka. Dragon's Crown /PS3, PSV/ a FFX HD /bez komentára/. SONY teda útoči na japoncov skrze RPG žáner a jeho deriváty.

Soul Sacrifice, God Eater 2, Toukiden sú Monster Hunter klony

SONY teda na zatraktívnenie PSV pre japoncov použilo všetky dostupné prostriedky - pokles ceny PSV, novú farbu PSV, zľavy, akcie a pripomenutie kvalitných hier, ktoré sa pre ňu chystajú. Uvidíme ako zareaguje nintendo, podľa mňa s cenou v prvej fáze protireakcie asi nepohnú. A tiež čakám, čo si SONY pripravilo pre európu a ameriku. Herne - ťažko čakať nejaké veľké prekvapenie a pre third parties bude PSV zaujímavá až predá aspoň 10M kusov. Pokles ceny pre US/EU trh - už PSV za 199 euro s mem kartou je proste krádež. Pokles ceny o 50 euro je podľa mńa nereálny, povedzme však o tých 25 euro a pribaliť sociálne malú 4 gigovú pamäťovku ku každej mašine.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****