21/02/13

Playstation 4 - vášnivé reakcie


Skôr než vám tu podvrhnem, ako sa k tomu postavila svetová verejnosť, tak stručne čo na to hovorí moja maličkosť. SONY nás trochu prekvapilo tým,  že bolo ochotné čo to povedať o PS4 s takým veľkým predstihom pred E3 2013. Čakalo sa, že debut si PS4 odbije tak mesiac pred E3kou. No nič. Ohlásil sa Playstation Meeting a história nám hovorí, že sa tam udeje niečo vážne. To, že sa tam bude hovoriť o PS4 bola čistá špekulácia, nás pravoverných SONY fanúšikov. Podtitulok konferencie hovoril o budúcnosti značky Playstation. Nesľuboval bombastické odhalenie PS4 a k tomu kurvy a chľasť zadarmo každému nad 12 rokov s pubickým ochlpením.

Nikto z nás nečekal, že zo samotnej PS4 uvidíme čo i len malý plastový pliešok. Tieto "hry" sa hrajú inak a SONY jednu s microsoftom rozohralo. Ak Bill nechce stratiť tvár, musí nejako reagovať, nechajme však tieto nuansy boja o podiel na trhu a ovplyvnenie verejnej mienky zatiaľ bokom. PS4 z toho čo a ako prezentovali vyzerá dokonale. Hardvér je výkonný /8 gigabajtov RAM šokovalo asi každého/, kompaktný /SOC/, ľahko sa programuje, je to druhá PSone a v to sme aj dúfali. Veľký pokrok, vskutku prelomový sa urobil po stránke ovládania konzoly.

Dualshock /ikonický design/ bol razantne prepracovaný a zadarmo dostanete aj pribalený touchpad, stereokameru a dokonca aj čiastočnú MOVE  funkcionalitu. Kto by sa sťažoval ? Hry ktoré ukázali sa dotkli každého podstatnejšieho žánru /FPS, TPS, sandbox, RPG, platformer, autíčka a Media Molecule, čo je kapitola sama o sebe a máte sa im klaňať/. Budú to poctivé a dobré prvogeneračné hry, vysokopravdepodobe jasne lepšie ako pri štarte PS3 a prenikavo lepšie ako pri PS2ke. A nezabudlo sa ani na neherné činnosti, prepracovanie ooperačného systému, komunitné, sociálne funkcie. PS4 - nemožem si pomôcť sa z toho čo nám ukázali musí javiť ako brilantne dokonalá, klasická konzola. Čaká sa teda ako bude reagovať microsoft a kde nás tieto šarády ešte povedú.

MS je zatiaľ ticho, aj keď Otrávený Hríb si neodpustil pľuvanec s jedovatou slinou /viď obrázok nižšie/. Prešiel som si aj zopár nenávistných twitt a fb poznámok od MS, Wintel xbotov a detských sráčov čo žijú s mamkou v jednej posteli - okrem záplavy žumpy to u mňa "vyhrala" poznámka, že "PS4 je iba PC krabica so SHARE tlačitkom", čo dotyčný, zjavne člen tajnej PC ninja elite master class, ku šťastiu nepotrebuje. Marko, člen mini-komunity tohto blogu, mi tu prihodil aj názory detskej redakcie herného časaku Skóre a nižšie som vám zas preložil kľúčové časti vyjadrení svetovej, renomovanej, bla bla tlače na adresu PS4. Snáď okomentujú PS4 kultivovane, rozvážne, skrze prizmu mnohoročných skúseností:
 
Otravený hríb je šefom stojacim za xcrap sieťou LIVE  /advokát RROD fiaska/, neuveriteľne zatrpknutý SONY hater

The Verge: "Rozhodnutie SONY neoznámiť cenu jej pripravovanej konzoly a presný dátum vypustenia na trh jej nepochybne poskytne dostatočný manevrovací priestor na prípadnú protiodpoveď zo strany Microsoftu."
- realistický pohľad, len pripomeniem, že nintendo tajilo cenu Wee Uu doslova do poslednej minúty.

Gizmodo: "Ak plynuli hodiny nad video ukážkami a múdrymi rečami, bolo nad slnko jasné, že sa nedočkáme toho, aby sme videli samotnú PS4 na vlastné oči. SONY buď ešte nie je pripravené na jej veľké odhalenie, alebo sa s nami zahráva v štýle nedobitnej panny čo robí drahoty."
- už pri PS3 sa ladil design PS3 ešte pár krátkych mesiacov pred zahájením predaja, optimalizovalo sa chladenie, počet výstupov, osem-deväť mesiacov je príliš dlhý čas na to, aby tu PS4 sedela upečená s polevou a zo založenými rukami. Toto je poker a Gizmodo je naivná SONY hate sajta.

Wired: "Je ľahké o niečom iba tak kecať a ťažšie je to aj urobiť a presne to sme od SONY na tejto konferencii dostali. Farbisto vykresli budúcu filozofiu novej platformy, vymenovali zopár hier, nedali nám však žiadne konkrétne údaje a to v informačnom veku, kde sú konkrétne informácie nadovšetko."
- anti SONY sajta, ktorá podobne ako Gizmodo nechápe o aké delikátne, rituálne tančeky s MS tu ide.

Computer and Video Games: "SONY nielenže odpovedá na svet rozpadávajúci sa pod vplyvom Apple na malé fragmenty, ale dokonca si v tvrdej skale tesá svoju vlastnú cestičku. Nepodceňujte fakt, že PS4 je prvou SONY konzolou vyvíjanou na západe a nie na domácej japonskej pôde. A prekvapujúci je aj fakt, že práce na PS4 začali už pred 5 rokmi."
- mno, už Ken Kutaragi povedal, že na novej konzole začínajú pracovať v okamihu ako tá "stará" príde do predaja, inak však majú pravdu. SONY sa snaží obhájiť existenciu klasickej konzoly pred útokom dotykových mobilít.

Spong: "Najviac vzrušujúcou fíčurou je pre nás SHARE funkcia /tlačítko/. Ako nám bolo povedané, PS4 v tichosti a nenápadne v pozadí náhráva posledných 15 minút vašej hry. To bude požehnanie pre všetkých, čo si myslia, že na Yotube nie je dosť hlupo-zbytočných videií."
- hehe, každý gimmick je dobrý, SHARE tlačátko však bude mať oveľa viac viac podôb a využití než si dnes vieme predstaviť. A youtube, máte môj súhlas, úplne im to tam zhodíme.

Techcrunch: "Chýbalo nam tam niečo, čo by zaujalo široké masy. Potrebujeme niečo viac ako len lepšiu grafiku alebo vyčačkané tech demá. To fungovalo v minulosti, ale dnes to nemá šancu zastaviť prilivovú vlnu mobilit zo strany iOS a Android."
- doprdele, to bolo čo ? Skutočne som sa pozeral na tú istú konferenciu ? SONY predsa ukázalo názorne posilnenú, komunitnú socializáciu svojej mašiny - SHARE, FB, Ustream, Youtube, totálne prekopaný ovládač /MOVE v istej forme a EYE kamera je default pribalená/, asymetrickú/symetrickú gameplay PS4 + PSV vysoko nad možnosťami Wee Uu + tablet. Hry pre každého - "sociálne" autíčka, FPS v super grafike, akčný sandbox, super klon Minecrafta, detský platformer. Doprdele vy čuráci čo vlastne od SONY chcete ?

Stuff: "PS4 je sebaiste vulgárnym plagiátom Wee U, k tomu zbierka komunitne sociálnych fíčur, ktoré by mohli potenciálne fascinovať či iritovať v rovnakej miere. MS - loptička je na tvojej strane."
- bože drahý, to Wee Uu bezhlavo kopíruje PS3+PSP koncept s jeho remote play. To nintendo kopíruje apple/samsung/ťing řang tablety pripojiteľné ku telke.

Cnet: "PS4 sa na prvý pohľad javí ako veľmi sľubné zariadenie, ktoré nám stavia vzdušné zámky pred očami. Zároveň však vlastne nevidíme žiaden pádny dôvod, prečo by sme si ho mali kupiť."
- americká a hrubo šovinistická firma nás chce školiť ako malých sopliakov. Nuž, prašiví SONY haters - ľudia  si kupujú PS konzoly z toho istého dôvodu prečo si vaše tlusté, degenerované deti do 18 rokov žiadajú na vianoce novú kópiu HALO, Gears alebo limitovanú edíciu xcrapu. Konzola sa kupuje kvôli hrám.

New York Times: "Nič nemôže zakryť fakt, že PS4 je stále iba primitívnou konzolou a hrať hry z cédečka bolo cool v časoch, keď ešte mobily neboli .. smart."
- špinavý židovský plátok - srdečne ti ďakujem za tvoj názor a verím, že presne to isté napíšete pri svojich prvých dojmoch z prezentácie xcrap 720. Medzitým si zahrajte na mobile "bez cédečka" úžasný Angry Birds a pripojte sa na internet, umožní vám úžasnú vec. Stiahnúť si hru, bez toho "cédé".

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****