21/02/12

Zloduch

Nemám rád filmový western žáner a už vôbec nevyhľadávam tie kusy s Clint Eastwoodom. Jedinou výnimkou je jeho cameo v sci-fi trilógii Back to the future. Kovbojky čítam samozrejme bežne. Z winetua však ani čiarku. A vcelku žeriem spaghetti western. Ak vám doteraz z toho málo čo dáva zmysel, začnite bibliou "divokého západu" - Muž so srdcom kovboja. Kniha, nie ten úbohý film. Nenájdete tam nič z tých patetických, plytkách, ľahko čitateľných a z reality vytrhnutých sračiek, ktoré nájdete vo filmoch - kovbojkých. Osamelý jazdec s dvoma koltami sa potuluje na vernom koni šírou krajinou, nebezpečný pištoľník s pomstou v srdci. Sračky. Mnou vyššie odporúčaná kniha je o skutočnom povolaní - kovboja zasadenom do autentických reálií. A je úplne bez námahy lepšia než všetky tie kultové filmy s Johnom Waynom, alebo Butch a Sundanceom. Fuck prestrelku pri Ok Corral. Výnimočne nepreháňam. Preto som pri pozeraní filmu True Gritt už po pár minútach znechutene rozmýšľal, do ktorej rite mám tlamu za tento tip poslať.



Sheriff “Little Bill” Daggett - nominated Villain, William Munny - nominated Hero

Tento článok nakoniec skončí pri videhrách, nebojte sa, ale musím budovať túto myšlienkovú konštrukciu pekne od podlahy. Tož cez víkend som si na VHS pásku nahral iba tak naslepo jeden western z roku 1992 s menom Unforgiven /Nezmieriteľní/. Dej stručne - bude to dôležité. Dvaja kovboji /skutočne iba ťažko pracujúci honáci, nič extra/ si po šichte idú dobre zašukať. Jeden z nich má malého frantíka, kurvička sa začne rehotať a skonči s dorezaným ksichtom. Stále živá - žiadna dráma. V mestečku Big Whiskey to má však pod palcom veľmi prísny a skúsený šerif "Little Bill" Daggett /Gene Hackman/. Jedno z jeho pravidiel je aj žiadne zbrane v meste - pravidlo č. 14 vycapené na ceste. Jedným z nich asi bude aj - z kurvy krv nepotečie. Šerif teda bez váhania nabehne na scénu - trestom bude sedem koní, ktore tej šlapke musia doslova darovať, ako odškodné. Možnosť dva by bola surové bičovanie. Kurvy však s týmto trestom neboli spokojné, dali dokopy 1000 dolárov /kopa prachov/ a tichou poštou všade rozhlásili, že ide o odmenu za zabitie našich dvoch kovbojov.

Strih. Pohľad na starca William Munnyho /Clint Eastwood/ ako sa váľa pri prasatách po krk v sračkách. Prasačia farma. Pri dverách, za plotom mu stojí mladý nádejný desperádo Schofield Kid /Jaimz Woolvett/. Do uchá mu šepká to o tej 1000 USD odmene. Po krátkom váhaní na to Eastwood kývne pod podmienkou, že si k tej akcii pozve aj starého parťáka Ned Logan /Morgan Freeman/. Bohová trojka, to vám poviem. Munny je vo filme známy /v mladosti/ ako neustále ožraté hovado, ktoré vraždilo deti, ženy, mužov, zvieratá bez varovania. Len tak. Munny dnes ako starec vie, že bol kus kokota. Všetko to opustil pod vplyvom svojej manželky /nebožka vo veku 29 rokov na kiahne, úplne na začiatku filmu jej kope hrob na poli pod stromom/. Ned alias Freeman je iba starý prostatik, čo žije s indiánkou a opakovačku má na stenu zavesenú iba ako rekvizitu. Najmladšie Kiddo je mladučký drsňoch - čo už zabil "piatich" chlapov. Prdlačka - ani jedného, navyše je šialene krátkozraký a nad 50 yardov nevidí ani hovno. Srandovná scénka. Zvyšná skúsená dvojka na tom nie je o nič lepšie - Munny neustále padá z koňa, aj keď je triezvy a trafí leda tak brokovnicou dvere od stodoly. Freeman "trafím oko letiaceho sokola" - počas filmu ani raz nevystrelí. Ako hovorím trojka na pohľadanie. Herecké výkony sú stále pod kritiku, tempo občas viazne, kompozícia detto. Hudbu som si nevšimol.

Trochu to zrýchlim. Šerif Gene Hackman sa samozrejme o tej odmene dozvie tiež, a je z toho mierne podraždený, problémy su zjavne na obzore. Ako prvý do mesta dorazí pištoľník English Bob /Richard Harris/. Hackman ho zdvorilo upozorní o pravidle č. 14 a zároveň je varovaný aby sa ani len omylom nepokúsil zabiť tých dvoch kovbojov. Bob hraje formu, skončí však s rozbitou hubou a prasknutou slezinou, vyhodený za mesto. Šerif je frajer. Hneď na to dorazí naša trojka. V bare šerif natrafí akurát na Eastwooda, je opäť zdvorilo atakďalej - s rozbitou hubou a takmer polomrtvý je Eastwood vyhodený za mestom. Neger s mladým radšej utiekli zadným východom. Bohužiaľ sa naša trojica nevzdáva a zabijú prvý z dvoch cieľov /vrahom je Eastwood/. Freeman na to nemá žalúdok, odkáže im že končí a peláši na koni za svojou indiánkou. Eastwood a kiddo zabijú aj cieľ číslo dva. Netušia, že negra medzi tým chytili /našli pri ňom vražednú pušku z ktorej ale strieľal Eastwood/. Negra sa šerif pekne podá /je pre nich potencionálnym vrahom, takže ho nešetria a chcú od neho ich skutočné mená a vôbec/. Freeman však "výsluch" neprežije, je to predsa len starý prďola. Fajn. Eastwood sa to teda konečne pri preberaní odmeny od tých kuriev dozvie /do poslednej chvíle o tom nemal ani šajnu/. Pošle preč mladého. Do ruky zoberie brokovnicu a upsrotred noci vojde do baru, kde sa šerif a jeho ľudia bavia o ďalšom postupe. Nasleduje poprava. Eastwood to tam vystrieľa - vinný, či nevinný. Prebudilo sa jeho staré zlé ja. Koniec filmu. Odišiel s deťmi a prachmi začať nový život asi do Cisca. Film režíroval sám Eastwood. Vcelku slabota.

Ok. Máme tu teda film - netradičnú kovbojku z pohľadu surového vraha bez svedomia. Dobro to prehralo na celej čiare. Čo s tým majú video hry. Roky sa pohrávam s možnosťou, že niekto urobí samostatnú hru práve tohto amorálneho, hrubého, a brutálneho štýlu. Bez štipky svedomia. Štúdia zla, príčiny a dôsledky. Alebo aspoň otočí nejakú sériu na krátky čas týmto smerom. Killzone 4 a nejaký zvrhlý obrat v deji. Všetci naši súčasní herní hrdinovia sú vlastne dobráci od kostí. Na poľutovanie, ešte aj ten Kratos. Chudák. Musí pomstiť svoju rodinu a zbaviť nás jarma bohov z olympu. Byť úplne a navždy na strane zla možno je lákavé. U zdravého jedinca to však nefunguje. Tento film ako ucelená jednotka, teda bez pokračovania - mi nepriniesol žiadnu katarziu /a že som čítal podobné, ešte surovejšie, a zároveň excelentné knihy, ale s brilantným finále, ktoré náš film nemá/. Ako lekár sa viem značne odosobniť a potlačiť svoju kultúrnosť. Krátkodobé besenie je fajn, ale dlhodobo bez "posolostva" /ehm/ je to iba prázdna póza. Herný trh by to asi len ťažko akceptoval na viac ako "jeden diel". Takže si radšej urobme ďalší tunel so sladkým Shepardom, alebo Batmanom, alebo Ninja korytnačkami. Na tento konkrétny typ hier to bude chceť klasické vzdelanie, znalca duší, veľmi silné literárne zázemie /takýchto príbehov a postáv sú tam tony/ a pevné vedenie postáv a deja. A možno tým zároveň skončí to bohapusto amatérske obdobie, ktoré tu dnes pri písaní scenárov /dialógov/ hier priam zúrivo a bez kontroly panuje.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****