24/02/12

ATi versus Nvidia

Boj malých PC frantíkov na prihriatych PC fórach, podobne aj identicky zúrivé šarvátky medzi táborom priaznivcov INTELu a AMD, sú mi srdečne ukradnutá. Osobne som sa vždy riadil pomerom cena/ výkon, alebo v štýle "ser na to, daj čo máš na poličke". Paradoxne všetky svoje CPU som mal od AMD /K6-2 266, Duron 750, Athlon 64 3000+/ a GPU zas od NVidie /Voodoo 1, Voodoo3, NV 7600 GT, 8600 GT 240GT aka 9800 GT/. 3Dfx beriem ako Nvidiu, tam vlastne aj celá firma po bankrote skončila. Moja Nvidia séria, takmer postupka, napochodovala do môjho PC de fakto vždy v asi 12-14 mesiačných rozostupoch, jedno GPU za druhým proste zarvalo. "Špičkové" NV výrobky, ostatne 95% zlyhaní PS3ky ide na vrub práve extrémne poruchovej Nv7xxx série /aj RSX/. Srať na to. Iba tak z diaľky sledujem, ako sa medzi sebou žerú ATI a NVIDIA blbčekovia a jeden druhému závidi aj nos medzi očami. Napríklad zúfalo zbytočné PhysX fyzikálne API "akcelerované" iba na NVidia grafikách. Sračky o tom, ako konzoly brzdia PC sme už všetci počuli. Teraz vám však ukážem ako veľmi v skutočnosti nula, špina a ubohý zberač odrobiniek - herné PC bude stáť a padať na budúcej generácii konzol.

Vieme, že za 99% dnešných veľkých multiplatformových hier vďačia PC warez idioti práve tomu, že sa vývoj tých hier podarilo zaplatiť neuveriteľnými predajmi na konzolách. Nezabudnite že aj dnes sa v istých /PC/ kruhoch považuje 1 milión predaných kusov behom celého roka nejakého PC odpadu /Witcher 2/ za kolosálny úspech. Smiešne pri 500M+ herných PC na trhu. Hry však dajme bokom, teraz vám ukážem ako práve Wee Urinal, PS4 a xcrap 720 vstúpia priamo a zásadne do tohto infantilného a večného PC súboja medzi ATi a NVidia grafikami.


Posledná fáma, ktorú zverejnil aj prestížny Forbes vlastne po zhodnotení všetkých premenných hovorí nasledujúci zásadný fakt. "Tri hlavné next konzoly budú používať GPU od AMD". Dôvtipnejším už určite zaplo. Ak nie, pokračujem. Všetky hry/enginy pre budúce konzoly budú optimalizované na low level úrovni práve pre jeden typ GPGPU - to od AMD. Ďalší môj obšírny komentár je snáď zbytočný. Položme si však otázka čo to asi urobí s "duálnym" GPU PC trhom a portami hier z konzol /ultra optimalizovaných pre AMD !!/ ?. Akú obrovskú "hernú" a komerčnú výhodu týmto AMD získa ? Nerobme si ilúzie, kancelárske PC nepotrebuje 200-300w+ GPU. Mimochodom SONY si AMD /ak to naozaj urobili/ zvolilo pravdepodobne kvôli lepšiemu výkonu per watt /pre konzoly veľmi dôležité/ a nižšej cene čipu vrátane poplatkov za každé zabudované GPU /royalties/.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****