14/10/09

C64 vs Atari vs ZX spectrum

Jemne nadviažem na starší článok GPU Retro test upozornením na niekoľko aktívnych sajt živo sa venujúcich porovnávaniu technickej úrovne starých 8 bitových hier a nielen z toho vyplývajúcej hrateľnosti. Je to stále báječné, nostalgické čítanie, a dokonca ešte aj dnes s poriadnym nánosom fanboy pátosu. Všetky tri hlavné, hodnotené, osem bitové platformy Atari 800XL, C4 a ZX Spectrum prišli na trh spoločne okolo roku 1982. C64 a Atari bodovali na oboch brehoch atlantiku, Speccy je prakticky čisto európska a hlavne ruská záležitosť.

Prví dvaja borci sa opierajú o výdatnú podporu špecializovaných audio-video čipov Atari - ANTIC, GTIA, POKEY, C64 - SID a VIC II. C64 mala v starých hrách vďaka svojmu hárdveru vždy navrch. Dnes by ho už dokázalo Atari v mnohom poraziť. Žobrák gumák bojoval statočne s farebnými kolíziami a beeper zvukom v základnej výbave. Vždy však hral jasný prim vo výpočetne náročných 3D hrách, čo sa naplno prejavilo aj dnes technicky najdokonalejším Wolfstein Plus enginom v hre Citadel /to plusko tam je za animované textúry a možnosť phľadu hore a dole/. Ak sa dole mihne aj štvrtý muškatier - Amstrad CPC /štart v 1984/, vedzte že ide hárdverovo vlastne o staré Speccy, ale so špecializovaným videočipom. Nádherné farby, klasický AY zvuk, dobrý skroling. Málo rozšírené a iba v európe, jeho potenciál sa vôbec nerozvinul. Dnes z toho vytlačia priam Amiga 500 výstup /Shadow of the Beast demo, suverénny "16 bit", až príliš efektné zmeny farebných registrov/. Teraz k tým zúrivým versus stránkam.
  • C64 vs Spectrum. Obsah je teda každému hneď jasný, popisy stručné, brilantne zaujaté. Považujú známu chybu atribútových kolízii za patetický omyl zo strany designu hárdvéru. Kto čítal môj článok uvádzaný aj úplne hore, vie aká je skutočná pravda. Z 32 porovnávaných hier vyhrala C64 na KO v 26 prípadoch, 4 krát remíza. Spectrum nedokázalo jasne zvíťaziť ani v prípade vlastnej kultovej hry Manic Miner. Majú veľké štastie, že v ich zozname chýba R-type, kde C64 dokonale prepadla. Dlhý, drahý, a pritom nikde nevedúci vývoj.

  • Retrogamer ponúka 88 ďaleko detailnejších a férovejších porovnaní osobitne pre grafiku, audio, a hrateľnosť. Tiež víťazov v jednotlivých kategóriach /často sa tam pripletie aj Amstrad CPC, alebo nejaké 8 bit konzolka/. Je tam vždy dobrá nálada a debata v komentároch pod článkami, vysoko odporúčam.


Defender of the Crown, Zx-C64-Amstrad, gumák nemá obrazovku s nádvorím, až interiér !!
  • Posledný link, a dokonca v českom jazyku Porovnání 8-bitů. Najviac textu, niekedy roztomilo naivne podané info, kvantum obrázkov, YT videá, veľká kopa hier /prehľadne usporiadaných podľa žánru/. Grafické detaily rozobraté až na úroveň jedného pixlu, alebo čiarky. Mimochodom ešte k tomu poslednému odkazu. Laťku ma nastavenú najvyššie panák v Speccy verzii, ako príznačné!!

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****