07/12/12

Insomniac Games


A ich posledná šanca. Počkať, počkať to bol úplne iný článok. Insomniac Games /IS/ už totiž žiadnu ďalšiu šancu nedostane. Nohy v sude a do suda sa leje betón. Firma založená v roku 1994 a úzko previazaná so značkou playstatiou speje ku svojmu rýchlemu koncu. Pred takmer 20 rokmi tomu však bolo presne naopak. Na PSone excelovali obľúbenou sériou Spyro. Výborne hrateľný, akčný platformer s dráčikom a ako všetky hry od  IS aj technicky skvele naprogramovaný. Na PS2 ostali vernú tomuto žánru, len trochu optimalizovali hernú postavu a vzniklo akčné duo verička Ratchet a robot Clank. Druhý diel tejto dlhej série je najlepšou hrou tohto typu do dnešných čias a spolu s dielmi pre PSP a PS3 sa pomaly blížime ku číslovke desať. Trochu predbehnem dej, tu desiatku nemusí nutne robiť banda z IS. Mimochodom značku Spyro dnes vlastní Activision /iný príbeh - Spyro a Crash sa dostal ku židákom skrze sériu stupídnych rozhodnutí a podvodných prevodov, kde boli namočené aj firmy - Uricom, TT games, Sierra/ a zarába neuveriteľné prachy na produktoch-hračkách spojených so Skylander pokemónmi.

RaC 2 - jediná hra v mojom hernom živote, ktorú som prešiel trikrát - za sebou !!

Na PS3ke sa vrátili aj ku FPS hrám. Ešte pred Resistance pre PS3 totiž debutovali na PSone s doom klonom - Disruptor /1996/. PS3 sa však stala ich hrobom. Keď prechádzali z PSone na PS2 veľmi správne usúdili, že dráčik Spyro v pastelových farbách asi nebude to pravé pre deti v post DOOM/ Qvák ére. Ratchet aj keď veverička, ale verička frajer sa dala akceptovať. Podobná úvaha z ich strany však na novej SONY next gen platforme už neprebehla. Ratchet a Clank už takú pozornosť ako na PS2ke zďaleka nepútali a séria začala trpieť aj mierny vyhorením a stratou dynamiky. V preklade - stále to isté a nikdy nie výnimočne dobré.

Bioware podobnú chybu neurobilo. Ratchet a Clank je inak ideovo to isté ako ich Ass defekt séria. Galaxia, planéty, mesiace, asteroidy, scifi elementy, mini RPG elementy, veľa akcie. V Ratchetovi sa viac skáče, to je toho. Preto som okamžite radil IS aby začali makať na svojej vlastnej space opere. Stačí zmeniť Ratcheta na niečo dospelejšie v brnení a maskáčoch, dať tomu ostrú bradu, nesmrteľnosť a nasekať tam serióznejšie textúry. Základ hry už majú predsa roky vytvorený. IS to však neurobili a zabilo si prvý klinec do rakve. Ratchet medzitým padol na úplne dno a dnes ho reprezentuje poslabší spin-off Full frontal /nahý akt/.

Do pekla, naspäť ku Resistance. IS využilo obdobie po štarte PS3ke, hráči hladný po hrách a odštartovalo scifi FPS sériu o boji proti vesmírným príšerkam /podobne ako Crysis alebo HALO/. Resistance 1 /2006/ išlo celkom na dračku, veď tu ani nič iné nebolo a druhý diel následoval v tesnom závese v 2008. Tak tesnom, že dokonale prepadol a bolo mu vytýkaná krátku doba venovaná celkovému vyladeniu projekta. Kampaň či mulťák. IS experimentovalo s mulťákom dokonca až pre 40-60 hráčov, kooperatívná špeci kampaň až pre 8 hráčov. Nič z toho hráčov neoslovilo. IS teda deklarovalo, že sa z výčitiek a kritiky poučilo a na Resistance 3 /2011/ si vyčlenilo rovné tri roky. Hra prepadlo o to viac, mulťák pre 16 hráčov po vzore COD bol úplne faisko. Bol to proste výbuch a stratili priazeň nielen SONY.

IS sa teda nedokázalo ani s Ratchetom, ani s Resistance výrazne presadiť /rozumej komerčný mega úspech/, Spyro je stratený. Vlastný Ass defekt klon nikde. Došlo ku zákonitému javu. IS je typická second-party firma. Po dohode s výrobcom konzoly teda vyvíjajú hry iba pre jednu platformu, kým sa niečo nestane. Stalo sa. IS zlyhalo, nevie na seba zarobiť. Nemá dosť talentu, nápadov, šťastia, nedokáže správne prečítať potreby trhu. SONY ich teda uvoľnilo zo svojich služieb a po prvý krát v živote vyvíja IS multiplatformovú hru.

FUSE /PS3, DVD RROD xcrap/. Taktický, kooperatívny TPS shooter. Distribútorom a "finančným poradcom" je EA. Predsudky stranou, platí stále prezumpcia neviny. Nepochybujem, že hra bude oproti  tomu Bioware hovnu /Ass defekt/ trechnicky brilantná a dokonca aj herne oveľa lepšie. Zvyšok toho, čo vo FUSE vidím je niečo, čomu hovoríme - generic shit non plus ultra. Ass defekt je technicky strašný a herne mizerný. Hráčov však priťahuje zdanlivá schopnosť ovládať dej svojimi rozhodnutiami, charizmatické postavy a celkový epický rozsah. Filmová stránka celého projektu, prižmúria oči na tým, že klasický prvý diel nahráva celé hodiny pri prechode z jednej časti lode do druhej, neohrabaná akcia padá na 15 fps, streľba je gay, AI nulová, inventár legendárne sprasený a RPG elementy nikde. Herná stránka FUSE bude vcelku OK. Nenájdete tam však nič, čo by vás ku hre /ehm, sérií/ pritiahlo v takom počte, aby sa IS topilo v prachoch. Emočné puto, tajomstvo, poznáte to.

Dôjdeme k teda k bodu, keď to IS konečne zabalí a niekto sa môže spýtať, či by nebolo pre SONY výhodné takto zbankrotovanú a poníženú IS celú kúpiť /roky sa tomu inak v IS vyhýbali/. Moja odpoveď zneje jasne - nie. Vysvetlenie. IS nemá dostatočné ľudské kapacity. Vývojárske kvality, dizajnérov, scenáristov. Pre SONY sú teda bezcenní a finálna horká pointa. Značku Ratchet a Resistance, ochrannú známku, vlastní SONY !! Ak to uzná za vhodné, nechá ďalší diel /napríklad reboot/ niektorej zo sérii urobiť úplne iným tímom. Podobne vzniká napríklad Sly 4ka. Firmy ako Idol Minds alebo High Impact Games už mali svojhe paprče namočené v Ratchet hrách pre PSP aj PS3. Ten cover box art teda veľmi presne vystihuje čo čaká IS, až tá hra /FUSE/ príde do predaja. Prídu chlapi o hlavy.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****