26/12/12

Allister Brimble


Legenda. Skladateľ hernej hudby, rodený londýnčan, ročník výroby 1970, samozrejme ešte stále žije a produkuje ďalšie songy. Ak vám to meno nič nehovorí, napravím tu chybu. Pred dvadsiatimi rokmi ho totiž poznal každý amigista pod slnkom. Prvou platformou na ktorej Allister pokúšal štastie bolo staré dobré ZX Spectrum /je to nakoniec angličan verný anglickej mašine/. Zvukové schopnosti "gumáka" ho však mierne sklamali - jednokanálový, 1 bitový beeper. Zvuk ako keď ťaháte klinec z mokrého dreva, navyše sa ozýva priamo zo spektra a nie z lepšieho reproduktora vašej telky. Pochopiteľne žiadne stereo. Beeper špička tých čias sa nakoniec dopracovala ku pseudo 4-6 kanálovému audiu /vyhuliť zvuk, pridať basy/ a 1 bit ZX audio je dnes veľmi populárna disciplína na demo súťažiach /úžasný vypaľovák/.

V roku 1986 sa však dostal do obehu najlepší 8 bit, ktorý ste si mohli vtedy zohnať - ZX Spectrum 128K s veľkou pamäťou, perfektným dizajnom a novým audio čipom AY-3-8910. Trojkanalový zvuk /plus štvrtý šumový kanál/. Allister predal svoje staré speccy, šesť mesiacov tvrdo šetril a tu úžasnú mašinu si kúpil aj s hrou Glider Rider /audio od iného giganta Davida Whittakera/. Allister nemohol veriť vlastných ušiam, dych vyrážajúci soundtrack. Vypočujte si ho teda aj vy, hlavná téma má tri rôzne motívy, je to skvelá hudbička, vydržte /8 bit amstrad CPC používa rovnakú AY-3-8910 zvukovku/ !!

Neskôr si ešte zohnal z druhej ruky aj C64, lebo svetom išli zvesti o jeho ešte lepších zvukových schopnostiach. Hudba v hre Commando /Elite systems/ od ďalšieho giganta Rob Hubbarda, ktorého Allister uvádza ako chlapíka, ktorý ho najviac hudobne ovplyvnil. Asi vás teda neprekvapí, keď svoje prvotiny posla Allister práve do Elite Systems. Pochopiteľne sa dočkal slušnej odpovede, že jeho tvorba síce je "sľubná", ale bohužiaľ nespĺňa ich vysoké štandardy. Nasledovalo úmrtie v rodine a malý podiel na dedičstve o veľkosti 100 libier. Allister sa opäť raz rozhodol všetko predať /tie osembity/ a kúpil si vychádzajúcu 16 bitovú hviezdu. Commodore Amiga.

Začal pekne z nuly, makal v "soundtrackeroch" ako SONIX a Soundtracker /ten vlastne dal názov celej tejto skupine audio editorov/. Pár hudbičiek podsunul firmičke šéfa 17 Bit Software /public domain sofware/. Garážová tvorba softvéru pod velením Martyna Browna ho však nakoniec doviedla ku vytúženému cieľu. Získal širšiu základňu faníšikov, oťukal sa, vypiloval techniku. Ďalší svoj demo disk poslal ku veľmi známym Codemasters. Prvá hra v ktorej sa objavila jeho hudba bola komerčná sračka Nitro Boost Challenge. Podpísal sa aj pod kopu hudieb v ich slávnej sérii Dizzy /nielen pre amigu, ale aj pre speccy/. Pikoška. Allister sa tam ako hlavný skladateľ často striedal s vtedy oveľa slávnejším Whittekerom. Rýchlo sa však blížil čas, keď Allister prerazí do prvej ligy.

Allister Brimble

Legendárny Team 17. Martyn Brown /17 bit Software !!/ sa rozhýbal a založil pravú hernú firmu po spojení s inou skupinou vývojárov z Team 7 /títo ešte pred tým pre Codemasters vydali jednu maličkosť s názvou Miami Chasehudba od Allistera, vpravo máte aj audio player/. Takže Team 17 je vlastne joint venture spoločností 17 bit software a Team 7. Team 7 v Codemasters spoznali Allistera, ten samozrejme už dlhšiu dobu poznal Browna z 17 bit Software. A takto Team 17 získal nového zamestanca a hudobníka. Prvú hudbu pre novú firmu zložil pre amiga hru Full Contact. Banálna srágora, zemetrasenie a prevrat prišiel s až ďalším projektom a meno Allister Brimble od vtedy pozná každý.

Alien Breed. Skvelá, atmosferická hra. V rovnakom tempe pokračoval v Alien Breed 2, Alien Breed Tower Assault. Nezabudnuteľný podmaz pre Project X. Body Blows. Samozrejme neskôr produkoval aj mimo materskej Team 17 a to aj tam, kde by ste to asi nečakali. Dungeon Master 2 /skvelé, však/, X-COM pre PSone, Driver alebo Colonization. Prikladám zbierka jeho cirka 340 hudieb v natívnom amiga mod formáte, to dnes prehrajete tuším aj vo Winampe bez úprav. Allister je ako hudobník na voľnej nohe aktívny dodnes. Nájdete ho spolu s Anthony Putsonom na tejto webstránke alebo FB konte. Dnes mu to inak hučí asi takto. A môžte sa tešiť aj na moderné cover verzie jeho najlepších retro hudbičiek z amigy na dvojcédečku. Úspešný kickstarter projekt.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****