20/04/08

Huba otvorená, pečený holub nikde

Pred 20 rokmi som míňal kilogramy dvojkorunáčok na automatoch. Dokonca boli časy, keď som sa aj hral v pieskovisku s lopatkou, alebo staval gigantické snehové pevnosti, v zime, nie z toho piesku. Keď mi prachy došli, za narodeniny som bral asi jedno sto kilo, tak som čumel na "exteriéry" tých automatov a rozmýšlal, ako veľmi sa líši obal a obsah. Niežeby, na tom vtedy záležalo /8 bit CPU robí čo môže/, tie hry mali veľmi "sugestívnu" kvalitu. Kopa sprajtov, farieb, rýchlosť, typický zvuk, komfortné ovládanie. Človek potom doma často nad portom pre domáce elektrospotrebiče horko zaplakal. Nebudem klamať, keď poviem, že už ako malé decko som bol náročný hráč, chcel som tie hry v kvalite tých maľoviek na bokoch automatov /nielen grafickej/. Keď navyše vidíte film TRON renderovaný na legendárnom superpočítači CRAY, ste v pasci. Striháte meter a čakáte, kým to čas nejak nevyrieši. Súčasný stav poznáme. Skutek utek.

Ad captandum vulgus

Microsoft dnes tvrdí, že je dobojované. Dovolím si vlastný výklad ich veľkolepých myšlienok a vízií. Ide o to, že podľa nich, je mainstream pevne v ich moci. Nenávratne. SONY podľa Billa hanebne zaspalo. Rok náskoku stačil na to, aby všetci ti nenároční hráči presedlali na XBOX a hrali CoD4, HALO3, Bioshock, Ninja Gaiden, Mass effect, Gears of War a mnoho ďalších parádnych hier, ktoré sa líšia od toho čo som hral pred 20 rokmi iba grafikou. Takže kvalitu ala obrázky na bokoch automatov by sme mali. Problém je, že z maniakálnej 2D akcie Ghosts 'n Goblins sa stala 3D akcia Gear of War. Za celé tie roky som teda získal jeden rozmer navyše, bez ďalšej kvality, o ktorú mi išlo. A ten plešatý kovboj v Gears nevie skákať. Pľujem po vetre tvojím smerom milý EPIC. Slobodná manipulácia s herným priestorom. Tá bájna interakcia, ktorá umožní hráčom zrealizovať ich tajné sny. V reálnom živote ošetrené trestným zákonnikom, fyzikálnymi zákonmi a podobne. Túto alternatívu mi MS nedalo. Neexistuje. Ľud takto rozhodol. Uspokoj sa so starým v novom kabáte, a s rovnakým počtom vreciek. A bez rameňa do nohavíc.

Ad praesens ova cras pullis sunt meliora

Nintendo ústami toho senilného dedka Shigeru Miyamota hovorí, že dnes sú to oni čo rozšírili hranie medzi ľudi priam pionersky dravým spôsobom. Pochopiteľne, zabudol na takmer 250 miliónov predaných strojčekov značky Playstation. Odpustím mu. Pozrime sa teda čo ponúka. Ako malého sráča ma vyháňali von, preč od televízora. Športovať, čerstvý vzduch .. poznáte to. Hry škodia zdraviu. Shigeru tvrdí, že je skvelé, vyvaliť 250 dolárov za Wii, ďalšiu stovku za Wii fit podložku a športovať .. doma. Opäť ignorujem fakt, že Wii sports, Wii fit sú iba bohapustou kópiou Kinetic sports dávno dostupnou na PS2ke. Jediným rozdielom medzi týmto konkurenčnýmu produktami je marketing. V prípade SONY išlo o niečo "doplnkové", príliš to dopredu netlačili. Nintendo na tom založili celý svoj dnešný pochybný úspech. Považujem totiž za zvrhlé, založiť si agendu na rodinách športujúcich doma, pred TV bedňou. Od ktorej mňa svojho času vyháňali. Paradox doby. Inak k dokonalému odhaleniu došlo, keď Shigeru reagoval na výčitky /aj N fanúšikov/, že produkuje kopu sračiek pre lúzu s cieľom maximalizovať zisk, že úplne zabudol na nich. Teda tých verných SNES, N64, NGC hráčov, ktorí si vyžrali 2 generácie konzol B kategórie, aby dnes zistili, že boli odsunutí na vedľajšiu koľaj, definitívne. Veľký guru im odpovedal, stojí to za to : "Chcem moji verní, aby ste pochopili, že tieto hry dávajú aj vám šancu zažiť niečo nové. Nechcem aby ste sa cítilo odkopnutí. A stále pre vás produkujeme rozšírené verzie našich klasických hitov. Smash Bros, Mario galaxy, Mario kart." Správne. Inak použil slovo ENHANCED, čo sa dá preložiť aj ako verzia 1.98 toho čo sme už asi stý krát v tej istej podobe predali. "Prestížny" EDGE bol z Wii kart seriózne zhrození. Hlavne tou ENHANCED drzosťou, že je online služba nintenda v katastrofálnom stave, na to boli pripravení. Poznámka, skôr než na mna začnete bliakať, že tu okydávam najväčšieho herného dizajnéra všetkých čias .. vedzte, že tie hry zastrešuje iba jeho meno. V drvivej väčšine prípadov na nich pracovali "iní" dizajnéri. Politika kultu osobnosti v nintende.

Ad eundum quo nemo ante iit

SONY. Budem stručný. Štastie praje pripraveným. Hárdvér je vykonný /pozdravujem Kojimu/, PSN sieť je OK /pozdravujem odpískané módy pre XBOX verziu hry UT3/, herná základňa nie sú ani prvovoliči /Wii/, ani puberťáci /XBOX/. Ak teda má prijsť obroda, tak z tohto smeru. PS3. Obroda znamená hry, ktoré sa ako starý kôň nebudem hanbiť hrať /viď citáty/. Inak v časoch, keď jedna hra na automate stále 2 koruny, tak jedno mrazené kurča stalo asi dvacku, rohlik cca 10-20 halierov, 2 deci horčice za korunu dvadsať, zmrzlina sa dala zohnať za 50 halierov, jeden kopček.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****