30/01/14

Nintendo - vina, pokánie, rozhrešenie


Dostať sa na vrchol, udržať sa tam a ak aj padneš, vyškriab sa tam opäť a ostaň tam ešte dlhšie. A ešte raz si to celé zopakuj ak treba. To je moja definícia zdravého materialistického úspechu. Nintendo je na samom dne a ani zbla netuší ako sa vrátiť na pôvodnú pozíciu. Na vine je hlavne jej najužšie vedenie a hrdá pýcha japonskej mentality. Totálny nedostatok správneho vodcovstva, pragmatizmu, odvahy, predvídavosti, vizionárstva. Arogancie však plný kufor. Nám môže Iwata mazať med a lži okolo huby, akciový trh a veľkí investori však chcú počuť jasné návrhy a riešenia ako z tejto krízy von. Iwata, a to opakujem stále dokola, ich už mnohokrát oklamal. V tejto chvíli sme po jeho záchranárskej prezentácii /Q3 FY 204 - Investors' Meeting/. A ja ju teraz trochu okomentujem. Avšak ešte než som si toho šaša vypočul sa môj názor úplne zhodoval so záverom, ku ktorému dospeli židovské prasce z Goldman Sachs.

Predstavte si, že nintendo je desaťmetrový biely žralok. Goldmans je potom matka Votrelcov o veľkosti planéty, ktorej z ceciek strieka kyselina sirová a hypermangán a vo vagíne má celú HIV pozitívnu afriku. Sú to svine, že by sa z toho povracal aj Ježis Kristus, keby tu bol teraz medzi nami. Tá firma je rúhanie pred bohom a ľudmi. Nepozná brata a ide cez mrtvoly vlastnej rodiny za krvavým ziskom. Ako hlavní inžinieri stáli aj za svetovou krízou v 2008 /trvá dodnes/, v ich portfóliu to bola pritom iba jedna z malých epizodiek. No a Goldmans pár hodín pred tým Nintendo brífingom povedalo - "zbavte sa okamžite všetkých akcií nintenda". Nintendo je mŕtvola. Asi sa pýtate ako mohli vedieť dopredu ako to dopadne. Naivná otázka nehodná odpovede. Títo chlapci riadia tento svet. Oni - vedia. Takže poďme na to, čo je mne jasné už pol roka a neveriacemu zvyšku bude o malú chvíľu tiež. Vypustite levy, tigre a medvede.


- "Please understand". Na prvom mieste klasické ospravedlnenie sa akcionárom nintenda /nie hráčom, samozrejme, to je iba banda bezvýznamných a blbých, schlíplych čurákov, čo si kúpila ich herný systém/. Iwata dáva veľké sorry, že sa zas raz pomýlil vo svojich odhadoch. Toho času ide o predaje HW a SW /Weak Uu + 3Ds/. Zvrhlá neúprimnosť, lebo v tej minúte ako zo seba tie čísla minulý rok vybľul, každý vedel, že sú nesplniteľné. Lož fantastu odtrhnutého od reality. Mimochodom nintendo teraz nakúpilo vlastné akcie za vyše jednej miliardy dolárov aby takto umelo dvihla ich cenu a uspokojila značne podráždených akcionáror a investorov.
- nintendo sa nezmení, Iwata opakuje .. NINTENDO SA NEZMENÍ, potrebuje však reformu.
- neopúšťa vývoj hardvéru, naopak už sa pracuje na novom /pravdepodobne lacný SOC a ak zachovajú dualitu - konzola a handheld, tak s veľmi podobnou architektúrou a interoperabilitou ala iPhone a iPAD/.
- zdôrazňuje maximálny dôraz na flexibilitu a sledovanie nových trendov. Je to iba ďalšia z lží, ktorými nás Iwata krmí celé tie roky, keď je pri kormidle. Skutočnou taktikou nintenda v nasledujúcich rokoch /ako si ukážeme/ budú náhodne a opito hádzať čo najviac hovien na stenu a modliť sa, aby sa tam aspoň jedno prilepilo a nespadlo na zem. Chytanie blesku do fľaše v jedno vlahé, nedeľné ráno. Hajzli chcú ďalšiu anomáliu ako pri Wee/NDs, len zatiaľ nevedia ako to zopakovať.

"We're going to ride this train to hell." - Iwata

- s Weak Uu nemá Iwata žiaden špeciálny plán na jeho zachranu, zvolil prosté "vyhnívanie". Aj keď taktika s gimmick tabletom evidentne zlyhala, napriek tomu sa v ďalších mesiacoch chcú sústrediť práve na hry maximálne vyťažujúce a prezentujúce davu Weak Uu tablet /dosiahnúť tento cieľ dostalo nové komando okolo blbečka Miyamota/, zrýchlenie interfejsu a celú prdel NFC /near-field communication/ sajrajtu - tie figúrky však len ťažko naskladníte v európe, kde každý so zdravým rozumom Weak Uu vyskladňuje !!
-  Nintendo hry sú o jednoduchosti, ľahkosti, ergonomií, intuitívnosti a okamžitej hrateľnosti. Nintendo tablet /systém dvoch obrazoviek/ to ale všetko popiera. Chcú tiež aby ľudia konečne pochopili, že Weak Uu tablet nie je periféria ku starému Wee ale nová konzola. Celý ten chaos okolo mena konzoly a zmätočnej identifikácie novej mašiny je iba jednou z mnohých chýb vedenia toho hajzlíka.
- virtual console, po nekonečných mesiacov prázdnych kecov, že sa to nedá - sa konečne chcú rozhýbať ku nejakým činom. Ďalšie sľuby.
- Mario kart 8 zachráni Weak U a na trh príde až v máji/květen 2014, dovtedy však môžte tabletom Weak Uu hrať ping pong s odtrhnutou hlavou maria alebo štrikovať teplý sveter.
- nintendo si má položiť otázku prečo ich overené a kvalitné /všeobecný konzenzus/ hry nepredávaji ich HW, nintendo si tu otázku aj kladie, ale odpoveď sa ponúka sama. Nintendo konzola je hračka /toy/ a dnes sa od nej ako nikdy predtým čaká aj toy cena - za konzolu /PS4 bez HDD by stála toľko ako Weak Uu na štarte aj keď je o celú generáciu výkonnejšia/ a aj za hry - Maria chcú pravdepodobne s cenovkou do 20 euro. To je samozrejme problém. Pre nintendo sú prachy z tohto zdroja zatiaľ všetko čo majú /viac neskôr/.

"Keep pushing that lie. Keep pushing it.
Keep pushing till you make it true." - Iwata

- absolútne nie pre nintendo hry na cudzích mobilitách /iOS, android tablety, smartmobily/. Podľa ich kalkulácií by na tom hrubo prerobili. Naopak chcú toto prostredie využiť na prilákania týchto touchscreen hráčov ku nintendo mašinám /Iwata bližšie nešpecifikuje/. Zavedenie unifikovaného systému kont /NNID/ a prenositeľnosť vašej hernej knižnice bez ohľadu na akom zariadení sa nachádzate. A potom možno príde aj tá nová pružnejšia cenová politika, vidiac, že 30-40 eurové hry len ťažko a bez ohľadu na kvalitu, konkurujú 3-4 eurovým hrám /a menej/ na mobiloch. Eventuálne aj zdieľanie hier medzi kamošmi. Pekné ale všetko im to razantne zníži už tak malé marže a zisky.
- maskoti ich herných IP sa budú oveľa častejšie objavovať v /dobre vybraných/ hrách iných ako ich vlastných dev tímov. Prvá lastovička tohto typu je Zelda "dynasty warrios" spinoff. Nasledovať budú figúrky, nálepky, igelitky, fastfoody, zubná pasta, análny lubrigel. Čokoľvek je dobré a to hlavne úplne mimo herného prostredia. Globálna expozícia, maximálna dilúcia /heh/ a zaujatie pozornosti. Mario bude skutočná defka s knírem. Linka si snáď konečne prestanú mýliť so Zeldou.

- pri 3Ds sa Iwata potľapkáva po ramenách a je s nim veľmi spokojný. Hranicu rozumnej rentability si určili na 40M predaných kusov, čo dosiahli akurát na nový rok 2014. Pred akcionármi však nezdôrazňuje to, že tento handheld dosiahol vrchol /dosť predčasne/ už v minulom roku, nachádza sa aktuálne vo voľnom, plachtivom páde a má extrémne až 100% medziročné poklesy. Nedokáže vysokopravdepodobne predať ani polovicu toho čo NDs /155M kusov handheldov, takmer miliarda krabíc softu/. Dokonca ani ten Pokemon 3Ds alebo  Monster Hunter 4 nepomohol. Ešte menej prachov pre budúce R@D /vývoj nového HW a non-game gimmicks, o tom už v ďalšej kapitole/

 "We haven't targeted children enough" - Iwata

 - QOL /quality of life/, obrovská a posledná kapitola prezentácie. Ani bob a besný, polárny medveď z toho maglajzu nič rozumné nevyčíta. Ja vám to však vysvetlím. Nintendo vie, že dnes stojí na slabých predajoch polomrtvého 3Ds a chladnúcej zombie Weak Uu. Až takí idioti zas nie sú. Hľadajú teda nový pilier, kanál ktorý bude produkovať nejaký ten zisk, mimo čiste hernej časti /SONY má ehm úspešné, vlastné bankovnictvo, trochu mobily, PS4 - MS zas Office, WinOS a podnikové Enteprise/. Nintendo bude mať /chcelo by/ QOL. Nejde o nič iné ako malé často zámerne neherné fidlátka a gimmicks /fitness, health, wellnes, education/ - všetky tie monitory, senzory pulzov, kyslíku v krvi, erekcie, taktilné podložky pre mongolkov, zanožky, pedometre komunikujúce s netom a GPS pozičným systémom. Na tento /zaplnený, boli by ste prekvapený, rátam tam aj budúce Kinedryl mk2 srandy/ trh chce nintendo vstúpiť a dobiť ho. Good luck. Kompletné nové obzory, čistá ryža. Iwata cielene spomína"edukačné programy" ako Brain Age, English Training, Art Academy, Cooking Navigator. Návrat ku koreňom, nintendo začínalo v roku 1889 ako výrobca hracích kariet, neskôr pridali aj taxislužbu a  hodinové sex hotely. Prdel si nerobím. Všade tam, kde sa chcú napchať ich však čaká vyrehotaná konkurencia a tiež nenápadný Amazon /len s Kindle to naozaj neskonči/.
- nintendo sa nakoniec aj tak fatálne mýli, už v minulom článku o nintende som sa predsa pýtal - kde je tých vašich 100 miliónov Wee a 155M NDs kazuálov. Evaporovali, sublimovali, po anglicku sa vytratili. Nintendo Dogz pre 3Ds vybuchli, Brain Training - hirošima, Weak fit Uu - loláč, koláč. Dopyt po týchto nintendo produktoch tu nie je, nie sú ani masívne predaje. Kazuály sú veľmi prelietaví, sedia už na inom kvete.

 ---------------------------------

Zdanlivý off-topic, "akciový analytik" o SONY : "Leadership in the current consumer electronics industry was Sony’s to lose, and it lost it. The company that created the Walkman and PlayStation almost completely missed the rise of smartphones and tablets. Sony was flanked by the larger Samsung, as well as Apple, which was much smaller than Sony when it released the iPhone in 2007.

Some of what happened to Sony has been blamed on its insular Japanese engineering culture. If this is true, perhaps Sony never had a chance to be a leader in the digital age. However, Stringer’s inability to carry the company into the 21st century stands as one of the great management breakdowns in the tech industry in the last half century. Sony’s demise is a cautionary tale. First place does not mean anything in a world where consumer product preferences can change every year."

Nintendo ide plnou parou vpred presne podľa tejto opakovane neúspešnej šablóny. Hovorí sa, že japončíci žijú v inom kultúrnom priestore, cudzinci medzi nami. V synergii so zlým vedením na to dopláca nielen nintendo /OK, časť viny hodíme aj na zlý výmenný kurz japonského yenu voči zvyšku sveta/. Nintendo nestačí na anglosaskú rýchlosť. Hysterický, živelne sa valiaci prúd inovácii a rozvoja digitálnej infraštruktúry a služieb. Nintendo je v súčasnej podobe poľutovaniahodný relikt. Nintendo dnes je o nesmiernej rigidite, zaostavaní, elitárstve bez pokory, nezdravé mesiašstvo, pocit neopodstatnenej nenahraditeľnosti a nadradenosti. MY SME NINTENDO. Už zajtra však chcú byť japonským Apple kríženým s Disney a Michael Bayom. Goldman Sachs hovorí - všetko predať.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****