03/01/14

Meč, mágia a korisť


Delver /herné video alebo dev blog v odkaze/ je akčné "rogue" RPG z pohľadu prvej osoby určené pre platformy Windows, Mac, Linux a Android. Aktuálne v work in progress beta štádiu. Prvá alfa verzia sa objavila na svetle božom takmer pred dvoma rokmi - 1.3.2012. Hlavným šéfom projektu je Chad Cuddigan a pôvodne išlo o malú programátorskú hračku v retro pixel grafike určené pre nejakú "48" hodinovú súťaž v rýchloprogramovaní hier. Dokonca som ju tu vtedy aj podhadzoval v chatboxe. Hru hral aj Notch /Minecraft/ a veľmi sa mu páčila. Bodaj by aj nie, veď sa na prvý pohľad zdá ako keby bežala rovno na minecraft engine aj s jeho textúrami. Z malého projektu sa stal RayCast Dungeon Crawler, neskôr Dungeoner, dnes Delver a celé to finišuje do podoby komplexného RPG triedy Elder Scrolls: Dagerfall.


Vidím teraz vaše tupo vycapené, slintavé ksichty. Delver síce je primárne dungeon crawler /Ultima Underworld wannabe/ s náhodne generovaným kobkami, proste idete hlbšie a hlbšie - skunkovia, zombíci, loot, Yithian Orb nekonečnej ceny a podobné bullshity. Hrateľnosť je rýchla, štavnatá. Avšak už sa na dev blogu ukazujú zábery z exteriérov, rozľahlé trávnaté stepy, mestečká a otvorene sa hovorí o implementácií veľkého overworld sveta a NPC.  Hru si v beta štádiu môžete stiahnúť už dnes za 7.99 USD, pričom všetky ďalšie updejty dostanete zadara. Rovnaký/podobný spôsob financovania ako mal minecraft, aj sa to nejako volá, zabudol som /pozn. - early access/. Každopádne príliš neváhajte. Cena stúpa - pred rokom to boli dva doláre, pred polrokom dolárov päť, dnes osmička. A ako hra to vyzerá veľmi oldschool a sľubne /napriklad pre váš smartmobil a keď motyka strelí, tak to Ahmed naženie aj pre PSV/. Delver tuším beží v JAVA prostredí /herné asety - textúry atď. sú-budú voľne customizovateľné/ a terajší download má 50 mega, nič sa neinštaluje, kliknite na exe a hrajete. Ja nehrajem, neb mi to neustále padá ale to je tá na nezaplatenie skvelá vlastnosť master race herného PC !!

-------------------------------------

Updejt, 5.1.2013 - Hurá, konečne som to prešiel a za malú chvíľočku pochopíte, prečo to má znieť tak víťazoslavne. Dojmy. Sedem podzemných úrovní, uchmatnúť vzácny artefakt a veľmi zrýchlenie sa s ním vrátiť nazad do tábora pred vchodom do kobiek - všetko s jedným životom, žiadne checkpoints. Hra je jednoduchá, dynamická, akčná, náhodne generovaná. A je v hlbokom beta štádiu /rezervy su teda všade - technické aj herne dizajnové/. A tá dôležitá informácia - ide o prvý dungeon crawler, ktorý som kedy hral dlhšie ako 15 minút a prešiel ho. V tomto štádiu sa to dá zvládnuť tak do hodiny a pol.

Tento herný žáner bol v minulom storočí mimoriadne obľúbený, stovky hier na všetkých platformách /námatkovo - legendárny Dungeon Master, Black Crypt, Beholder, Bloodwych ten bol aj na 8 bit spektre vrátane kooperatívneho splitscreenu/. Urobil som desiatky pokusov, aj tých moderných plynulo skrolujúcich aby som konečne našiel hru, ktorú by som som si s chuťou zahral. Zbytočne. Anglosaské RPG ide proste mimo mňa. Milujem fantasy, meče, vlhké kamene obrastené lyšajom, trpasličia sluj /Mória/ ale nie v tomto útrpne hroznom spracovaní. Nudné, stereotypné, nelogické, neprehľadné, nezábavne, rigidné.

Delver je herne silne zjednodušená verzia Dungeon Mastera, bez nejakého špekulovania okolo mapovania, riešenia "puzlátok", kupovania, predávania, čítania, blúdenia, lúštenia nápisov. Proste to napálite do podzemie a prerúbete sa až na koniec a potom sa s korisťou vrátite na povrch. Delver si najprv musí vyriešiť niektoré technické problémiky - voda nie je transparentná /nevidím teda do nej padlé objekty/, lineárne "HDR" je zlé /v niektorých urovniach nevidím doslova nič, iba môj lesklý meč cez pol obrazovky, kontrast ratio so zvyšom scény je mimo mísu/, občas haprujúca detekcií kolízií /ja s okolím, môj meč s príšerkami/, náhodne generovaná "funkcia" potions  - nezobrazuje po prvom vypití ich funkciu a ja si to odmietam pamätať furt nanovo, odznova. Je toho more na každej úrovni, ale na to je tu tá work in progress beta a tieto veci sa postupne riešia.

Čo nevidím ružovo je samotná samotná herná mechanika tohto žánru. Je triviálna. Aby som to uviedol do správneho kontextu, tak sa vrátim ku Final Fantasy 4, čo som tu spomínal minule. Ku FF4ke sa oveľa neskôr dolepilo niekoľko extra prídavkov /pre NDs verziu/, ale puristi boli veľmi sklamaní, neb vlastne išlo /sledujte/ iba o nejaký ten dodatočný dungeon, ktorým ste prebehli a pozbierali loot. Delver je presne to isté a nič viac. Navyše v jednoduchom spracovaní.

Pravdepodobne by som uvítal, keby som dostal štít, ktorý by sa dal /musel/ aktívne používať. Nie len X, X, X - kde X je tlačítko pre attack. Finty so zbraňami ako spúšťanie pascí šipom na diaľku, napalmové šípy, pušný prach a ohňostroj. Viac taktizovania s kúzlami /dnes je to iba "fireball" z "druhej ruky"/, pridať triviality ako, že bleskové kúzlo elektrizuje vodu, ohňové zapáli lokálne drevo v okoli, voda by mohla zošmykľavieť schody a obludky popadajú do lávy. Obrovské rezervy sú v level dizajne, nie je to tak až zlé ako archaická jednoúrovňovaná Dungeon Master klasika, ale píše sa rok 2014, takže by sa aj sám dizajn mohol aktívnejšie zapojiť do hry. A nápadov tu dám na dve knihy. Loot. Čo s ním. V hre ho máte, že ním naložíte pol Tatry 815, len to niet kde odniesť, minúť, predať. Bude nebude v ďalekej budúcnosti - nadzemie, dediny, lesy, malé svatyne, kooperatívny online mod, lokálny splitscreen, viac NPC, viac variability herných činnosti. Legend of Grimcock som nehral iba preto, lebo stavia na obdiv všetky vlastnosti tohto subžánru, ktoré z duše neznášam.

Delver som prešiel iba preto, lebo je to viac podobné hre Heretic /teda fantasy FPS/ - ale nie som s týmto stavom rozhodne spokojný !! Som každopádne zvedavý, či chlapci s týmto projektom vo finále dokážu prekročiť vlastný tieň - tieň dedičného hriechu /hra dostane aj vlastný editor, má ho vlastne už teraz v hrubej forme/ a z Delvera sa stane niečo ako Minecraft alebo KSP - obe som tu propagoval už vo veľmi rannom alfa štádiu a obe sú dnes bezprecedentne dobré a komplexné hry s nekonečným potenciálom.

Updejt II, 6.1.2014 - Môj návrh pre budúci rozvoj Delvera. Nechám zatiaľ koncept veľkého sandbox RPG ala Arena Daggerfall na chvíľu bokom. Urobíme si skvelé procedurálne semisandbox RPG na každý deň s dĺžkou hrania tak na 3-4 hodiny. Bastard mix Candy Box a Defender of the Crown. Centrálny "hub" - dedina s krčmou, kostolom, kováčom, cintorínom atď. Jemne upgrejdovateľné. Funkcie sú každému zrejmé, však. Nabehnem do krčmy, dám si pivo, pokecáme s miestnymi. Najdem si "subquest" podľa vypísanej ceny, alebo príjmem výzvu okoloidúceho. Tie nebezpečnejšie misie dostanú viac poschodí smrdutých kobiek a väčší loot. Čistíme mapu od zla. Dáme tam aj malé bokovky - jaskyňa zbesilého medveďa a jeho mladých, vydrbanie magickej žaby z lesa, obrana vesnice za splnu pred vlkmi, v ruinách hradu straší, zasadím strom, postavím strom /v rámci kontextu, jemne minecraftovo/ . Ak sa vám bude dariť, o vašich úspechoch budú v krčme bardi spievať piesne a to pivo vám niekto rád zaplatí. Hlavy porazených oblúd nad kozubom. Drop-in kooperácia a ďalšie finesy sú vítané, tak ako píšem v hlavnom článku. A ako som už povedal, hrubý editor im už beží. Časom až zarobia prvých 10 miliónov, pribudnú ďalšie dediny /online world/, ďalšie výzvy, problémy čo treba vyriešiť a neporazení non-AI hrdinovia. Ostať iba na úrovni jedného náhodne generovaného dungeonu je mrhanie potenciálom.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****