20/01/14

Chaos HD


"If there's something weird and it don't look good. Who you gonna call? Ghostbusters!" Katastrofálnu situácia na hernom trhu a úpadok kvality hier opäť raz zachraňujú staré vykopávky. Ghostbusters = ZX Spectrum rainbow power a stará garda speccy dizajnérov. Nie nadarmo má Zx gumák v logu dúhu. Nejde o gay pride vlajku ale o magického jednorožca. Minule nam helfol nebožtík a ex-spektrista Mike Singleton. Teraz zas iná, stále ešte žijúca, britská "taktická" legenda Julian Gollop. Ak aj ste speccy nikdy nemali, tak ste iste hrali veľmi dobre známe UFO: Enemy Unknown pre "16-32 bity". Táto gamesa sa oprávnene považuje za pramatku všetkých moderných ťahových strategií. A možno by to aj bola pravda, keby ešte pre speccy Julian v rokoch 1984-1988 nevypustil trilógiu Rebelstar. Rozkošné. UFO ako vyšité. Rebelstar II bol dokonca natoľko inšpirované filmom Aliens, že ste v hre okrem xenomorphov a ich vajec, našli aj poručika Hicksa alebo kurva shit Vasquezovú !! Fantastická atmosfére, prisahám. Po Rebelstare ešte koncept vylepšil na konci roku 1998 hrou Laser Squad, aby to celé zazdil v 1990 peckou Lord of Chaos /fantasy namiesto scifi/. Všetko stále na 8 bitovom 48 kilovom spektre s tlačítkami z mäkkej gumy. Tie taktické mňamky inak bez mihnutia oka spĺňajú aj dnešné, najvyššie kritéria. Na úspešný útok na súčasné výkonné ninja PC my však bude bohato stačiť aj jednoobrazkovo hračka Chaos - The Battle of Wizards /1985/.


 Chaos HD na obrázku /starý Chaos "SD" - kliknete na tento odkaz a okamžite hrajete,
odporúčam so živým spoluhráčom, prikladám aj maličký manuál/

Spektristi tu hru volajú krátko - Chaos a nie nadarmo, až sa hra rozbehne na ploche to žije viac ako v osade keď cigoši dostanú sociálne dávky. Prosím teraz rozhodne navštívte tento odkaz a prečítajte si krátku kapitolu, ktorú som tej hre venoval už pred mnohými rokmi. Nechcem opakovať už raz povedané. Nie nadarmo sa Chaos dostala do môjho Top 10. Každá nová hra je iná, hrateľnosť je veľmi chytľavá a kombinačne nekonečná /procedurálna randomizácia, heh/, bojové pole sa formuje vašou aktivitou, zvolíte si meno/avatara/farbu a okamžite ste v akcii. Hrať to môžu až 8 hráči na jednej hernej obrazovke /alebo vy proti 7xAI/. Dokonalá family game !! Nuž a Julian sa rozhodol pre jej moderný HD rimejk a pracuje na tom už zo 2 roky a do vianoc 2014 by to asi malo byť vonku.

Chaos Reborn - čerstvo otvorená sajta, ak stránka nefunguje, tak dočasne padla pod náporom nadržaých hráčov. Prikladám aj  odpoveď na vašu otázku prečo k tomuto rimejku vôbec došlo /hra je proste fakt dobrá a efekt chaotickej náhody tu funguje skvele/. A jeho tweet konto, nech sú vaše dátové vstupy úplne zahltené informáciami. Chaos sa chystá pre platformy Win, Linux a Mac. Pri trochu šťastia sa to presunie aj na non-warez herné mašiny. Ako vždy je spustenie Kickstarter kampane za rohom. O početné vylepšenia hry sa nebojte, nielen grafické. Narozdiel od spektra dostanete aj vyladené tímové versus súboje, viac RPG elementov, guildy. Tiež singel player kampaň - Realms of Chaos /náhodne generovaná a aj kooperatívne/. Na spektre to suplovalo už spomenuté "mnoho obrazovkové" pokračovanie Lords of Chaos. Tu to máte všetko v jednej hre, minimálne 80 kuziel, množstvo summonov. Verím, že aj šialený, adrenalinový chaos na mape a minimálne jedného zaťatého trpajzlíka. Tajným cieľom hry je status magického boha. Nič jednoduché, ako časom zistíte.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****