06/02/14

Nemožné na počkanie, zázraky do troch dní


"V roku 2012 využívalo operačný systém Windows už len 19 % spotrebiteľov, zatiaľ čo v roku 2000, keď trhu dominovali stolné počítače, to bolo až 93 % užívateľov. Klasické počítače však nahrádzajú tablety a smartfóny a Microsoft má len 5% podiel na trhu s týmito produktmi."

Svet bežných uživateľov sa obrátil chrbtom ku WinOS a PC platforme. Novým trendom je dokonalá mobilita, android, komplexné internetové služby a previazanosť mobilných gadgetov medzi sebou. Microsoft mal v doterajšej histórií, aj s čerstvo zvoleným indom Satya Nadella, iba troch šéfov. Programátor a zlodej Bill Gates. Pseudocharizmatický egomaniak, gay a pokrivený psychopat. Údajný vizionár, dnes presenilný dogmatik. Ballmer - teleshoppingová hviezda, veľká huba, ekonóm a obchodník, citlivá osobnosť a feťák /pravdepodobne koks podľa klinických prejavov/. Obaja videli, kde sa ten svet rúti, reagovali však neskoro a nesprávne. Pokus o dobehnutie konkurencie zlyhal na každej čiare. Satya je inteligentný chlapík, ďalší, programátor a technokrat, skôr suchý introvert. Sieťový, cloud špecialista. A Stojí pred ním jednoduchá úloha. Dostať MS tam, kde to nedokázal Gates a Ballmer. Dokonale zreformovať Microsoft. Táto chorá firma v súčasnosti prežíva iba vďaka historickému monopolu /WinOS, Office, enterprise/, ktorého korene nájdete v hlbokom stredoveku vývoja PC prostredia.


kamera ani na chvíľu nepostojí, toľká dynamika !!

Pred nového CEO /chief executive officer/ postavilo predstavenstvo MS jasný, strategický cieľ - zmeniť MS zo zaprdlého, softvérového giganta na titána skvelých spotrebiteľkých, komerčných mobilných produktov a služieb. Ďalší adept na zhodenie Apple z trónu. MS by si rado omočilo zobák aj na tomto poli, avšak všetka ich snaha a investície sa zatiaľ miňajú úspechom. MS je bezzubé či ide o net browser, vyhľadavací engine, mobilný OS, mobil, tablet, dokonca aj tá herná konzola sa dnes váľa v prachu. Výsledok by totiž mal byť adekvátny vložený nákladom, duplom ak už ide o ich tretí pokus /podľa insajder infa sú v MS úprimne zhrozený z vývoja predaja Xbone v novom roku 2014/.

"Podľa odborníkov má Nadella všetku potrebnú kvalifikáciu, ale investorov zaujíma najmä to, či dokáže priniesť zmeny, ktoré firmu posunú dopredu."

MS má v sebe niekoľko záujmových frakcií, ktoré si ďalší vývoj MS predstavujú každá po svojom. A niekedy ide o dokonale protichodné názory. Jedným z nich je aby sa MS vykakalo na preteky s Apple alebo celú xcrap divíziu a venovalo sa iba firmám, drahým licenciám a veľkým štátnym zakázkam. Phill Spencer šéf Microsoft Studios nás preto už stihol expresne a nervózne ubezpečiť, že ten amero-ind "mocno hry ľúbi a xcrap neodstrelí". Nadella má nepochybne potrebnú kvalifikáciu a k dispozicíí aj masívne prostriedky, tie však MS má po ruke už celé roky a k ničomu to doteraz neviedlo. A nikde nie je napísané, že sa to mu to zazračným mávnutím prútika aj niekedy podarí. Duplom ak o spotrebiteľských "devices and services", kde patrí aj xcrap nemá ani šajnu. A keby len to.

  "Going forward, it's a mobile-first, cloud-first world"- Nadella

Akcionári dúfali, že do čela MS zasadne niekto z vonku bez väzieb na dobre zakorenené, nomenklatúrne kádre /Ballmer, Gates a spol./. Nová krv, ktorá nemá zviazané ruky pri radikálnych rezoch a zmenách, ktoré je nutné urobiť. Nebude proste musieť brať ohľady na nikoho. Tlak akcionárov už vyhodil z kresla Ballmera, chceli by ešte zabiť vyšinutú aroganciu a psychopata Billa Gatesa. Bohužiaľ, šéfom MS sa stáva internista - ind, čo pre MS makal 22 rokov, technicky ho osobne vybral Ballmer a po jeho pravici v úlohe technologického poradcu zasadne sám Bill gates so slovami : "už sa veľmi teším ako sa opäť dostanem ku skutočnej práci." To vyzerá skôr na spiatočnícke a výhľadovo deštruktívne betonovanie starých štruktúr.

MS chce globálny úspech. Napríklad  pod taký Bing, ak to neviete, je podpísaný veľkým dielom aj sám generálny riaditeľ Nadella. A ide o globálne neúspešný produkt. Ak nám MS mobility a mobilný OS /online služby, MS cloud/ nevedel predať Gates alebo Ballmer. Akú taktiku zvolí ich chránenec Nadella ? To zatiaľ nevie nikto a jeho motivačný list venovaný celému svetu a MS zamestnancom zvlášť je iba rutinérska zmeska frivolných fráz, statického šumu a slanej vaty.

Ak sa ma otvorene spýtate, akú má teda šancu. Odpoviem - veľmi nízku. Nadella je človek čísel a dát, je "exaktný". Veci vníma zo strohého matematického hľadiska. Zaťaženie siete, šírka, rýchlosť, 100% rácio. V chaose emocionálneho, ťažko definovateľného, rozumovo nepochopiteľného segmentu nevyspytateľného vkusu konzumenta s dvojciferným IQ - bude úplne stratený. Nie je to intutívny vizionár, charizmatik, pravý vodca. Každý svoj krok bude chcieť mať podložený relevantnými čislami. Nemá chudák navyše žiadne CEO skúsenosti a koloálne veľké MS ho proste zomelie. O to viac, že chrbát budú strážiť osobnosti ako kráľovský regent a antikrist Bill Gates, ktorý už preukázal, že je príliš starý pre nový svet. Novej vláde /ministrom/ sa dáva 100 dní na zorientovanie sa v problematike rezortu. Nadella dostane určite aspoň celý rok. Dopredu vás však pripravujem na to, že po 13 rokov panovania ballmera, 26 rokoch gatesa sa môžme dočkať už na budúci rok nových volieb a ind poletí s plačom do pakistánu.
-----------------------------------

Kultúrna  vložka, jazykové okienko. K tej titulke môjho článku. Nadella vo svojom burcujúcom príhovore použil vetičku: "we need to believe in the impossible and remove the improbable". Proste láska hory prenáša. Ide však o voľnú parafrázu básnika Oscar Wilde /írska buzna so syflom/ : "Man can believe the impossible, but man can never believe the improbable". Čo nám nepochybne evokuje Conana Doyla a Sherlocka Holmesa s jeho : "when you have eliminated the impossible, whatever remains, however improbable, must be the truth".  A to ma dostáva ku veľkému finále /ďalší Wildeov citát/: "One should always be a little improbable". Teraz čakáte na nejaké to epické moudro, ktoré zo seba výbušne vygrciam. Nuž tu je - "do posledného dychu odkrývajme tajomstvá veci neživých, za každých okolností si však zachovávajme to vlastné" /all rights reserved © 2014 by joe/. Mobility a nový svet chcú "živého" mystika a rockera, nie asketického mnícha vo vlhkej jaskyni. Ind to proste nedá.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****