12/02/14

SONY - keď neprší, nech aspoň kvapká


Fiškálna projekcia SONY sa v tomto roku prepadla z malého zisku do dosť výraznej straty. Napriek tomu je akciový trh vcelku veľmi spokojný a akcie SONY už pár dní prudko rastú /viď obrázok nižšie/. Dôvod. SONY sa rozhodlo konať a konečne dalo na radu "neviditeľnej ruky trhu". Vyhodili ďalších 5000 robošov, pustili k vode svoj segment značkových PC /Vaio/ a tiež tie nešťastné LCD telky, nechali si iba 4K high-end. Nielen na PC a TV prerábalo SONY majland, miliardová čierna diera /naopak sa slušne darí SONY mobilitám, bankám a PS4ke/. Aj tak bude tento reštrukturalizačný projekt stáť takmer 700M USD. Bilančná hodnota SONY mimochodom klesla z 55 na 17 miliárd - medzi rokmi 2007 až 2014. Podobný tlak na radikálnu reformu sa vyvíja aj na MS /adios xcrap, BING a podobne/ alebo Nintendo /smer multiplat výrobca hier, prednostne pre iOS-Android džungľu/.


Zopár biznis aktivít však predsa len SONY vychádza až nadmieru. V roku 2011 si dali ambiciózny cieľ stať sa jednotkou na trhu pri dodávke mnoho megapixelových CMOS senzorov /foťáky, kamery, mobily a tablety !!/. Repetitórium - rozdiely medzi CCD a CMOS. O rok neskôr už SONY obsadilo presne 1/3 trhu a stalo sa vlastne najväčším hráčom. Dnes japončíci rokujú s Apple ako po novom postúpiť do pozície despotického hegemóna /zdroj - Nikkei/. Obrat z toho biznisu odhaduje SONY v tomto fiškálnom roku na viac ako 3.5 miliardy USD smerom do vlastného vrecka. A chcú ho zdvojnásobiť, pekné prachy aj pri vcelku nízkej marži.

SONY sa už dnes stará o to aby mobility od Samsungu alebo Huawei /činsky gigant/ neboli slepé a pekne farebne natáčali full HD video. Apple produkty ako iPhone 5s /alebo iPhone 4s/ majú zadnú kamerku tiež od SONY. A vysokopravdepodobne dôjde ku novej dohode, prehĺbenie spolupráce, aby aj predná kamerka mala rovnakého fotra a to hlavne pre chystaný iPhone6 a spol. Apple sa chystá zjavne zaútočiť na nastupujúcich 4G sieťach s kvalitným záchytom vášho ksichtu. Videochat - FaceTime. Viete koľko tých svojich šmejdov Apple každoročne predáva, išlo by o zásadný príjem peňazí do SONY vrecka, stovky miliónov CMOS senzorov - 100M len pre samu Apple počas tohto roka, 200M nabudúce !! /off topic poznámka - iPAD air má v sebe aj SONY akumulátor/. A aby SONY vedelo udržať krok s týmto dopytom, tak akurát kúpenú japonskú fabriku Renesas Electronics prestavuje na výrobu CMOS čipov. Ak vám tá "renesančná" firma príde trochu povedomá, tak vedzte, že práve tam si dávalo Nintendo vyrábať edram pre svoju Weak Uu konzolku. Už nebude.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****