15/02/14

The Great Video Game Crash of 2013


Prišiel nepovšimnutý a sedí vám roztopašne na ksichte ako mokvajúca vyrážka. Nebolo to iba moje hysterické, celoročné, minuloročné kuvikanie. Ako k tomu došlo. Krátka odpoveď - smartmobily, tablety, kultúra smrti /tie ich "hry" a degenerovaný biznis model/. Dlhšia odpoveď - skrze modelovú, hypotetickú situáciu /a celý článok k tomu/. Playstation 1-2-3-4. Vo všetkých prípadoch predáte za šesť rokov 100M konzolu, na každú konzolu 10 hier /1 miliarda "DVD"/. Čistý zisk na jednu konzolu /do toho zahrniem aj periférie/ a jednu hru /očistené o návrat časti prašúľ do systému - budget pre ďalšie hry/ nahodíme na 10 USD = 1+10 = 11 miliárd USD/6 rokov = necelé 2 miliardy na rok. Nie je to veľa peňazí a dlhodobo tento anemický stav kritizujem, ešte sme však neskončili. Tie prachy z roku 1994 /PS1/ nemajú v 2014 /PS4/ tú istú hodnotu. Dolár zarobený v roku 1994, to je maximálne 60 centov dnes. Zdanlivo síce máte slušný obrat /konzoly, soft/, medziročne však ako celok nerastiete aspoň o tu infláciu, cena hier stojí, naopak náklady na výrobu AAA hier rýchlo rastú.

Boom a kolaps. Hru v štýle GTA pre PS1 dáte dokopy za 1-5M USD, pre PS2 za 25-50M, pre PS3 100-200M, PS4 - ???. Na to proste len tak nezarobíte. Čo sa však stane ak nepredáte 100M konzol ale iba 50M alebo 10M. Povedzme ala Xbone alebo Weak Uu. Nuž ta "druhá" konzola v našom prípade PS4 musí predať o 50-100% viac a celé to zachrániť aj pre ostatných - tú GTA 6. PS4 aspoň na 150-200M méte. Veľa šťastia vám prajem. Aká je vlastne absorbčná schopnosť trhu pri klasických konzolách ? Wee+PS3+Xbone = 100+85+85= povedzme 270M, 300M ak chceme aspoň trochu držať krok s "infláciou". Weak Uu je však v 8. generácií mimo hru, tých 300M si teda má podeliť PS4 a XO. Čo tak 200M pre PS4 a 100M pre XO aby sme zachovali aspoň zdanie udržateľnosti vývoja /financovania/ AAA hier. Ha, ha .. ha.

Cena konzoly je hlavná bariéra pre vstup kazuála, chce to niečo do 99 USD, optimálne iba 49 USD /je fuk akým "paušálnym" trikom to dosiahnete/. Pripomínam, konzola nemá status imidžového produktu ako smartmobil alebo tablet /determinujú vás sociálny level medzi ostatnými ovcami/, kde dotyčný obetuje aj obličku ak treba. A my proste potrebujeme stovky miliónov konzol. DX11++ grafika, opulentné herné asety, grafici, motion capture, esenciálni šéf dizajnéri /viac neskôr/ nežijú z dažďovej vody a "pán boh zaplať". Všetky doterajšie plány na prilákanie kazuálneho dobytka zlyhali alebo nemali dlhotrvajúci účinok. Motion ovládanie /PS move, weemote/, ovládanie hry vlastným telom /eye toy, kinedryl/, 3D telka /SONY/, 3D display /3Ds/, druhý screen /Weak Uu tablet, PS remote play, MS smartglass/. Nefunguje to, čo ďalej ? VR prilba za 399 USD. Prdel, kurva. Hovorím predsa, že potrebujeme impulse buy cenu alebo extra silný wow imidž efekt. VR nebude mať ani jedno. Je koniec.

Píšem tu o video hernom kolapse roku 2013 /ala dobre známe extempore v 1983/. Prečo sa o ňom teda ešte nikde nepíše a prečo ja sám píšem ten článok až vo februári 2014. Ignorujúc to, že som jediný, herný expert na severnej pologulio a ostatní len otvárajú obálky z Redmondu, tak som proste trpezlivo čakal na potvrdenie faktov a pracovnej teórie americkými predajmi z januárového NPD. Nemilé "prekvapenie". Všetci padli na hubu, až na PS4 /čo na veci nič nemení/. V skutočnosti trh kľakol už v jeseni 2013. SONY je nemilo rozladené z nemiestne veľkého poklesu predaja PS3 /xcrap 360 to isté/, nintendo šokované z pádu 3Ds a Weak U fiaska, MS má nepredajný Xbone. Trapas s Gran Turismo 6, smrť Ouya, "die letzte Ölung" mnohých stredne veľkých herných hier, zásadné problémy veľkých hráčov, odklady, nervozita atď. atď. Je koniec.


AAA hry sú podvod same o sebe. Stále stoja 60 USD za kus ale z roka na rok dostávame za svoje prachy menej a menej samotnej hry. Tie dvojhodinové bazmeky ako TLoU DLC alebo MGS5 prológ za 20 či 40 euro /nechcem sa mi hľadať presnú cenu/ sú skutočným prejavom zúfalstva, nie je to iba bohapusté okrádanie. A strata kontaktu s realitou. Trh chce od SONY sandbox RPG, semisandbox RPG, izo RPG, semisandbox FPS RPG, zombie survival sandbox, DOTA/MOBA sračky, minecraft klony, dobré vojenské MP. Čo im dáva SONY ?  Nič z toho. Iba posraté koridové, script nezmysly s chorou AI a priemernou hrateľnosťou PS2 triedy. Koľko pokusov urobilo SONY o dobré, vojenské MP - KZ, Resistance, MAG, Socom, Warhawk, Starhawk a ďalšie. Trápne zlyhania. Dnes sa idú od stresu posrať aby kúpili práva na TitanFail a Vince Zampela /esenciálny šéf dizajnér nevyvažiteľný zlatom/ z Respawnu sa rechtá až sa mu potia guľky.

Koľkokrát som tu povedal, že treba kopnúť GG a spol. do piče, DO PIČE hovorím. Nemajú na to, zrušiť ich alebo im proste direktívne prikázať čo majú robiť. SONY to však samo nevie. To isté SM, PD, Insomniacs /idioti mohli sa zachrániť luxusným Ass defekt klonom na špičkovom Ratchet engine pred 4 rokmi, žerú ich teraz červy/. Dnes SONY nemá 200 miliónov USD a 500 členný tím /niekoľko tímov/ na produkciu hyper next gen AAA hier s úplným vyťažením potenciálu HW PS4. A na parádnom PSV sa hrajú 200 kilové flash hry. Dosiahli sme bod nasýtenia trhu klasickým herným HW, zároveň tvrdo narazili na bariéru nekontrolovateľne rastúceho rozpočtu hier a skončili porazení bezhraničnou nekompetentnosťou vedenia všetkých hlavných hráčov - SONY, MS, Nintendo. Dobre nám už bolo, je koniec.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****