14/02/14

SONY, MS, Nintendo - ring voľný


Zápas v profi boxe na 12 kôl. Poďme teda do ďalšieho. Najprv zakerný nôž premudrelých analytikov surovo pod naše vychudnuté rebrá. Predpoveď na najbližšie roky - PS4 toho nepredá viac ako PS3, Xbone ako Xcrap 360, 3Ds ako NDs, PSV ako PSP. Všeobecný ústup z krvopotne vydobitých pozícií, mobility bez milosti obsadia pole neorané. Ja tvrdím, že PS4 ľahko prekoná PS1/PS3 a pri šťastnej zhode okolností aj  PS2ku /šanca asi 2.753%/. Teraz detailnejšie ako sa na to všetko pozerá moja maličkosť. Akcie nintendo sa v krátkom čase prepadli o 20% nič nenasvedčuje obratu a na vine je vlastne už odpísaná konzola Weak Uu, starnúce japonsko, deflácia a príliš silný yen. Akú takú rolu ešte nintendo hraje v handheld priestore ale strašný medziročný prepad 3Ds /až o 100%/ však neveští nič dobre. Android/iOS mobility nemilosrdne valcujú všetko čo im stojí v ceste. Je viac "IN" si kúpiť tablet ako 3Ds, kvalita hier alebo ovládanie ide úplne bokom /navrhovaný presun herných nintendo IP na mobility by znamenal okamžitú stopku pre ich handheld/. Hodnota firiem SONY a Nintendo /market cap/ je dnes zhruba 18-20 miliárd dolárov. Takže vám položím otázku, ktorú z nich by ste kúpili /aspoň tých 1000 akcií, ok/ ? Ako váš osobný bankér - navrhujem SONY. Je tu predpoklad, že ich hodnota je dnes na minime a pomaly sa bude šplhať hore /s predstihom vás budem varovať, až to celé krachne, samozrejme/. Nintendo ešte hodnú chvíľu poletí južným smerom /dole/ a možné východiska z núdze si ešte preberieme neskôr.


SONY sa stáva absolútnou hernou jednotkou /minule som niečo písal o stále bežiacej reforme zvyšku topho ich bordeľu/. PS4 sa počas prvých 13 týždňov predáva oveľa rýchlejšie ako svojho času rekordmanské Wee, PS4 pritom v japonsku ešte ani nie je v obehu a globálne je takmer nedostupná /dopyt je príliš veľký/. Spomaľujúco nefunguje dokonca ani fakt, že tu široko ďaleko nier ani pol poriadnej next gen hry. PS4 sa napriek tomu predáva bezprecedentne dobre. Triezvy /dolný/ odhad je 15M PS4 pred vianocami roku 2014. SONY tiež intenzívne pracuje na hernej kabelovke alias PS.Now, kde majú voľnú ruku aj pri distribúcií softu na akúkoľvek mobilnú platformu v dosahu 4G siete alebo wifi hotspotu. Ide naozaj len o nastavenie biznis modelu a môžte sa s Uncharted 3 trápiť aj na tom "beep" Asus android tablete. Nebudem teraz strácať čas s tým ako SONY /SOE/ skúša šťastie na MMO poli - Planetside 2, či chystaný, revolučný EverQuest Next alebo šuškande o "Star Wars like IP".

Na rade je teda najbližšia konkurencia. Nintendo má zatiaľ kopu prachov na účte, dobré herné IP, avšak žiadnu zaručenú víziu do budúcnosti a až sentimentálne úzkostlivo sa drží mŕtvej minulosti, malá ochota na radikálny obrat /pre SONY tiež nebolo ľahké kopnúť do rite VAIO a mainstream telky, ale .. nakoniec to urobili/ . Boja sa proste zásadnej reformy a third parties od nich v panike utekajú /najnovšie Nintendo direct je stále v štýle - "nič sa nedeje, all green"/. Bayonetta 2 je chutná vecička, koľko to však predá kópií - 250K .. 300K? Komerčný death flop. V zákulisí sa potuluje niekoľko špekulatívnych riešení ako sa opäť dostať do hry. Nesmejte sa na tom čo bude nasledovať. Už som povedal na inom mieste, že sa nintendo pokúsi nejako vybudovať tretí monetizačný pilier /viď odsek QOL/ mimo už existujúcej konzoly /kaput/ a handheldu /takmer kaput/. Ide o health/welness sektor, proste zábavné fitness udelátka /fámy letia, že aj Apple tu skúsi šťastie/.

Oveľa viac sa hovorí o fúzií nintenda s inou firmou. Špekulácie sú obrovské a siahajú od komba Nintendo-Namco po akvizíciu Take Two /GTA !!/, o ktorú sa opakovane pokúšalo už EA /neúspešne/. Cenu T2 inak odhadujem skôr ku 4+ miliardám USD, mastný účet. Teraz k tej srande, pred ktorou som vás varoval. Vážne sa uvažuje o spustení budovateľských prác na tematických Nintendo zábavných parkoch po vzore Disneylandu. Betón. Namiesto mickey mousa tam bude behať tých 100 a 1 nintendo postavičiek, škoda to okecávať. Jeden obrázok hodný viac ako tisíc slov. Ups, nie tento.

postavičky a maskoti, je z čoho vyberať - Mario, Donkey Kong, Kirby, Pokemon, Metroid, Pikmin

Skok do amerického Redmondu. Microsoft má nového šéfa a mám pocit, že sa tam veci začínajú hýbať /neviem či ku lepšiemu alebo horšiemu/. Registrujem behom pár hodín odchod /útek, vyhadzov ?/ už druhého vysokého MS pohlavára. A kolabujúci Xbone na krku. MS je hajzel firma. Ako vždy na konci kalendárneho roku umelo nafúkli "čísla" svojej konzoly naskladnením enormného množstva konzol - v tomto prípade 3.9M Xbone aj keď iba "predaných na sklad" však vyzerá dobre na papieri pred nespokojnými akcionármi. Nový rok však priniesol úplný prepad nových Xbone objednávok, obchody sa snažia logicky predať najprv tie staré, minuloročné. Nejde to celkom podľa plánu, neb to vyzerá tak, že na každý Xbone pripadajú dvaja až štyria /!!/ záujemcovia o PS4, ak by teda SONY vôbec bola schopná tie konzoly aj vyrobiť. To je hrozivý rozdiel. Definitívna verzia Lary Croft sa celosvetovo predáva 2:1 v prospech PS4 a diferencia narastá. EA z toho tiež nie je nadšená, veď TitanFail smeruje práve na XBone, aj keď karta ide jasne lepšie PS4ke. TitanFail ako killer-app pre Xbone, nemyslím si. Destiny /Bungie, Activision/ bude silnejší hráč.

PS4 - 271K >>> Xbone - 141K + Weak U - 49K

Xbone sa teda motká v týždenných predajoch niekde na úrovni 8 ročnej PS3. Čo by ste s tým urobili vy ? Evidentne je najväčším problémom cena 500 USD za ktorú dostanete oveľa menej výkonnú konzolu. Chcete teda odrezať z konzoly tu revolučne nepouzžiteľnú 100 dolárovú 3D kameru a zrovnať takto cenu s PS4 a odpáliť tiež novú reklamnú minikampaň ešte pred E3 2014. Počujem správne ? Nuž o tom sa vraj teraz hovorí v centrále Microsoftu. Údajne. Počkajú vraj zo 2-3 mesiace ako sa bude vyvíjať situácia, či sa predsa nestane zázrak s TitanFail /Kinect Sports Rivals, ehm/ ale ak bude ďalej PS4 na dennej báze valcovať Xbone o 50-100% dôjde asi k tomu, čo tu navrhnuteje. Pripomínam. Išlo by o totálnu demontáž stratégie MS, ktorú si pripravili pre XBone. Dokaz neuveriteľnej inkompetencie ich šéfov, strategických, marketingovýcgh poradcov a zároveň potvrdenie toho, že SONY zatiaľ s PS4 urobili všetko správne a dotlačilo MS až na okraj priepasti. A bodka na záver. Stále nezabúdajte na Google, Amazon alebo Samsung, ktoré číhajú na svoju príležitosť. Peňazí majú ako pliev, zaváhate a už majú vaše gule pevne v hrsti.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****