20/06/13

Microsoft - major mess


Neprekonateľné RROD fiasko Microsoft poslednými hysterickými prostocvikmi v plnom rozsahu predsa len prekonal a takmer si s nevedomým úsmevom idiota odškrtol aj posledné položky zo zoznamu s nadpisom tzv. "kliatby tretieho". Tretia konzola v rade od jedného výrobca vždy dopadne tvrdo na hubu - hovorí nám história /ATARI, SEGA, Nintendo, SONY/. Aktuálna tragikomická situácia s xcap iz done však ukazuje na fakt, ktorý sa proste nedá nijako zakryť. MS je definitívne chaotická "pokus/omyl" firma a bez masívneho toku Office/WinOS dolárov nie je schopná na trh pretlačiť jediný svoj posratý HW/SW produkt.

MS je totálne a dokonale nekompetentná. MS a SONY mali minimálne 7 rokov na to, aby si zaplatiac tých najlepších konzultantov, imidžmakerov, stratégov na trhu, DOBRE premysleli celú taktiku uvedenia ich ďalšej generácie konzol na trh. MS má z nášho pohľadu neobmedzený budget a na zodpovedných miestach by mali sedieť tie najkvalitnejšie kádre. MS však opäť vybuchlo. SONY naopak úžasne ľahúčko zbiera dobré body vľavo i vpravo a bolo až zábavne sledovať ako sa táto firma "pred bankrotom" cielene a rafinovane už asi rok s MS pohráva /PS4 versus Xbone/. Pamätáte na ich ľutostivé: "nebudeme s PS4 ani prvý, ani najlacnejší."

Arogancia MS kulminovala bojovým pokrikom pred E3 2013 - "poďme tam spolu zničiť SONY". SONY ich však na E3ke nielenže ponížilo a dodnes sa im chechtá celý internet ale zdôraznilo ako veľmi je MS odtrhnuté od reality a záujmov koncového zákazníka. Vtipnou pointou nenažratej MS stratégie je to, že ide o svätý grál každej firmy v gamebize, či ide o Valve /Steam/, SONY alebo Nintendo. Ale musíte vedieť ako to citlivo, čo najviac bezbolestne, postupne a stealth na trh aj dostať. MS na to išlo ako tank cez pole plné tulipánov. Ako som už povedal - protireakcia SONY a hráčov vôbec bolo búrlivá, hlasná a jasne sa všetci postavili na odpor.

MS im obratom odkázalo, že neustúpi pod ich tlakom ani o krok, že PS4 pre nich nie je hrozbou a že Xbone má v sebe v cene 500 USD ukryté mnohotisicové hodnoty. Počúvajte šéfarchitekta PS4 - Mark Cerny ako im príjemne modulovaným hlasom hovorí, že všetko je úplne inak. Zlé jazyky hovoria, že to bolo práve to posledné steblo trávy, čo zlomilo chrbát plne naloženej ťave.


MS totiž čerstvým škandalóznym obratom ruší "všetky" drakonické obmedzenia, pre ktoré sa na nich valí toľko kritiky. Ide o obrat o 720 stupňov s točeným flopom doľava a vzad. Je na mieste byť stále na pozore. Situácia je krajne neprehľadná, ani bob netuší čo vlastne bude platiť o deň, mesiac alebo rok. MS už viac nie je dôveryhodný partner /kedy ním vlastne bol, že/. Ako jednoducho to zrušili, tak jednoducho to patch 1.28 môže opäť zaviesť časom do obehu a naplniť ich "víziu". MS síce stratilo tvár ale stále nenašlo dosť pokory takže v záchvate pokryteckej damage control aj tento náhly zvrat v deji hodnotí ako plánovaný krok /!!/ - to aby sme mohli vidieť v celom rozsahu, čo úžasné a skvelé pre nás plánovali, ale že oni to až tak smrteľne vážne nemysleli.

Rozloženie síl sa nám teda medzi dvoma next gen konzolami trochu vyrovnalo, vojna však pokračuje ďalej. Stále tu máme o 100 dolárov drahší Xbone s nonstop čumiacou kamerou, ďalej jeho nevymeniteľný HDD a údajné problémy s výrobou dostatočného množstva konzol na štart plus odpísanie ázie, kde sa chcú objaviť až niekedy na konci budúce roka. Symbolická účasť. Nezabúdajme, že stojíme ešte len pred začiatkom ďalšieho minimálne 7 rokov dlhého cyklu. Udeje sa množstvo ďalších udalostí, zmien, úprav možností konzoly /v pozitívnom aj negatívnom zmysle/, pri ktorých môže dnešný bordeľ vyzerať iba ako tá búrka v pohári.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****