30/06/13

Ergo Proxy


Zlú pachuť v ústach po TLoU /"scenár a všetko" ala Občan Kane/ som musel rýchlo vymyť nejakým silnejším kafe. Voľba padla na japonské anime Ergo Proxy /2006, odkaz na všetkých 23 častí v skvelej kvalite, nie je nutné to sťahovať/, ktoré už sedem rokov suším v zásuvke. Hanba. A anime som pre istotu nič nečítal, žiadne recky, hodnotenia, akurát som zachytil, že je to pekelne komplikované a ani šéf scenárista nevie čo sa tam vlastne deje. Môžem vás ukľudniť, človek s kvalitným literárno-kritickým a herným rozhľadom nebude mať žiaden problém. Čítajte knihy. Ideme na to.

Dystopia /podprahový hint/, ďaleká budúcnosť, dokonale kontrolované prostredie. Noir atmosféra. Detektívka Re-l Mayer, kočka v priliehavom čiernom, a jej osobný android Iggy riešia prípady úmrtí ctihodných občanov mesta. Seriové vraždy a na svedomí ich majú, pozrime sa, iné roboty. Záchvat amoku. A do stredu udalostí sa priplietol aj nejaký ňouma Vincent Law /oblečený v niečom čo sa dá popísať ako neforemný penisovo-slipový overal pre slona/. Uťapnutý imigrant, tuctového vzhľadu, ktorý sa ešte len snaží o status plnohodnotného obyvateľa mesta Romdeau, kde sa prológ odohráva.

Ok, tá posledná kapitola je všeobecne dostupný popis úvodu animáku a nemá s dielkom vlastne nič spoločné. Okrajové banalita. Skutočné jadro, os, jadro deja má kolosálne epické rozmery a dá sa v jednej vete zhrnuť asi takto. Čo sa stane, ak boží plán fatálne zlyhá. Musím sa opraviť. Nie boh, ale človek čo sa na boha chcel zahrať. Viac vám už nemôžem povedať, čokoľvek by boli priliš zážitok kaziace spoilery. Ale predsa.

tí čo netušia na čo sa pozerajú, to budú mať pri sledovaní Ergo Proxy trochu ťažšie

Hráči, čo za sebou majú odohratú Final Fantasy 7 a Xenogears budú v obrovskej výhode. Prakticky ako doma. Anime si z oboch požičiava podstatné kusy zápletky, dokonca celé postavy. K tej obtiažnosti sledovania deja Ergo Proxy asi toľko. Autor poctivo sleduje hlavnú myšlienku, posolstvo až do veľkolepého klimaxu a chutnej pointy. Od polovice série však používa dosť divoké "rozprávačske" postupy a používa more latinských, gréckych, aztéckých /!!/, rímských, nemeckých, kvantum filozofických odkazov, ktoré si určite 95% z vás buď nevšimne alebo nepochopí. Ja ich poznám, takže viem, že s tým narábal trochu zmätočne a niekedy je menej určite viac. Pochopeniu anime to však nebráni a až to dopozeráte, môžme spolu rozoberať filozoficko-morálne otázky, ktoré sa tam nastolili. Mimochodom - časti seriálu, ktoré sa napríklad na csfd.cz dosť kritizovali - sa mne páčili najviac /teliatka blbé/. Pro-tip na záver: sledujte písmenka v polievke.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****