08/01/12

Tron Legacy

Minule som písal o tom ako sa zo scifi filmu, ktorému z vyššieho vedenia Walt Disney pictures málokto veril - stala legenda. Sučasť pop kultúry. Esteticky unikátna reflexia skutočnosti. Prvé známky o pokračovaní takmer po dlhých 30 rokov naštartovali debátne fóra po celom svete. Málokto chcel aby bol večný odkaz tohto filmu pošpinený slabým pokračovaním. Mám preto pre vás dve správy. Tá dobrá je, že film je OK, ta lepšia, že sa neobťažujte ho pozerať inak ako v pôvodným znení. A maličkosť. Dobrá audio aparatúra je povinnosť. Tron Legacy /2010, Walt Disney Pictures/ je občas posmešne označovaný za dvojhodinový videoklip. Video ako doplnok ku fantastického soundtracku. K tomu sa ešte vrátim, poďme ale na príbeh a postavy. O tom je predsa každý dobrý film.

Kevin Flynn /Jeff Bridges/ sa nám oženil, splodil syna, ovdovel a stratil sa ko balíček cigariet v cigánskej osade. To je prvých päť minút filmu. Jeho syn Sam Flynn /Garrett Hedlund/, dedič trónu, tiež výborný programátor a hacker s náhradným otcom v podobe "strýka" Alan Bradley /Tron z prvého diela/ vedie dosť roztopašný a nezodpovedný život decka bez rodičov. Preváža sa na fotrovej motorke, ducati. O firmu príliš nejaví záujem, ako ľavicový burič nesúhlasí ani s tým ako je vedená, ale zmôže sa iba na zopár kanadských žartíkov. Táto sladká puberta je prerušená prekvapujúcim odkazom, ktorá príde na pager jeho "strýka". A prišla šokujúco z kancelárie Flynnovej videoherne. Foter asi poslal pozdrav zo záhrobia. Synátor sa tam však predsa len vyberie a za zvukov piesne Separate Ways nedobrovoľne ako jeho otex vstúpuje do matrixu. The Grid - virtuálna realita simulovaná v superpočítači Encom 511, ktorú má otec len tak aj s teleportačným laserom v podzemí videoherne.



firewall program Demon a svetelné motorky sú naspäť v špičkovej forme

Následuje hodina a pol audio vizuálnej žranice s výborným tempom. Poznanie toho čo sa vlastne s otcom stalo, virtuálny Tron v nečakanej podobe, zvraty, nový nepriatelia a finále s jasným náznakom tretieho dielu. Mimochodom aj virtuálne postavy sa chcú dostať do reálneho sveta. Nechcem to príliš rozmazávať, aby trochu napätie ostalo aj pre vám. Opäť sa tu veľa fimárskej práce z hercami neodviedlo, snáď až na starešinu Jeffa. Plocha na ktorej sa film odohráva je viac komornejšia než v jednotke. Kevin Flynn /Jeff Bridges/ si opäť strihne dvojúlohu, ktorej druhú časť tu nebudem odhaľovať. Pokus filmu o počítačovú rekonštrukciu jeho mladšej podoby však dopadol OK. Virtuálni herci sú naozaj na dosah. Obligátne akčné pasáže so svetelnými motorkami v aréne su fantastické, detto naháňačkové pasáže na stíhačkách. Binárne kočky v podobe Quorra /Olivia Wilde/ a Gem /Beau Garrett / proste animálne neodolateľné.



Quorra a Gem - design maximálne optimalizovaný pre zvádzanie oboch pohlaví

Film režíroval Joseph Kosinski a producentom bol Steven Lisberger /rejža prvého dielu, v druhom ma cameo štek ako barman v klube End of Line/. Doslova samostatný odsek si zaslúži fantastická kamera, strih, farby, estetika na najvyššej úrovni podľa súčasných kritérií. A audio. Už v úvode som vás varoval, ale tento film na zvuku doslova stojí a padá. Ak pri prvom diely tento definovala grafika superpočítača Cray. Pri dvojke je to podmaz, bravúrny mix symfonickej a synth-pop trance-acid hudby od známých Daft Punk / opäť malé cameo - DJ programy v klube End of Line/. Zvuk je proste skvelý, synchronizácia s akciou na obrazovke je na takej úrovni, že panuje podozrenie, že film sa dorábal ku hudbe a nie naopak ako je tomu bežným zvukom. Dabing nebudem komentovať, kto to počúva s tým českým robí strašnú chybu. Jeff Bridges je nenadabovateľmý a až dôjdete ku mojej obľúbenej pasáži s "otváracim prejavom" Jarvisa /pravá ruka záporáka vo filme/ v bojovej aréne - pochopíte ako dabing tento film doslova poškodil. Dôjde aj na ftipný odkaz na Hviezdne vojny.

Po filmovej trilógii Matrix nás už tento film len veľmi tažko bude niečim šokovať. Ide rozhodne o kvalitnú poctu prvému dielu a predkrm pred tretím dielom. Bob mi je svedkom, že byť aspoň na podobnej úrovni ako toto aj nové diely Star Wars - svet by bol lepším miestom pre život. Kúpte si BD placku, stiahnite si prvý diel, čakajte na tretí. Tron by mal byť súčasťou videotéky každého hráča, aj keď v druhom diely už na túto úpadkovu zábavu nie je kladený až taký dôraz.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****