07/05/08

Hrdza ho zjedla

Prišiel, videl a zvíťazil. Presne tak vyzeral triumfálny nástup vývojárov z Valve software na scénu v roku 1998 s hrou Half Life. Založený v roku 1996, okamžite zažiarili svojim debutom. Boli to hysterické časy, joe však vo svojom pelechu to anjelské svetlo neuvidel. Poviem vám, uniká mi sebemenší dôvod slávy tejto hry. Akcia generická, skákacie pasáže na mašlu, tragikomický záverečný level. V tom čase už 2 roky starý Duke Nukem, na zastaralom BUILD engine, ma pobavil nepomerne viac. Dnes tu však nemienim hodnotiť hry, aj keď sa z Half Life dvojky dodnes koktám. Postraumatický šok následkom tej neznesiteľnej "kvality", vieme. Som pozitívne mysliaci človek, a ešte som Valve neodpísal. Od štartu PS3ky teda čakám, čo pekné si mocný ataman Gabe Newell pre nás pripravil. Hovor majstre.

"PS3 je absolútnym fiaskom, a to v každom smere. Myslím si, že je úplne jasné, ako SONY nemá najmenšej potuchy čo zákazníci a vývojári chcú. Ešte však nie je nič ztratené. Mali by celý tento projekt zrušiť, a začať od znova. Nech proste povedia: Vieme, že sme to posrali, prepáčte nám, prestanemu tu vec predávať a nebudeme vás nútiť pre ňu niečo vyvýjať."

Ehh, boh sa nahneval. Takto Gabe zúril tesne po štarte PS3ky, pretože pri podobných tlusťochoch môže ísť o momentálnu indispozíciu po prežranej noci, položili mu tú istú otázku toť nedávno. Dostali úplne rovnakú odpoveď. Bijem teda na poplach, zo svojho kruhu vyberte najkrajšie panny. Čas obety. Vlastne obeda. Zaťahujem záves, toho pohľadu a zvukov krmiacej sa svine, radšej vás toho ušetrím. Tááák, ešte mu utrieme slinku z plnej tváričky .. čo nám povieš teraz, Gabe ?

"Myslím si, že PS3 je pre každého iba bohapustým márnením času. Investovať čas do CELLu, do SPE jednotiek vám v dlhodobom výhľade žiaden zisk neprinesie. Nič z toho čo sa pri tom naučíte nemôžte aplikovať niekde inde. Jediné čo ziskáte je nenávisť k tejto architektúre. Toto nie je dobré. Prijdu s tým šmejdom na psí tridsiatok."

Fajn, fajn. Možno bude tvoj poskok Doug Lombardi, šéf marketingu milosrdnejší. Takže, chlape .. tvoj šéf tu pred všetkými poriadne okydal hárdver a architektúru PS3ky. Softvér snáď bude OK !! Čo ty americké vemeno s talianskym menom hovoríš na geniálnu Playstation Network ??

"PS3 je novinka, a jej online služby sa dosť obávame. Je to hrozné, nie je to totiž naše dielo. Keď pracujeme s PC sme v domácom prostredí. Steam je naša vlastná práca, všetok ten kód je náš. S xboxom je to podobné. Dobre poznáme LIVE, vlastne ten je od MS .. ale to nevadí, dobre ho poznáme. PS3 sme však nezostrojili, neurobili sme na to ani jednu hru, nevieme čo to od toho čakať. Zlo je je vždy o to horšie o čo menej ho poznáš."


Rozvarený makarón - Doug, joe ťa pochopil, zrušíme všetky dedikované servery, prejdeme na platený servis, vivat lagfestival ala LIVE. Ubehol však už nejaký ten čas. Strach je preč, satan zomrel. Čo tak konečne nejaké hry, mimo tých blivajz portov od borcov z EA ??

"My nie sme PS3 vývojári. Pracuje s PC a XBOXom."

OK. Kategorické utiahnutie kohútika. Mno, ale vnucovať sa ti nebudem. Zapískame na chlapcov z Evolution Studios nech mi prídu píchnuť.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****