28/02/11

Anjel alebo démon

Eric Chahi a Paul Cuisset. Tieto mená, my vetrom ošlahaní veteráni, dobre poznáme. Druhý menovaný Paul Cuisset vlatnými rukami ako programátor, scenárista, a zvukár odmakal značnú časť hry Flashback. Ideový nástupca slávneho Another World. Lexis Numérique dnes ako distribútor ohlásil single player PS3 only titul - Amy. Plánujú to dokončiť toho leta a šíriť by to chceli ako PSN hru - Survival horror. Makať na tom bude VectorCell /firma Paula Cuisseta/. V hre sa ocitnete vo fiktívnom roku 2034, čas vianočný. Choroby, globálne otepľovanie, hlad, predpeklie ku finálnej apokalypse. Malé americké mesto Silver City a priamy dopad jadra kométy. Keď sa Lana prebiera ku vedomiu, zistí, že brány pekelné sú dokorán otvorené a svet je utopený v choase zúriacich zmutovaných bánd, deštrukcie a smrti. Spôsobil to mimozemský vírus ?

"You can lose your way. You can lose your mind. But never lose Amy."

Infikovaná, cítiac nezastaviteľné zmeny bežiace v jej vnútri, musí sa spoľahnúť na záhadné malé dievčatko s menom - Amy. Dôverujúc si navzájom čelia zbesilým mutantom, nevyspytateľným iným preživším, špeciálnym jednotkam kosiacim všetko zaradom. Boh si ich roztriedi. Amy je ambivalentná bytosť. Vďaka svojej "malosti" a nízkej váhe sa dostane tam, kde vy často nie, ale na druhej strane nie je poslušným psom, ktorý vás bez slovo následuje /je možné jej dávať aj jednoduché príkazy a využívať isté "magické" schopnosti/. Hra vyžaduje, aby vám Amy dôverovala a často budete musieť tú dôveru bolestne dokazovať. Odhalenie jej zmyslu a pravej identity je jedným z cieľov hry. Boj - konfrontácia prebieha tichým - stealth alebo násilným spôsobom. "Zbrane" ležia všade na zemi musíte improvizovať. Kus oceľovej rúrky, tehla, drevená doska. Nepriateľská AI ide hladne za zvukom, teplom, pohybom, jednotlivo, alebo v spolupracujúcej horde. Je možné obzvlášť zúrivé beštie vyprovokovať ku bratrovražednému masakru. Úroveň mutácie Lany hraje tiež zásadnú úlohu v postupe hrou. Útek, úkryt, boj a puzlátka sú štyri základné kamene hrateľnosti tejto hry.



Paul Cuisset je ako som už spomínal u nás dobre zapísaný hrami, ktoré vytvoril pre Delphine Software. Francúzsky herný gigant rokov 90tych. A práve veľká časť pôvodného Flashback tímu pracuje na hre Amy. Sľúbujú bezprecedentnú animáciu oboch dievčatok /Another World a Flashback boli animačnými jednotkami svojho času/, skvelé audio, príbeh plný zvratov a minimálne priemernú hrateľnosť, heh. Rozhodne projekt hodný zapísanie červenou fixkou s tlustým hrotom do vášho kalendára.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****