11/01/13

Nintendo v ríši divo .. lží !!


Bloomerg: "Akcie nintenda nárastli o výrazných 5.6% po tom ako Wee Uu predajmi porazilo, v zrovnateľne dlhom čase od štartu konzoly, svojho staršieho predchodcu Wee".

Na konci mojho článku pochopíte, prečo sa teraz topíme v druhej najväčšej hospodárskej kríze za posledných 100 rokov. Krátka verzia - lož ako pracovná metóda. Dlhá verzia - všetko je úplne inak. Aj NPD USA tvrdí následovné - celková tržba /nie predaje !!!/  za Wee Uu bolo o 21% vyššie ako pri Wee. Porovnáme rok 2006 /Wee - štart 19.11./ a 2012 /Wee Uu - štart 18.11/, obidva konzoly sa dostali na trh takmer na deň presne. Teraz pozor, príde pointa číslo jedna. Wee Uu urobilo väčší obrat  o tých 21%, ale predalo menej konzol. V ostro sledovanom mesiaci, v ktorom boli aj vianoce, staré Wee dokonca porazilo Wee Uu - 475K ku 455K. Zvyšok sveta vyzeral podobne.

meme copyright all rights reserved @ gurujoe 2013

Pointa číslo dve. Wee Uu predbehlo tržbou Wee iba preto, lebo je o 100 USD drahšia ako Wee na začiatku. Takže toho predali menej ale drahšie. A pikantná bodka. Wee sa predávalo zo ziskom, Wee Uu s malou stratou. Nintendo dotuje každú jednu vyrobenú konzolu. Identická situácia ako pri PS3 na samom začiatku. Každá predaná Wee Uu konzola sama o sebe generuje stratu. Je úplne jedno aký máte hrubý obrat /aj PS3 ho mala svojho času gigantický/, keď na HW konzoly nezarobíte ani floka a predaj multiplat softu pre Wee Uu objektívne viazne. Konzola sa kupuje pre 2D maria, recyklovaný port z Wee !!

Zhrnutie. Wee Uu sa predáva horšie, dotácie vyrábajú ďalšiu stratu, konzola nevie predať multiplat hry a third party vývojari sa začínajú "cukať". Akcie teda "zákonite" rastú. Dať 350 euro za nevýkonný šmejd dokonca bez HDD je však trochu veľa. Už o pol roka bude SONY a MS na E3 2013 jasne prezentovať toto posolstvo : "vaše peňaženky si zaslúžia tieto bombastické a pravé next gen hry." Akcie nintenda snaď pôjdu smerom dole, tam kde je ich skutočné miesto. Nintendo aj v ďalšej generácii ostane v pozícií sukromného podniku nintenda a jeho prevarených a unavených franšíz. Už niekoľkýkrát im preto odporúčam prechod do pozície multiplat vývojára. Nemajú žiadnu snahu reálne inovovať svoje hry alebo svoj herný hadvér /na ich gimmick sračky už nechcem viac reagovať/. Nintendo je statický a rigidný relikt, prežitok.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****