02/11/12

Východ podáva ruku západu


Čínska ľudová republika, je rozlohou najväčší štát východnej ázie a štvrtý najväčší na svete. V krajine žije vyše 1,3 miliardy obyvateľov, čo z nej robí najľudnatejší štát sveta. Viac duší ako amerika /cca 310M/, európa /cca 740M/ a japonsko /cca 128M/ dokopy. Oficiálne sa však v číne nepredal ani jediný kus PS3 alebo Wee alebo xcrapu. Vlastne žiadnej imperialistickej konzoly a stále tam platí zákaz /od roku 2000/ predaja vlastných alebo dovozu cudzích konzol. Chránime mladosť a nevinnosť naších detí. Povolené sú iba tzv. domáce zábavné zariadenia /ďalej DZZ - pravnická klučka/ avšak aj získanie tohto povolenia je ošemetná, rozumej, priam politicky, citlivá záležitosť. Každopádne domáce čínske Lenovo dalo jedno také DZZ do obehu tohto roku za svinských 600 USD. Ak si inak myslíte, že čierny, šedý a biely trh musí bujnieť ako rakovina, máte pochopiteľne pravdu. Nad nejednom šialenou činskou napodobneninou zaplakalo oko smutného anglosaského a japonského biznismena.


PS2 a PSone úspešne predalo desiatky miliónov kusov konzol v "rozvojových krajinách" ako india, brazília a podobne. Bolo by krajne nezodpovedné nepokusiť sa o dobitie číny a zlegalizovanie predaja SONY hárdveru a jej softu/služieb. CCC - China Compulsory Certificate je osvedčenie, ktoré sa SONY toho roku v lete /platné na ďalšie 4 roky/ podarilo získať pre PS3ku vo verzii slimák a umožňuje im teoreticky šíriť pravú vieru v tejto pokrivenej krajine, kde sa kvázi komunistické politbyro hraje na riadenú kapitalistickú ekonomiku. Bohužiaľ niekoľko ďalších krokov ešte bude nutné zrealizovať /certifikácia hier podľa vekových kategórii atď./

SONY v tomto fiskálnom rok predpokladá predať rovnaký počet dvojice konzol PS2 a PS3 ako v tom minulom - narozdiel od MS a Nintenda, kde došlo ku brutálnemu poklesu. Ochrana PS3 slimáka je neprelomená a teda bez možnosti na ňu predávať masovo warez soft /možné iba pri FW pod 3.55, aj tak však ide o stupídne komplikovaný proces, nad FW 3.55 sa môžte vyblbnúť z HW flashovaním - veľa štastia/. Osobne som presvedčený, že PS3 sa rýchlo prehupne cez 100M hranicu predaných kusov a zaradení sa do klubu "stovkárov" ku PSone a PS2. A čína nám v tom možno tiež o chvíľu výdatne pomôže.

No comments:

Post a Comment

**** pre vloženie hypertextového odkazu do komentára použi CSS kód: hyperlink ****